Nie tylko ludzie lubią smaczne przekąski, które zostały przygotowane specjalne z myślą o nich. Zwierzęta również lubią być rozpieszczane, dlatego od czasu do czasu warto zaserwować im coś innego niż zwykła karma. Przykładem zdrowego i pożywnego zamiennika karmy jest wątróbka dla psa – zarówno drobiowa, jak i ta z indyka. Są one cennym źródłem wielu witamin i białka, których zwierzęta potrzebują do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli Twój pupil ma wybredny gust i nie lubi jeść mięsa bez dodatków, możesz przemycić je do diety w inny sposób. Sprawdź, jak przygotować ciastka dla psa z wątróbką.
Więcej:
- Jak domowe zwierzęta manipulują swoimi opiekunami?
- Tłuszczak u psa – przyczyny, objawy i leczenie
- Czy psy mogą pić mleko inne niż matki?
Przepis na ciasteczka z wątróbki dla psa
Ciasteczka z wątróbki dla psa można kupić w wielu supermarketach i sklepach zoologicznych, ale jeśli nie chcesz przepłacać, możesz przygotować je samodzielnie w domu. Masz wtedy pewność, że pozbawione są one konserwantów i innych sztucznych dodatków , które w żaden sposób nie poprawiają zdrowia Twojego pupila. To także spora oszczędność pieniędzy – nawet jeśli kupisz duże ilości mięsa. Nadmiar ciasteczek zawsze można zamrozić, a kiedy skończy się kolejna porcja, po prostu podgrzać pozostałe w piekarniku. Przekąski domowej roboty nie dość, że nie mają w sobie chemii, to również znacznie bardziej smakują zwierzętom.
Składniki (na ok. 80 sztuk ciasteczek):
- 250 g drobiowej wątróbki,
- 80 g mąki pszennej,
- 50 g płatków owsianych,
- 1 jajko,
- ½ szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie:
1. Wątróbkę rozdrobnij na mniejsze części przy użyciu maszynki do mielenia mięsa, następnie przełóż do wysokiej miski.
2. Płatki zalej wodą i poczekaj, aż zmiękną, następnie połącz je z wątróbką.
3. Obierz marchewkę i gotuj w garnku aż do miękkości. Pokrój w drobną kostkę.
4. Dodaj mąkę, surowe jajko, olej, oregano i marchewkę do miski z wątróbką. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
5. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, uformuj z nich kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki powinny znajdować się od siebie w odległości około 3 centymetrów.
6. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180℃ na około 20 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i zwiększ temperaturę do 210℃, aby ciastka się wysuszyły. Po upływie 10 minut wyciągnij je i ostudź przed podaniem psu.
Ilość ciasteczek może się różnić w zależności od ich wielkości i kształtu. Przed pieczeniem ciasto można rozwałkować i powycinać, używając do tego foremek do ciasta. Można też pokroić je na małe prostokąty zaraz po wyjęciu z piekarnika . Innym sposobem jest użycie rękawa cukierniczego i wyciśnięcie cienkich pasków lub kulek na papier do pieczenia, a następnie upieczenie według podanych wskazówek.
Wątróbka dla psa w ciasteczkach ryżowych ze świeżą bazylią i pietruszką
Składniki:
- 250 g wątróbki z indyka,
- 100–130 g mąki orkiszowej,
- 30 g świeżej pietruszki,
- 5 liści świeżej bazylii,
- 1 jajko,
- 4 łyżki ugotowanego ryżu białego,
- 1 łyżka oleju lnianego.
Przygotowanie:
1. Mięso zmiel na drobniejsze części, wrzuć do miski i dodaj jajko, olej oraz mąkę orkiszową. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Pietruszkę i bazylię posiekaj na drobne kawałki i dodaj do pozostałych składników.
3. Ciasto uformuj w dowolny kształt i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasteczka z wątróbką piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.
Wątróbka dla psa – surowa czy gotowana?
Ciastka dla psa z wątróbką możesz przygotowywać z surowego mięsa, które upiecze się pod wpływem wysokiej temperatury . Jeśli wątróbka jest ugotowana, będzie się znacznie łatwiej miksować. Dlatego jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa ani sprzętu, który poradzi sobie z jego rozdrobnieniem, możesz wcześniej, przed przygotowaniem ciasteczek, ugotować wątróbkę w niesolonej wodzie. Jako składnik ciasteczek wykorzystana może zostać również suszona wątróbka dla psa, którą można kupić w sklepach lub zamówić przez internet. Jeśli twój pies lubi taki przysmak, możesz podawać go również samodzielnie, jednak zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii. Pamiętaj jednak, aby w przetworzonych produktach zawsze sprawdzać skład.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN