Przepisy kulinarne

Jak śliwka w kompot

Węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Bogate w błonnik. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z dodatkiem śliwek. Skorzystajcie z jego przepisów!

Śliwkowa tatin
Składniki:
200g masła
1 kg śliwek
1,5 szklanki cukru pudru   
2 jajka
100 ml kwaśnej śmietany
skórka z cytryny
cukier wanilinowy
szczypta soli
proszek do pieczenia

Przygotowanie:
Masłem smarujemy dno tortownicy, nie żałując go. Układamy śliwki stroną przekrojoną do formy. Pół szklanki cukru gotujemy w niedużej ilości wody do uzyskania karmelu w kolorze delikatnego bursztynu. Karmelem zalewamy równomiernie śliwki. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym jaku. Następnie dodajemy śmietanę, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie na śliwki w karmelu i wstawiamy do piekarnika, temp. 170 stopni, czas około 40 minut.

Sangria śliwkowa
Składniki:
1l wody mineralnej gazowanej
1 kg śliwek (różne)   
Imbir świeży
Syrop imbirowy
Świeża mięta
Lód
Przygotowanie:

Przygotowanie:
Do dzbanka z lodem dodajemy zmiksowane na puree śliwki, pozostawiając kilka w plasterkach. Następnie dodajemy syrop imbirowy, świeży pokrojony imbir oraz listki świeżej mięty. Zalewamy wodą mineralną i na koniec dodajemy plasterki śliwek.

Pizza ze śliwkami, ricottą i orzeszkami arachidowymi
Składniki:
900 g mąki
500 ml wody
25 g soli
15 g  drożdży
Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pizzę i odstawiamy do wyrośnięcia.
1 kg śliwek
500 g moreli
500 g Ricotty       
250 g orzeszki ziemne niesolone   
czarny pieprz tłuczony
Przygotowanie:
Morele gotujemy w małej ilości wody z cukrem do smaku. Powstały syrop łączymy z ricottą i wykładamy na przygotowane krążki do pizzy. Na wierzch układamy pokrojone w plastry śliwki, tak aby plastry na siebie nachodziły delikatnie. Wierzch posypujemy orzeszkami arachidowymi i czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na temp. 240 stopni na około 10-12minut aż orzeszki zrobią się złociste.

Schab w sosie śliwkowym
Składniki na sos:
500 g śliwek
2 cm świeżego imbiru
1 szt gwiazdki anyżu   
2 łyżki brązowego cukru
1 cebula       
1 łyżka sosu sojowego   
Ocet jabłkowy

Przygotowanie:
W garnku na oleju przesmażamy pokrojoną cebulę dodajemy śliwki, imbir, anyż, sos sojowy oraz niedużą ilość wody. wszystko gotujemy do momentu aż śliwki będą miękkie. Do sosu dodajemy ocet jabłkowy i jeszcze około 10 minut. Anyż wyjmujemy z sosu, a sos miksujemy na jednolitą masę.

Schab
Składniki:
500 g  schabu
1 szt. sałaty rzymskiej   
2 marchewki   
1 cebula czerwona       
bazylia świeża
kiełki słonecznika, fasoli mun
2 ogórki zielone   
4 placki Tortilli       
oliwa
1 cytryna  

Przygotowanie:
Schab kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na patelni,. Obsmażone smarujemy śliwkowym bbq i dopiekamy w piekarniku. Warzywa kroimy w słupki, łączymy z małą ilością oliwy i soku z cytryny. Tortillę wstawiamy do piekarnika, na ciepłą nakładamy warzywa, zwijamy i kroimy w krążki. Schab w śliwkowym bbq podajemy z krążkami tortilli z warzywami.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
90
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0