Materiał promocyjny

Dlaczego warto spróbować wegańskich dań?

Projekt bez tytułu - 2020-07-31T162007.725.jpg
Projekt bez tytułu - 2020-07-31T162007.725.jpg
Dieta wegańska budzi wiele emocji i jest powodem niekończących się dyskusji. Tymczasem może stać się świetnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia, nawet gdy nie chcemy na zawsze rezygnować z mięsa.

Wegańska dieta z roku na rok staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Stanowi znakomitą, zdrową alternatywę dla naszej tradycyjnej kuchni - raczej ciężkiej i tłustej. Wiele znanych osób i autorytetów w kwestii żywienia przekonuje, że warto spróbować takiej odmiany, tym bardziej, że przepisów nie brakuje. Jedną z propagatorek kuchni roślinnej w naszym kraju jest Marta Dymek, autorka książki "Jadłonomia", w której oryginalne przepisy wyglądają tak apetycznie, że każdy miłośnik gotowania poczuje się zaintrygowany! Dlaczego warto spróbować takiej odmiany w naszej diecie?

Sposób na poznanie nowych smaków

W kuchni łatwo popaść w rutynę i gotować wciąż od nowa te same, dobrze znane dania. Wszyscy znamy niedzielną tradycję - rosół i kotlet schabowy - i choć nie wszędzie weekendowy obiad wygląda dokładnie tak samo, ten schemat uwidacznia naszą tendencję do zamykania się na nowości. Dlaczego? Wystarczy zajrzeć do książki kucharskiej (takiej jak wspomniana wcześniej "Jadłonomia" dostępna na stronie taniaksiazka.pl) lub na blog kulinarny, by zobaczyć, że nowe przepisy są równie łatwe jak te, które już dobrze znamy. A przy okazji mogą sprawić, że poznamy nowe smaki, o których nigdy byśmy nie pomyśleli. Co powiesz na risotto z dynią lub burgery z soczewicy? Oryginalne dania będą rewelacyjnym zastrzykiem nowości, a może nawet przekształcą się w pasję do gotowania!

Zdrowe uzupełnienie diety

Wegańskie lub wegetariańskie posiłki to prawdziwa bomba witaminowa. Pozwalają dostarczyć naszemu organizmowi wielu witamin i składników mineralnych, których potrzebuje. Na co dzień raczej nie pamiętamy o odpowiedniej dawce owoców i warzyw w naszym jadłospisie, tymczasem roślinne dania pozwolą na „przemycenie” do diety cennych składników w pysznej formie. Nie musimy stawać się zadeklarowanymi weganami, by korzystać z dobrodziejstw kuchni roślinnej. Wystarczy, że od czasu do czasu (raz lub kilka razy w tygodniu) przyrządzimy posiłki z różnych roślin - zwłaszcza sezonowych.

Weganizm jest eko!

Coraz częściej mówi się o zanieczyszczeniu środowiska, kurczeniu się zasobów i zmianach klimatycznych, które mogą okazać się zgubne w skutkach dla nas i naszej planety. Według badań odpowiednia dieta to jeden z najskuteczniejszych sposobów, w jaki my - przeciętni mieszkańcy Ziemi - możemy walczyć z zanieczyszczeniami! Czy wiesz, że do produkcji 1 kg wołowiny trzeba zużyć aż 14 500(!) litrów wody? Tymczasem produkcja 1 kg pomidorów zużywa tylko 200 litrów. A kilogram pomidorów to już dobra podstawa do genialnego roślinnego spaghetti lub leczo!

Zaskocz znajomych!

Zdrowe przekąski mogą uatrakcyjnić każde spotkanie ze znajomymi! Zazwyczaj imprezy w gronie przyjaciół oznaczają wciąż te same potrawy: pizzę, sałatkę pełną majonezu i miski z górą chipsów. Warto przełamać ten schemat, proponując oryginalne połączenia: ziemniaki faszerowane porami, spring rollsy z mango i awokado, sałatkę owocową i wiele więcej. Z pewnością takie smakołyki zapadną naszym gościom w pamięć i pokażą, że naprawdę się postaraliśmy.

Wegańska dieta jako sposób na oszczędność?

Wbrew pozorom, dieta roślinna nie jest droższa niż mięsna. Oczywiście, można kupować drogie produkty: egzotyczne owoce, mleko roślinne, gotowe dania wegańskie i inne specjały, które w Polsce nadal mają stosunkowo wysoką cenę. Jednak prawdziwą podstawą diety wegańskiej są sezonowe warzywa i owoce, warzywa strączkowe i kasze, które kosztują grosze. Odpowiednio doprawione zaskoczą bogactwem smaków i szybko przekonasz się, że taki pożywny posiłek na długo pozostawia uczucie sytości bez nieprzyjemnej ciężkości, którą odczuwamy po tłustym, mięsnym daniu.

Jeśli czujesz się zaintrygowany przykładami roślinnych dań wymienionych w tekście, koniecznie poszukaj przepisów w książce "Jadłonomia". To prawdziwa uczta dla zmysłów, a zdjęcia apetycznych potraw przekonają nawet największego sceptyka!

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości