Dieta niemowląt, podobnie jak dorosłego człowieka, powinna być urozmaicona, pełnowartościowa oraz oparta na zdrowych produktach. W jadłospisie małego dziecka powinny dominować potrawy lekkostrawne, a więc gotowane i rozdrobnione. Przeciwwskazane są produkty i dania tłuste, smażone i bogate w cukry proste. Potraw nie należy solić.
Wprowadzenie jedzenia niemowlakowi - kiedy rozszerzyć dietę?
Schemat żywienia niemowląt to wytyczne określające zasady wprowadzania określonych produktów do diety malucha. Jest on opracowany przez specjalistów na podstawie przeprowadzonych przez nich badań dotyczących wpływu jedzenia na rozwój, funkcjonowanie i zdrowie niemowląt. W pierwszych miesiącach życia dziecka jedynym podawanym mu pokarmem jest mleko pochodzące od matki lub modyfikowane. Rozszerzanie diety niemowlęcia należy rozpocząć między 5. a 6. miesiącem życia dziecka. Według szczegółowych wytycznych, nowe produkty powinno się wprowadzić do jadłospisu niemowlęcia nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Główna zasada obowiązująca przy wprowadzaniu pokarmów stałych do diety niemowlaka mówi, że to rodzic podejmuje decyzję o tym co, kiedy oraz w jakiej formie poda swojemu dziecku, natomiast niemowlę decyduje ile zje.
Jak wprowadzać jedzenie u niemowlaka?
Wprowadzanie jedzenia niemowlakowi powinno odbywać się stopniowo. Nowe pokarmy podaje się dziecku w niewielkich ilościach. Rodzic, rozszerzając dietę niemowlęcia o nowe produkty, powinien uważnie obserwować jego reakcje, aby natychmiast wyeliminować z jadłospisu żywność wywołującą alergię. Specjaliści do spraw żywienia zalecają, by rozszerzanie diety niemowląt rozpocząć od warzyw, które są cennym źródłem witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Szczególnie wskazane są: marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, dynia, cukinia, w kolejnych etapach - bakłażan, zielony groszek, fasolka szparagowa, pomidory.
Początkowo dziecku należy podać przecier jednoskładnikowy, aby mogło zaakceptować smak określonego warzywa. Wprowadzane do diety niemowlaka warzywa powinny być gotowane, zmiksowane, rozdrobnione lub przetarte. Pod koniec gotowania do warzyw zaleca się dodać odrobinę tłuszczu - oleju rzepakowego, masła lub oliwy z oliwek, które ułatwiają wchłanianie witamin A, D, E i K. Po około dwóch tygodniach od wprowadzenia warzyw dietę niemowląt wzbogaca się o owoce, które mają naturalnie słodki smak i zwykle są chętniej jedzone przez dziecko niż warzywa. Z czasem do zupek i przecierów jarzynowych dodaje się ugotowane chude mięso - kurczaka, indyka, królika lub cielęcinę. W zdrowej diecie niemowlęcia przynajmniej raz w tygodniu powinna pojawić się ryba, np. dorsz dodany do zupki. Ryby są cennym źródłem witamin i minerałów oraz dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Dietę można również rozszerzać metodą BLW, czyli bobas lubi wybór.
Zdrowe jedzenie dla dzieci - propozycje potraw dla niemowlęcia
W zdrowej diecie niemowląt dominują przeciery warzywne i owoce, z czasem wzbogacane o kawałki chudego mięsa i ryb. Propozycją pożywnych i rozgrzewających domowych zupek dla małego dziecka są np.: dyniowa zupa z jarmużem, zupa pomidorowa z selerem lub lubiana przez większość niemowląt zupka marchewkowa. W jadłospisie niemowlęcia może pojawić się również puree z ziemniaka oraz domowy mus jabłkowy z dodatkiem kleiku ryżowego. W zdrowej i urozmaiconej diecie niemowlęcia nie może zabraknąć produktów zbożowych bogatych w witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za sprawne działanie układu nerwowego. Smacznymi propozycjami dań dla niemowlaka są: gołąbki z mielonego mięsa z indyka, ryż z kurczakiem gotowany na parze, indyk z jarmużem oraz kasza jaglana z warzywami. W ramach zdrowego deseru doskonale sprawdzą się domowe budynie i kisiele, musy owocowe oraz kaszki z owocami.
Jedzenie dla niemowląt - przepis na dyniową zupę z jarmużem
Składniki:
· 1 marchewka,
· 1 pietruszka,
· 1 plaster selera,
· 150 g obranej dyni,
· garść jarmużu,
· kawałek białej części pora.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka z wodą (około 700 ml) wrzuć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Całość dopraw liściem laurowym i ziarnkiem ziela angielskiego. Wywar gotuj przez 20 minut.
2. Po upływie wyznaczonego czasu do wywaru dodaj pokrojoną w cząstki dynię i jarmuż. Całość gotuj przez 5 minut.
3. Z przygotowanej zupy wyjmij liść laurowy, ziele angielskie i seler. Następnie zmiksuj zupę za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
Jedzenie dla niemowląt - przepis na malinowy kisiel
Składniki:
· garść malin,
· 1 szklanka wody mineralnej,
· 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
1. Maliny starannie umyj pod bieżącą wodą, a następnie przetrzyj przez sito.
2. W małym garnku zagotuj ½ szklanki wody.
3. Do szklanki wsyp mąkę ziemniaczaną i zalej ją pozostałą wodą. Wymieszaj.
4. Do gotującej się wody dodaj malinowy przecier. Wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie. Całość mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji.
5. Gotowy kisiel przelej do miseczki i odstaw do ostygnięcia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF