Przeczytaj i dowiedz się, jak zrobić purée selerowe . Dzięki niemu zaskoczysz domowników i gości i urozmaicisz dobrze znane dania, które serwowałaś dotychczas z purée z ziemniaków. To nie tylko oryginalny, ale i smaczny dodatek do wielu dań głównych.
Purée z selera – przepis klasyczny
Purée selerowe rzadko pojawia się na naszych stołach. Wszystko dlatego, że na pozór może wydawać się mdłe i nijakie, ale gwarantujemy, że dodatek przypraw nada mu wyjątkowy smak.
Składniki na 4 porcje:
· duży seler (około 600 g),
· sok z połowy cytryny,
· 2 łyżki masła klarowanego,
· 2 łyżki oliwy,
· sól,
· biały pierz,
· gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy go na maśle z dodatkiem oliwy. Lekko obsmażony seler gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Trwa to około 20 minut, w zależności od wielkości kawałków. Seler należy gotować na małym ogniu. Odcedzamy go i zostawmy na chwilkę, by lekko się przestudził. Następnie blendujemy go na gładką masę. W celu rozdrobnienia go można użyć także tłuczka do ziemniaków, praski czy maszynki do mielenia. Następnie danie przyprawiamy do smaku i nasze purée selerowe jest już gotowe!
Ten przepis na purée z selera to klasyka gatunku. Nie zapominajmy jednak, że purée z selera można również przygotować na mleku . Seler (ilość taka jak w przepisie powyżej) gotujemy w litrze mleka z dodatkiem szklanki wody. Pomijamy sok z cytryny. Z purée z selera w mleku dobrze komponuje się kilka ząbków podsmażonego czosnku oraz 3 łyżki kwaśnej śmietany, które należy dodać podczas blendowania.
Jakie warzywa dobrze komponują się z purée z selera?
Purée selerowe można urozmaicić o dodatkowe warzywa. Przed Wami nasze dwie pyszne propozycje.
Przepis na purée z selera i ziemniaków
To jedno z bardziej typowych i klasycznych purée – czyli selerowe z ziemniakiem.
Aby przygotować 4 porcje, potrzebujemy:
· 3 ziemniaki,
· 1 seler,
· kilka łyżek śmietany,
· 3 łyżki zimnego masła,
· sól.
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz seler obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie dorzucamy do garnka kawałki selera. Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je. Rozdrabniamy na gładką masę. Śmietanę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy stopniowo gorącą śmietanę oraz masło do masy. Całość dokładnie mieszamy.
W ten sam sposób można przygotować purée z selera i marchewki.
Przepis na purée z selera i korzenia pietruszki
Warzywa korzeniowe mają swój charakterystyczny smak. Dzięki temu idealnie łączą się w kremowym i aksamitnym purée z selera i pietruszki. Dodatek aromatycznych przypraw podkreśla jego walory smakowe.
Aby przygotować 4-6 porcji tego purée, potrzebujemy:
· 2 średniej wielkości selery,
· 2 korzenie pietruszki,
· 2 łyżeczki soku z cytryny,
· 4 ząbki czosnku,
· 2 czerwone cebule,
· 1 łyżeczkę kozieradki,
· ½ łyżeczki kurkumy,
· 4 łyżki koperku,
· 4 łyżki oleju rzepakowego,
· sól.
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę seler i pietruszkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z sokiem z cytryny. W międzyczasie cebulę i czosnek szatkujemy oraz smażymy na oleju rzepakowym. Jako pierwsza na patelni powinna znaleźć się cebula, którą szklimy. Następnie na ostatnie 15-30 sekund smażenia dodajemy czosnek. Ugotowane warzywa odcedzamy, dokładnie rozgniatamy i przyprawiamy. Ostatnim krokiem jest dodanie cebuli, czosnku i posiekanego koperku. Całość dokładnie mieszamy i podajemy, póki purée selerowe jest ciepłe.
Purée selerowe na słodko
Połączenie warzyw ze słodkim smakiem owoców staje się coraz popularniejsze w naszej kuchni. Świetnie sprawdza się w również przypadku purée z selera. Smakuje ono wyjątkowo z dodatkiem jabłek lub gruszek.
Przepis na purée z selera i jabłka
Aby przyrządzić 4 porcje tego purée z selera, należy przygotować:
· duży seler,
· 3 jabłka,
· 200 ml śmietany (najlepiej 36%),
· 750 ml mleka,
· 100 g masła,
· cukier,
· sól.
Przygotowanie:
Seler gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem soli i cukru. W międzyczasie podsmażamy na maśle zmiksowane na gładki krem obrane jabłka. Gdy seler będzie miękki, odcedzamy go i rozdrabniamy. Mieszamy z jabłkami. Dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy.
W ten sam sposób można przygotować wyborne purée z selera i gruszki .
Czy można przygotować purée z selera naciowego?
Podobnie jak z selera korzeniowego, purée można przygotować także z selera naciowego.
Na 4 porcje potrzebujemy:
· 2 pęczki selera naciowego,
· pęczek natki pietruszki,
· 1,5 l bulionu warzywnego,
· 3 łyżki jogurtu greckiego,
· 2 łyżki soku z cytryny,
· sól,
· pieprz.
Przygotowanie:
Dokładnie umyty, pokrojony na mniejsze kawałki seler gotujemy w bulionie przez około 15 minut, by zmiękł. Po tym czasie odcedzamy go i dokładnie blendujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i jogurt, a także sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.
Do czego serwować purée selerowe?
Purée z selera idealnie komponuje się z rybami pieczonymi np. z dorszem lub łososiem. Doskonale sprawdza się także do grillowanych ryb – m.in. pstrąga. Purée selerowe można zaserwować z gulaszem z gęsich żołądków, a także z kawałkami boczku lub wieprzowymi policzkami. Purée selerowe dobrze sprawdza się także podane z dodatkiem pokrojonych w kostkę marynowanych grzybków i ogórków konserwowych.
Zobacz film: Krem z selera.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto