Pierogi z mięsem przyrządza się z dowolnego, gotowanego lub pieczonego mięsa. Można wykorzystać zarówno mięso wieprzowe, jak i drobiowe czy wołowe. Dobrym rozwiązaniem jest spożytkowanie mięsa po wcześniej ugotowanej zupie (np. rosole lub krupniku). Pierogi z mięsem można wzbogacać dodatkiem cebuli, pieczarek czy kiszonej kapusty.
Joanna Boczek: Nie było tam w ogóle polskiej kuchni. To jest pierwsza polska restauracja/bar w Chinach. Ludzie się zakochali w pierogach. Lubią je wszyscy!
Jak zrobić ciasto na pierogi z mięsem? Podstawowa receptura
Podstawą każdego przepisu na pierogi z mięsem jest ciasto. Podana receptura będzie stanowić bazę dla kolejnych propozycji pierogów z mięsem. Oto, co jest potrzebne, aby wykonać ciasto na pierogi.
Składniki (na około 40 sztuk pierogów):
- 300 g mąki pszennej,
- 20 g masła,
- 1 jajo,
- 125 ml wrzątku,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do naczynia. Dodaj sól.
- Do gotującej się wody włóż wymaganą ilość masła. Poczekaj, aż się roztopi.
- Roztopione w wodzie masło zacznij wlewać do mąki, jednocześnie mieszając składniki łyżką.
- Dodaj do podanych wyżej składników jajko. Połącz wszystko ze sobą i zagnieć na gładkie ciasto.
- Na posypaną mąką twardą powierzchnię wyłóż ciasto i wygniataj je do około 10 minut.
- Zawiń ciasto w folię i odłóż je na około 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 części. Każdą z nich staraj się rozwałkować na cienki placek.
- Za pomocą szklanki wycinaj kółka, na które nakładany będzie farsz.
Jak zrobić tradycyjne pierogi z mięsem mielonym? Przepis krok po kroku
Jako pierwszą podajemy recepturę na pierogi z mięsem wieprzowym . Warto dodać, że pierogi z mięsem są potrawą dość kaloryczną, gdyż jeden z nich waży około 40 g i zawiera 82 kcal . Ponieważ ciasto zostało wcześniej przyrządzone, należy przejść do przygotowania farszu na pierogi z mięsem .
Składniki (na około 40 sztuk pierogów):
- 700 g mięsa wieprzowego (np. z karkówki lub łopatki),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 plastry selera,
- ½ pora,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżki masła,
- 1 łyżeczka vegety,
- szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej, majeranku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zalej mięso wodą i dodaj do niego warzywa. Połówkę cebuli zostaw na później.
- Dodaj do mięsa vegetę i gotuj je, aż zmięknie.
- Ugotowane mięso pozostaw do wystygnięcia.
- Zmiel mięso wraz z marchwią, pietruszką, selerem, porem, czosnkiem.
- Pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Zmiel ją i dodaj do mięsa.
- Mięso dopraw przyprawami: pieprzem, solą, papryką oraz majerankiem.
- Na przygotowane wcześniej okręgi z ciasta nakładaj łyżkę farszu i zaklejaj brzegi.
- Wrzuć gotowe pierogi do gotującej, osolonej wody.
- Gotuj pierogi na małym ogniu przez około 3 minuty (do wypłynięcia).
- Pierogi z mięsem podawaj polane masłem, posypane cebulką albo podsmażone na patelni.
- Tuż przed podaniem udekoruj je gałązką natki pietruszki.
Przepis na pierogi z mięsem drobiowym (z kurczaka) i pieczarkami
W tej wersji pierogów z mięsem wykorzystane zostanie mięso drobiowe. Będą to pierogi z mięsem z rosołu z pieczarkami . Do tej receptury należy przygotować podwójną porcję ciasta.
Pierogi z mięsem drobiowym – przepis na farsz:
Składniki (na około 100 sztuk pierogów):
- ½ kg ugotowanego mięsa z kurczaka (z rosołu),
- 1 ugotowana marchewka (z rosołu),
- 1 ugotowana pietruszka (z rosołu),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 300 g pieczarek,
- 2 łyżeczki masła
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Przygotuj wcześniej podwójną porcję ciasta na pierogi z mięsem.
- Opłucz pieczarki, pokrój je w kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nią pieczarki i cebulę. Poczekaj, aż warzywa odrobinę odparują. Mieszaj je przez cały czas.
- Zdejmij z mięsa skórę i zmiel je za pomocą maszynki, razem z pieczarkami, cebulą, marchewką i pietruszką. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Dodaj do farszu jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na okręgi z ciasta nakładaj łyżkę farszu, składaj je na pół i zlepiaj dobrze brzegi.
- Zagotuj wodę z dodatkiem soli.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć pierwszą partię pierogów. Zmniejsz ogień do średniego.
- Gotuj pierogi około 3 minut.
- Podawaj pierogi z wody z odrobiną masła lub podsmażone ze skwarkami i kwaśną śmietaną.
Autor: Anna Kobyłka