Przepis na ciasteczka z wątróbki dla psa. Czy pies może jeść surową wątróbkę?

śmieszny piesek
Fot. stephanie_grafvocat / Getty Images
Wątróbka może być świetną przekąską dla Twojego psa. Jeśli chcesz dać swojemu pupilowi nagrodę, sprawić przyjemność, a jednocześnie zadbać o jego zdrowie, nie musisz kupować drogich przysmaków – możesz przygotować je samodzielnie w domu. Poznaj przepis na ciastka dla psa z wątróbką i sprawdź, czy użyta do ich przygotowania wątróbka powinna być surowa, czy gotowana.

Nie tylko ludzie lubią smaczne przekąski, które zostały przygotowane specjalne z myślą o nich. Zwierzęta również lubią być rozpieszczane, dlatego od czasu do czasu warto zaserwować im coś innego niż zwykła karma. Przykładem zdrowego i pożywnego zamiennika karmy jest wątróbka dla psa – zarówno drobiowa, jak i ta z indyka. Są one cennym źródłem wielu witamin i białka, których zwierzęta potrzebują do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli Twój pupil ma wybredny gust i nie lubi jeść mięsa bez dodatków, możesz przemycić je do diety w inny sposób. Sprawdź, jak przygotować ciastka dla psa z wątróbką.

Więcej:

Przepis na ciasteczka z wątróbki dla psa

Ciasteczka z wątróbki dla psa można kupić w wielu supermarketach i sklepach zoologicznych, ale jeśli nie chcesz przepłacać, możesz przygotować je samodzielnie w domu. Masz wtedy pewność, że pozbawione są one konserwantów i innych sztucznych dodatków , które w żaden sposób nie poprawiają zdrowia Twojego pupila. To także spora oszczędność pieniędzy – nawet jeśli kupisz duże ilości mięsa. Nadmiar ciasteczek zawsze można zamrozić, a kiedy skończy się kolejna porcja, po prostu podgrzać pozostałe w piekarniku. Przekąski domowej roboty nie dość, że nie mają w sobie chemii, to również znacznie bardziej smakują zwierzętom.

Składniki (na ok. 80 sztuk ciasteczek):

  • 250 g drobiowej wątróbki,
    • 80 g mąki pszennej,
      • 50 g płatków owsianych,
        • 1 jajko,
          • ½ szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
            • 1 łyżeczka suszonego oregano.

              Przygotowanie:

              1. Wątróbkę rozdrobnij na mniejsze części przy użyciu maszynki do mielenia mięsa, następnie przełóż do wysokiej miski.

              2. Płatki zalej wodą i poczekaj, aż zmiękną, następnie połącz je z wątróbką.

              3. Obierz marchewkę i gotuj w garnku aż do miękkości. Pokrój w drobną kostkę.

              4. Dodaj mąkę, surowe jajko, olej, oregano i marchewkę do miski z wątróbką. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

              5. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, uformuj z nich kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki powinny znajdować się od siebie w odległości około 3 centymetrów.

              6. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180℃ na około 20 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i zwiększ temperaturę do 210℃, aby ciastka się wysuszyły. Po upływie 10 minut wyciągnij je i ostudź przed podaniem psu.

              Ilość ciasteczek może się różnić w zależności od ich wielkości i kształtu. Przed pieczeniem ciasto można rozwałkować i powycinać, używając do tego foremek do ciasta. Można też pokroić je na małe prostokąty zaraz po wyjęciu z piekarnika . Innym sposobem jest użycie rękawa cukierniczego i wyciśnięcie cienkich pasków lub kulek na papier do pieczenia, a następnie upieczenie według podanych wskazówek.

              Wątróbka dla psa w ciasteczkach ryżowych ze świeżą bazylią i pietruszką

              Składniki:

              • 250 g wątróbki z indyka,
                • 100–130 g mąki orkiszowej,
                  • 30 g świeżej pietruszki,
                    • 5 liści świeżej bazylii,
                      • 1 jajko,
                        • 4 łyżki ugotowanego ryżu białego,
                          • 1 łyżka oleju lnianego.

                            Przygotowanie:

                            1. Mięso zmiel na drobniejsze części, wrzuć do miski i dodaj jajko, olej oraz mąkę orkiszową. Całość dokładnie wymieszaj.

                            2. Pietruszkę i bazylię posiekaj na drobne kawałki i dodaj do pozostałych składników.

                            3. Ciasto uformuj w dowolny kształt i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

                            4. Ciasteczka z wątróbką piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃.

                            Wątróbka dla psa – surowa czy gotowana?

                            Ciastka dla psa z wątróbką możesz przygotowywać z surowego mięsa, które upiecze się pod wpływem wysokiej temperatury . Jeśli wątróbka jest ugotowana, będzie się znacznie łatwiej miksować. Dlatego jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa ani sprzętu, który poradzi sobie z jego rozdrobnieniem, możesz wcześniej, przed przygotowaniem ciasteczek, ugotować wątróbkę w niesolonej wodzie. Jako składnik ciasteczek wykorzystana może zostać również suszona wątróbka dla psa, którą można kupić w sklepach lub zamówić przez internet. Jeśli twój pies lubi taki przysmak, możesz podawać go również samodzielnie, jednak zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii. Pamiętaj jednak, aby w przetworzonych produktach zawsze sprawdzać skład.

                            Zobacz film: Historia wiernego psa. Źródło: Dzień Dobry TVN

                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana