- Warzywa dla niemowlaka – kiedy wprowadzić?
- Jakie warzywa dla niemowlaka?
- Dieta niemowlaka – najpierw warzywa czy owoce?
- Warzywa w diecie niemowlaka – jak przygotować?
- Warzywa dla niemowlaka – przepis na smaczny przecier z cukinii
Zobacz też: Pomocy! Kiedy ja się wyśpię? Sposoby na usypianie malucha >>>
Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju każdego dziecka. W diecie niemowlaka powinny pojawić się warzywa w formie gotowanej, rozdrobnionej lub przecieranej.
Warzywa dla niemowlaka – kiedy wprowadzić?
Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt, pokarmy stałe należy wprowadzać do diety dziecka między 5. a 7. miesiącem życia, a dokładniej po ukończeniu 17. tygodnia życia, jednak nie później niż w 26. tygodniu życia. Wskazane jest rozpoczęcie rozszerzania diety od warzyw. Warzywa są ważnym elementem w diecie każdego niemowlaka, gdyż stanowią bogactwo witamin i minerałów warunkujących prawidłowy rozwój dziecka. Są również źródłem cennego błonnika pokarmowego, który wspiera procesy trawienne, zapobiega dolegliwościom żołądkowo-jelitowym i reguluje rytm wypróżnień. Nadmiar błonnika pokarmowego w diecie niemowlaka może być jednak szkodliwy i powodować wzdęcia oraz bóle brzucha. Z tego powodu związek ten w diecie małego dziecka powinien pochodzić głównie z dojrzałych, ugotowanych oraz rozdrobnionych warzyw i owoców. Dieta niemowlaka powinna być lekkostrawna, aby nie obciążać delikatnego przewodu pokarmowego malucha. Oznacza to, że z jadłospisu dziecka wyklucza się potrawy smażone i tłuste na korzyść gotowanych. Od 9. miesiąca życia do diety niemowlaka można wprowadzić warzywa drobno pokrojone lub rozgniecione za pomocą widelca, które umożliwiają dziecku ćwiczenie gryzienia i żucia, co ma pozytywny wpływ m.in. na rozwój uzębienia i prawidłowego zgryzu.
Jakie warzywa dla niemowlaka?
W diecie niemowlaka powinny pojawić się warzywa gotowane, dokładnie zmiksowane, rozdrobnione lub przetarte. W takiej formie są one lekkostrawne i nie wywołają podrażnień delikatnej błony śluzowej przewodu pokarmowego. Wskazane jest, by pod koniec gotowania do warzyw dodać odrobinę oleju roślinnego (np. rzepakowego), oliwy z oliwek lub masła. Produkty te zwiększają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K. Związki te odpowiadają m.in. za prawidłowy rozwój i funkcjonowanie narządu wzroku, układu kostnego oraz wspierają naturalną odporność dziecka. Wprowadzanie warzyw do diety niemowlaka zaleca się rozpocząć od podania dziecku przecieru jarzynowego, początkowo jedno- lub dwuskładnikowego. W żywieniu niemowlęcia wskazanymi warzywami są przede wszystkim: marchew, dynia, ziemniak, cukinia, burak, pietruszka, kalarepa, brokuły, kalafior, szpinak, groch, bakłażan, papryka, pomidor, fasolka szparagowa. Warzywa do diety malucha należy wprowadzać w niewielkich ilościach i stopniowo. Przy rozszerzaniu jadłospisu rodzic powinien uważnie obserwować reakcje dziecka na nowy produkt. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów sygnalizujących alergię, określone warzywo należy natychmiast wyeliminować z diety.
Zobacz też: Czy można mieć za bliską więź emocjonalną z dzieckiem? >>>
Dieta niemowlaka – najpierw warzywa czy owoce?
Dieta niemowląt i małych dzieci, jak wynika z przeprowadzonych badań, jest uboga w warzywa. Przyczyny tego zjawiska są różne, a jedną z nich jest fakt, że rodzice znacznie częściej rozpoczynają rozszerzanie diety malucha od owoców. Należy pamiętać, że nawyki żywieniowe kształtują się od najwcześniejszych lat życia dziecka. Z tego powodu wskazane jest, by rozszerzanie jadłospisu rozpocząć od wprowadzenia warzyw, gdyż przyzwyczajenie dziecka do ich smaku jest zwykle trudniejsze niż do smaku owoców, które są naturalnie słodkie. Owoce zaleca się podać niemowlakowi po 2-3 tygodniach od zapoznania go z warzywami. Ważne jest wprowadzanie do diety jednego warzywa dziennie, aby dziecko mogło zaakceptować jego smak. Ponadto, takie postępowanie ułatwia rodzicom obserwację reakcji malucha na nowy produkt.
Zobacz też: Co potrafi 3-miesięczne dziecko? Rozwój fizyczny i poznawczo-emocjonalny niemowląt >>>
Warzywa w diecie niemowlaka – jak przygotować?
Warzywa wprowadzane do diety niemowlaka najlepiej jest przygotować samodzielnie. Powinny pochodzić z upraw ekologicznych, wówczas są pozbawione pozostałości związanych ze stosowaniem pestycydów czy innych środków ochrony roślin. Pierwsze przeciery warzywne zaleca się przyrządzić na bazie marchwi, ziemniaka, selera i pietruszki. Następnie - około 7. miesiąca życia, do diety malucha należy wprowadzać inne delikatne w smaku warzywa jak: cukinia, kalafior, brokuły, zielony groszek, bakłażan, fasolka szparagowa. W żywieniu niemowlaka można wykorzystywać również gotowe, kupne dania warzywne w słoiczkach. Produkty te poddawane są ścisłej kontroli, a na ich opakowaniach powinna być zamieszczona informacja, od jakiego wieku można je bezpiecznie podawać dziecku.
Warzywa dla niemowlaka – przepis na smaczny przecier z cukinii
Składniki:
- ½ małej cukinii
- ½ szklanki wywaru z warzyw - marchewki, selera, pietruszki
- 1 łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaszki ryżowej (bez dodatków)
Sposób przygotowania:
- Cukinię starannie umyj pod bieżącą wodą, następnie obierz i pokrój w kostkę.
- Cukinię gotuj w wywarze warzywnym do miękkości.
- Do wywaru z cukinią dodaj kaszkę ryżową, całość zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę masła lub oliwy.
- Całość zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
Zobacz także:
- Rozszerzanie diety niemowlaka – kiedy jest zalecane?
- Przykładowy jadłospis dla niemowlaka
- Jedzmy wspólnie, czyli proste dania dla rocznego dziecka
- Nowalijki dla dzieci – przepisy Darii Ładochy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN