Miód wielokwiatowy – pszczoły wytwarzają go z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych, które kwitną na łąkach, polach, w sadach i lasach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor i łagodny smak, a z kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy. Miód wielokwiatowy pomaga na alergie dróg oddechowych, wzmacnia organizm, chroni serce i naczynia krwionośne.
>>> Zobacz także:
- Miód, porzeczki, pomidory, czosnek, czyli polskie superfoods!
- Miód na włosy - efekty. Domowe maseczki z miodu na włosy - jak zrobić i stosować?
- Prawdy i mity o miodzie
Miód gryczany – ma najczęściej kolor ciemno-herbaciany lub brunatny, a także charakterystyczny zapach i ostry smak. Działa odtruwająco, wspomaga pracę wątroby, chroni przed miażdżycą, warto go więc stosować profilaktycznie przy zagrożeniu chorobami krążenia. Zapobiega także niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Miód lipowy – w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, a w smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką. Działa napotnie i przeciwgorączkowo. Dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym wspomaga leczenie chorób górnych i dolnych dróg oddechowych. Wzmacnia serce, zwiększa odporność na stres i wspiera pracę układu nerwowego.
Miód akacjowy – w stanie płynnym jest jasny. Pomaga przy zaburzeniach trawienia, wspiera pracę nerek oraz całego układu moczowego.
Miód rzepakowy – w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową. Bardzo szybko się krystalizuje, drobne kryształki mają białą lub kremową barwę. Miód rzepakowy łagodzi stany zapalne dróg oddechowych, wzmacnia serce i wspomaga pracę wątroby.
Miód spadziowy – wytwarzają go pszczoły z zebranej z drzew i roślin rolniczych wydzieliny produkowanej przez mszyce i czerwce. Miody ze spadzi różnią się barwą, smakiem, szybkością krystalizacji, konsystencją i aromatem. Warto stosować go przy zaparciach i biegunkach. Łagodzi też objawy nerwic. Ten zbierany z drzew liściastych wspiera pracę wątroby, nerek i dróg moczowych.
Miód wrzosowy – ma piękny kolor - od jasnych odcieni, przez bursztynowe, aż po brunatny, wyróżnia się wrzosowym zapachem, a także specyficznym smakiem. Warto po niego sięgnąć podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN