Imbir wykazuje liczne właściwości zdrowotne, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w pomocniczym leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Imbir wykorzystywany jest m.in. przy przeziębieniach, problemach trawiennych oraz chorobach stawów.
Więcej:
- Smażmy dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Jak zrobić kiszoną marchewkę? Z imbirem, na ostro, na zimę
- Dania z dyni. Nie tylko dla wegan
Imbir – właściwości lecznicze i działanie
Imbir jest powszechnie znaną, niezwykle aromatyczną przyprawą. Wykorzystywany jest nie tylko do wzbogacania smaku potraw, ale również do zwalczania i przeciwdziałania wielu chorobom i dolegliwościom. Właściwości lecznicze imbiru są znane i wykorzystywane już od lat. Wynikają z zawartych w nim składników, to jest: olejku eterycznego, gingerolu oraz zingeronu. Związki występujące w imbirze działają moczopędnie, dzięki czemu posiadają właściwości przeciwobrzękowe. Ta aromatyczna przyprawa jest pomocna w leczeniu i zapobieganiu przeziębieniom. Imbir posiada działanie rozgrzewające, bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego warto go stosować w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych. Przypisuje się mu również właściwości rozkurczające, poprawiające ukrwienie mózgu oraz wspomagające wydzielanie śliny i soku żołądkowego.
Imbir – na co pomaga?
Właściwości zdrowotne imbiru sprawiają, że jest on chętnie stosowany jako domowy sposób na różne schorzenia i przypadłości. Przyprawa ta dzięki działaniu bakteriobójczemu i przeciwgrzybiczemu ma dobroczynny wpływ na stan i higienę jamy ustnej, ponieważ zwalcza problem nieświeżego oddechu. Na co pomaga imbir? Przyprawa ta jest skuteczna przy:
- problemach z koncentracją – imbir wspomaga funkcjonowanie mózgu, przyczyniając się do zwiększenia zdolności poznawczych, to jest: pamięci, uwagi i koncentracji,
- problemach z krążeniem – imbir usprawnia krążenie krwi w organizmie,
- dolegliwościach trawiennych – imbir reguluje procesy trawienne, likwiduje bóle brzucha i wzdęcia,
- chorobach stawów – imbir redukuje bóle stawowe, może być stosowany w formie olejku do wykonywania leczniczych masaży,
- bólach miesiączkowych – imbir wykazuje właściwości rozkurczające, zmniejszając ból towarzyszący menstruacji,
- mdłościach – imbir łagodzi mdłości, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu choroby lokomocyjnej,
- profilaktyce zakrzepicy – imbir zmniejsza agregację, czyli zlepianie, płytek krwi, w ten sposób zapobiegając powstawaniu zakrzepów.
Jak stosować imbir?
Właściwości zdrowotne imbiru są powszechnie wykorzystywane, co ułatwia fakt, że imbir jest szeroko dostępny w większości sklepów. Można go spotkać m.in. w postaci proszku i korzenia. Dużą popularnością cieszy się również imbir marynowany, który doskonale sprawdza się jako dodatek do dań kuchni orientalnej. Jak stosować imbir? Do wzbogacania smaku wielu potraw i deserów nierzadko wykorzystuje się imbir mielony, czyli w formie sproszkowanej. Dodawany jest m.in. do sosów, koktajli, ciast, ciasteczek oraz pieczonych owoców. Najlepszym smakiem i najintensywniejszym aromatem cechuje się jednak świeży imbir, w postaci korzenia. Dodaje się go do rozmaitych dań po uprzednim pokrojeniu w plastry, poszatkowaniu, zmieleniu lub starciu. Korzeń imbiru jest szczególnie zalecany przy przeziębieniach oraz osobom dążącym do spadku masy ciała. W leczeniu i profilaktyce przeziębień oraz innych infekcji górnych dróg oddechowych wskazane jest dodawanie imbiru do herbaty . Warto również stosować napar ze świeżego imbiru jako środek na ból gardła.
Imbir – przeciwwskazania
Imbir mimo licznych właściwości zdrowotnych nie może być stosowany przez każdego. Ze względu na swój ostry smak imbir nie jest zalecany osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz z refluksem żołądkowym. Jego nadmiar w diecie może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka, a przez to do nasilenia niepożądanych objawów. Przeciwwskazaniem do stosowania imbiru jest również ciąża i karmienie piersią.
Zastosowanie imbiru w kuchni
Imbir znajduje szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata. Świeży imbir doskonale podkreśla smak owoców morza oraz tłustych mięs, np. wieprzowiny lub kaczki. Mielony imbir jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek do potraw na słodko oraz deserów, m.in. ciasteczek, herbatników, pieczonych jabłek, sałatek owocowych. Stosuje się go również przy przygotowywaniu marynat i domowych konfitur. Imbir warto zestawiać z przyprawami korzennymi – goździkami, gałką muszkatołową, cynamonem, a także z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Zastosowanie imbiru w kosmetyce
Cenione są nie tylko walory smakowe i właściwości lecznicze imbiru, ale również jego działanie sprzyjające urodzie . Ta aromatyczna przyprawa wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym, m.in. jako składnik preparatów o właściwościach wyszczuplająco-modelujących oraz wspomagających walkę z cellulitem. Zapach imbirowy znajduje zastosowanie jako baza wielu perfum.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN