Flaczki jarskie
Składniki:
6szt. Skrzydełek z kurczaka
500g Mięsa wołowego na rosół
1 opakowanie włoszczyzny na rosół
2szt. Marchwi
1szt. Pietruszki korzeń
1szt. Selera korzeń
1szt. Pora
Gałka muszkatołowa, słodka papryka, majeranek, imbir świeży, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny, 2 łyżki masła klarowanego
Naleśniki:
1szkl. Mąki
2szt. Jajek
100ml Mleka
100ml Wody
Sól
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, mięsa wołowego, skrzydełek przygotowujemy prawdziwy rosół. Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w słupki, przesmażamy na maśle klarowanym. Z mąki, jajek, mleka wody oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, zwijamy w rulony i kroimy w paski jak makaron. Gotowym rosołem zalewamy warzywa podsmażone, gotujemy jeszcze około
15 minut, dodajemy przyprawy. Pamiętamy o tym, że smak być raczej na ostro. Do rosołu z warzywami dodajemy naleśniki.
Kotlety mielone
Składniki:
1kg Mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
300g Mięsa mielonego wołowego
4szt. Jajek
2szt. Cebuli
2 łyżki Masła
Olej do smażenia
Bułka tarta
Sól, pieprz,
Mleko do namoczenia bułki
Przygotowanie:
Mięso mielone wołowe i wieprzowe łączymy, cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Kajzerki moczymy w mleku i odciskamy, mielimy. Do mięsa dodajemy cebulę, bułkę, żółtka, przyprawy i ok 50 ml wody lub bulionu. Dokładnie mieszamy, zwilżonymi dłońmi porcjujemy mięso, formujemy na kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Leniwe kluski
Składniki:
500g Twarogu niemielonego, półtłustego
30g Masła
3szt.Jajek
2szkl. Mąki
Przygotowanie:
Twaróg ucieramy z masłem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do utartego twarogu dodajemy make I ubite białka, mieszamy. Z ciasta formujemy wałek i tniemy na ukośne kluski. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Składniki:
500g Mąki
300g Mleka
3szt Jajek
2szt.Cukru wanilinowego
2 łyżki Cukru
4szt. Jabłek
50g Drożdży
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. Ciasto porcjujemy łyżką,
kładziemy na rozgrzany olej i na każdym kładziemy porcje jabłka. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN