Dobrze przyprawione kotlety mielone Andrzeja Polana

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN chcemy uczcić powrót przypraw do barów mlecznych. Przypomnijmy, że w grudniu Ministerstwo Finansów zakazało używania ich w tanich jadłodajniach. Na szczęście ustawę znowelizowano. Z tego też powodu Andrzej Polan przygotował potrawy, znane z barów mlecznych. Na stole pojawiły się kultowe mielone - Andrzej nie bał się ich dobrze przyprawić ;-), oprócz nich - flaczki jarskie, naleśniki, leniwe kluski czy racuchy drożdżowe z jabłkami. Pychota!

Flaczki jarskie

Składniki:

6szt. Skrzydełek z kurczaka

500g Mięsa wołowego na rosół

1 opakowanie włoszczyzny na rosół

2szt. Marchwi

1szt. Pietruszki korzeń

1szt. Selera korzeń

1szt. Pora

Gałka muszkatołowa, słodka papryka, majeranek, imbir świeży, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny, 2 łyżki masła klarowanego

Naleśniki:

1szkl. Mąki

2szt. Jajek

100ml Mleka

100ml Wody

Sól

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Z włoszczyzny, mięsa wołowego, skrzydełek przygotowujemy prawdziwy rosół. Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w słupki, przesmażamy na maśle klarowanym. Z mąki, jajek, mleka wody oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy naleśniki, zwijamy w rulony i kroimy w paski jak makaron. Gotowym rosołem zalewamy warzywa podsmażone, gotujemy jeszcze około

15 minut, dodajemy przyprawy. Pamiętamy o tym, że smak być raczej na ostro. Do rosołu z warzywami dodajemy naleśniki.

Kotlety mielone

Składniki:

1kg Mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

300g Mięsa mielonego wołowego

4szt. Jajek

2szt. Cebuli

2 łyżki Masła

Olej do smażenia

Bułka tarta

Sól, pieprz,

Mleko do namoczenia bułki

Przygotowanie:

Mięso mielone wołowe i wieprzowe łączymy, cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Kajzerki moczymy w mleku i odciskamy, mielimy. Do mięsa dodajemy cebulę, bułkę, żółtka, przyprawy i ok 50 ml wody lub bulionu. Dokładnie mieszamy, zwilżonymi dłońmi porcjujemy mięso, formujemy na kotlety, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Leniwe kluski

Składniki:

500g Twarogu niemielonego, półtłustego

30g Masła

3szt.Jajek

2szkl. Mąki

Przygotowanie:

Twaróg ucieramy z masłem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do utartego twarogu dodajemy make I ubite białka, mieszamy. Z ciasta formujemy wałek i tniemy na ukośne kluski. Gotujemy w wodzie z solą i cukrem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:

500g Mąki

300g Mleka

3szt Jajek

2szt.Cukru wanilinowego

2 łyżki Cukru

4szt. Jabłek

50g Drożdży

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. Ciasto porcjujemy łyżką,

kładziemy na rozgrzany olej i na każdym kładziemy porcje jabłka. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości