Zapasy na czas kwarantanny. Jak zamrażać jedzenie, żeby się nie zmarnowało?

Na wypadek zamknięcia sklepów z powodu pandemii koronawirusa sporo osób zgromadziło zapasy jedzenia. Co zrobić, żeby kupione w nadmiarze produkty spożywcze się nie zmarnowały? Zdaniem dietetyczki Uli Somow, wiele z nich można zamrozić. Jak to zrobić prawidłowo?

Co można mrozić?

Do zamrożenia nadaje się właściwie większość produktów spożywczych, z wyjątkiem tych, które zawierają dużą ilość wody. To np. świeże pomidory, bakłażany czy winogrona.

Zobacz także: Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik

Woda, która jest zamrażana, zwiększa swoją objętość, więc komórki są uszkadzane. Dlatego jak się rozmraża truskawkę, to ona jest 'sklapciała'

- wyjaśnia Ula Somow.

Zamrażanie ryb

Zdaniem dietetyczki, problematyczne mogą być również surowe ryby.

Najlepiej mrozić je bezpośrednio po złowieniu. Te kupione najlepiej najpierw upiec, a dopiero potem zamrozić

- radzi nasza ekspertka.

Jeżeli nabyliśmy rybę mrożoną, to należy ją przynieść w domu w torbie termicznej i szybko włożyć do zamrażalki.

Mrożenie mięsa

Mięso, które chcemy zamrozić, musi być świeże. Przed wstawieniem do zamrażalki nie powinno się go myć ani rozdrabniać. I jeszcze jedna ważna rada.

Raz rozmrożone mięso może być zamrożone jeszcze raz pod warunkiem, że było poddane obróbce termicznej

- podkreśla Ula Somow w Dzień Dobry TVN.

W czym mrozić?

Do mrożenia nadają się pojemniki i torebki foliowe z atestem.

Każdą rzecz, którą zamrażamy powinniśmy podpisać - kiedy została zamrożona. Warto też napisać co to jest, bo po zamrożeniu może wyglądać różnie

- podpowiada nasz gość.

Jak długo mrozić?

Owoce i warzywa można mrozić do roku, natomiast ryby i mięso - maksymalnie 4-6 miesięcy.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

sposób na wnętrze
sposób na wnętrze
podziel się:

Pozostałe wiadomości