Día de Muertos. Przepisy z okazji meksykańskiego Święta Zmarłych

W meksykańskiej kulturze trwające dwa dni (1 i 2 listopada) Święto Zmarłych - Día de Muertos jest radosną okazją na spotkanie i wspólne ucztowanie ze zmarłymi. W kuchni Dzień Dobry TVN tradycyjne dania przygotowała Isabel Balderas, szefowa kuchni w restauracji meksykańskiej w Warszawie.

Calabaza en tacha

  • dynia ok. 2 kg
    • 500 gr cukru brązowego
      • 4 laski cynamonu
        • 3 goździki
          • pomarańcza
            • gwiazdka anyżu
              • 100 ml śmietany 36%
                • szklanka woda

                  Umyć dynię i pokroić w kawałki ze skórą i pestkami, przełożyć do garnka i dodać cukier, cynamon, anyż, goździki i skóra z pomarańcza. Polać wodę i zagotować, wymieszać od czasu do czasu.

                  Mole poblano

                  • chili ancho
                    • chili pasilla
                      • 50 gr czekolady gorzkiej
                        • łyżka orzechów ziemnych
                          • łyżka sezamu
                            • łyżka pestek dyni
                              • 1/2 łyżeczka cynamonu
                                • 20 gr rodzynek
                                  • ¼ banana
                                    • 2 goździki
                                      • łyżeczka cukru
                                        • 100 ml bulionu drobiowego
                                          • 3 uda z kurczaka
                                            • Cebula
                                              • marchew
                                                • mały pęczek natki pietruszki
                                                  • 2 ząbki czosnek
                                                    • sól
                                                      • 100 ml oleju

                                                        Zagotować uda z kurczaka z cebulą, marchewką, natką, czosnkiem i solą. Na suchej patelni prażyć orzechy, sezam i pestki dyni, każdy osobno i przekładać razem do pojemnika. Na oleju krótko smażyć rodzynki i chili bez pestki oraz z bananem, przekładać wszystko do poprzedniego pojemnika i dodać czekoladę, cynamon, goździki i cukier. Dolewać bulion i blendować wszystko. Polać kurczaka i posypać z sezamem.

                                                        Pan de muerto

                                                        • 250 gr mąki
                                                          • 80 gr cukru
                                                            • 4 jajka
                                                              • szczypta sól
                                                                • 60 gr masła
                                                                  • pomarańcza
                                                                    • 50 ml mleka
                                                                      • 10 gr drożdży
                                                                        • sezam

                                                                          Zmiksować mąkę , 3 jajka, sól, cukier, skórka i sok z pomarańczy wraz z masłem w temperaturze pokojowe. Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, a następnie dodać je do wcześniej zrobionego ciasta. Całość zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia wielkości. Następnie zrobić kulki, posmarować jajkiem, zrobić kości z ciasta i kleić, zostawić jeszcze raz do kiedy ciasto rośne.

                                                                          Smarować jajkiem ponownie, posypać sezamem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Serwować zimne i polać śmietana.

                                                                          Zobacz też:

                                                                          Rodzinny, świąteczny obiad: ziemniaki pieczone i śledzie z porem

                                                                          Menu na Halloween: strasznie dobre przekąski!

                                                                          Dekoracje z dyni dla dzieci i dorosłych – inspirujące pomysły na ozdoby

                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości