Drugie śniadanie można nazwać „fit” jedynie wtedy, gdy będzie składało się ze zdrowych składników. Powinno ono zawierać odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu. Pomysłem na drugie śniadanie fit nie jest drożdżówka i kawa z mlekiem.

Drugie śniadanie fit można przygotować na słodko i na słono. W tej roli świetnie sprawdzi się jogurt naturalny z owocami, pudding chia z jabłkami oraz domowej roboty batoniki owsiane. Dobrym pomysłem na drugie śniadanie w wersji fit są też warzywa pokrojone w słupki, pełnoziarniste kanapki z łososiem lub sałatka na bazie kaszy pęczak, prażonych orzechów i pomidorów.

  • Drugie śniadanie w szkole i w pracy - dlaczego ważne?
  • Co jeść na drugie śniadanie, aby było fit?
  • Pomysły na drugie śniadanie fit – na słodko
  • Coś wytrawnego na drugie śniadanie w wersji fit

Drugie śniadanie w szkole i w pracy - dlaczego ważne?

Ważną zasadą prawidłowego żywienia jest spożywanie w ciągu dnia 4 - 5 posiłków, w tym drugiego śniadania. Pozwala to na efektywne funkcjonowanie, dostarcza energii, która jest potrzebna zarówno w pracy fizycznej, jak i umysłowej. Zapewnia dobre samopoczucie oraz poprawia pamięć i koncentrację. Regularne przyjmowanie posiłków zmniejsza ryzyko objadania się. Drugie śniadanie pozwala uniknąć wilczego głodu i tym samym umożliwia kontrolowanie własnej masy ciała (w konsekwencji chroni przed nadwagą i otyłością). Spożywając drugie śniadanie, można zapomnieć o bólu głowy czy bólu żołądka wywołanym pominięciem posiłku.

Regularne jedzenie znacznie poprawia metabolizm i przyspiesza trawienie. Pominięcie drugiego śniadania sprawia, że przemiana materii spowalnia, a organizm przestawia się na bardziej oszczędne gospodarowanie energią.

Zobacz też: Pomysł na smakowity deser z kaszy jaglanej

Co jeść na drugie śniadanie, aby było fit?

Drugie śniadanie powinno składać się z produktów, które są w stanie zaspokajać około 10% całodziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze oraz energię. Nie może ograniczać się jedynie do kawy lub polegać na spożywaniu wysokoprzetworzonych produktów, które zawierają mnóstwo cukru i soli.

Aby drugie śniadanie mogło uzyskać miano „fit”, powinno zawierać węglowodany złożone, które wchłaniają się dłużej niż cukry proste i przez to na dłużej zapewniają energię. Należy ich szukać w pełnoziarnistym pieczywie. W skład drugiego śniadania wchodzić mogą też produkty białkowe, takie jak przetwory mleczne (np. jogurt naturalny). Co ważne, białko trawi i wchłania się bardzo wolno, dlatego wprowadzając ten składnik do posiłku, dłużej czujemy się syci. Nie można zapomnieć też o tłuszczu, który wbrew pozorom nie prowadzi do nadwagi. Dobrego tłuszczu szukać należy np. w orzechach, których spożywanie pobudza metabolizm.

Zobacz też: Ciasto marchewkowe - przepisy.

Pomysły na drugie śniadanie fit – na słodko

Najprostszym sposobem na drugie śniadanie fit w pracy jest jogurt naturalny z otrębami i ulubionymi owocami, np. malinami, borówkami amerykańskimi czy jagodami. Zamiast świeżych owoców, można użyć suszonych, ale w ich przypadku należy pamiętać o umiarze. Zawierają one mniej wody i przez to są bardziej kaloryczne niż świeże owoce.

Dobrym pomysłem na drugie śniadanie fit jest też pudding chia, który należy przygotować dzień wcześniej. Będzie on miał niezapomniany smak, gdy doda się do niego jabłka, cynamon, orzechy i odrobinę syropu klonowego.

Wartym wykorzystania pomysłem na drugie śniadanie fit są własnoręcznie robione owsiane batoniki, które po przygotowaniu w domu, można zabrać do pracy lub w podróż. Ich jedzenie jest zdecydowanie mniej problematyczne niż jogurtu z owocami. Aby móc je zrobić, potrzebne są następujące składniki:

· płatki owsiane – 250 g,

· siemię lniane – 50 g,

· sezam – 50 g,

· ziarna słonecznika – 50 g,

· dowolne orzechy – 100g,

· dowolne suszone owoce i bakalie – 50 g

· miód płynny – 3 łyżki,

· jajka – 2 sztuki,

· olej – 2 łyżki.

Do miski wsypujemy płatki owsiane, sezam, siemię lniane, słonecznik oraz posiekane uprzednio bakalie i orzechy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, następnie dodać miodu i oleju. Do powstałej słodkiej masy wlać rozbełtane jajka i znów zamieszać. Blachę do pieczenia należy wyłożyć specjalnym papierem, na który kładziemy mieszaninę wymienionych składników. Masa powinna być dokładnie dociśnięta do blachy, aby batony mogły tworzyć zwartą całość. Blacha trafia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Po tym czasie upieczoną masę wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie, dopiero wtedy można ją kroić.

Zobacz też: Ciasto jogurtowe

Coś wytrawnego na drugie śniadanie w wersji fit

Niskokalorycznym sposobem na drugie śniadanie fit mogą być pokrojone w słupki lub kostkę warzywa. Marchewka, słodka papryka, rzodkiewki umieszczone w lunch boxie to dietetyczna, smaczna i prosta do przygotowania przekąska, która nie wymaga użycia sztućców.

Wszyscy, którym zależy na fit posiłkach, nie muszą rezygnować z kanapek. Przygotowane z pełnoziarnistego chleba na zakwasie, z warzywami i z porcją łososia dadzą energii na dalszą część dnia.

Dobrą propozycją na drugie śniadanie fit jest też sałatka z kaszy pęczak. Będzie smakowała wyśmienicie, gdy doda się do niej podprażony na patelni słonecznik i orzechy, pokrojone w kostkę pomidory, odrobinę octu balsamicznego, soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu.

Zobacz też: Masz ochotę na coś lekkiego na kolację? 

Zobacz film: Kuchnia fit. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
65
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0