Przepisy kulinarne

Dobrze przyprawione kotlety mielone Andrzeja Polana

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN chcemy uczcić powrót przypraw do barów mlecznych. Przypomnijmy, że w grudniu Ministerstwo Finansów zakazało używania ich w tanich jadłodajniach. Na szczęście ustawę znowelizowano. Z tego też powodu Andrzej Polan przygotował potrawy, znane z barów mlecznych. Na stole pojawiły się kultowe mielone - Andrzej nie bał się ich dobrze przyprawić ;-), oprócz nich - flaczki jarskie, naleśniki, leniwe kluski czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Pychota!

 

 

 

 

 

 

 

 

Flaczki jarskie
Składniki:
6szt. Skrzydełek z kurczaka       
500g Mięsa wołowego na rosół       
1 opakowanie włoszczyzny na rosół       
2szt. Marchwi           
1szt. Pietruszki korzeń       
1szt. Selera korzeń           
1szt. Pora               
Gałka muszkatołowa, słodka papryka, majeranek, imbir świeży, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny, 2 łyżki masła klarowanego

Naleśniki:
1szkl. Mąki               
2szt. Jajek               
100ml Mleka               
100ml Wody               
Sól
Natka pietruszki

Przygotowanie:
Z włoszczyzny, mięsa wołowego, skrzydełek przygotowujemy prawdziwy rosół. Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w słupki, przesmażamy na maśle klarowanym. Z mąki, jajek, mleka wody oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, zwijamy w rulony i kroimy w paski jak makaron. Gotowym rosołem zalewamy warzywa podsmażone, gotujemy jeszcze około
15 minut, dodajemy przyprawy. Pamiętamy o tym, że smak być raczej na ostro. Do rosołu z warzywami dodajemy naleśniki.

Kotlety mielone
Składniki:
1kg Mięsa mielonego z łopatki wieprzowej       
300g Mięsa mielonego wołowego           
4szt. Jajek                   
2szt. Cebuli                   
2 łyżki Masła                   
Olej do smażenia
Bułka tarta
Sól, pieprz,
Mleko do namoczenia bułki

Przygotowanie:
Mięso mielone wołowe i wieprzowe łączymy, cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Kajzerki moczymy w mleku i odciskamy, mielimy. Do mięsa dodajemy cebulę, bułkę, żółtka, przyprawy i ok 50 ml wody lub bulionu. Dokładnie mieszamy, zwilżonymi dłońmi porcjujemy mięso, formujemy na kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. 

Leniwe kluski
Składniki:
500g Twarogu niemielonego, półtłustego       
30g Masła                   
3szt.Jajek                   
2szkl. Mąki

Przygotowanie:
Twaróg ucieramy z masłem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do utartego twarogu dodajemy make I ubite białka, mieszamy. Z ciasta formujemy wałek i tniemy na ukośne kluski. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki:
500g Mąki               
300g Mleka               
3szt Jajek               
2szt.Cukru wanilinowego       
2 łyżki Cukru               
4szt. Jabłek               
50g Drożdży           
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. Ciasto porcjujemy łyżką,
kładziemy na rozgrzany olej i na każdym kładziemy porcje jabłka. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0