Depresja - jeden z sygnałów niedoboru witaminy B12

Co piąty pacjent, u którego stwierdzono depresję lub zaburzenia lękowe, tak naprawdę ma za mało witaminy B12. Co robić, aby nie doprowadzić do jej braków w organizmie? Czy można ją przedawkować?

Witamina B12 znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, rybach, owocach morza, jajach i nabiale. Zawierają ją także spirulina, tofu i algi, jednak nie są one źródłem wersji biologicznie aktywnej. To oznacza, że osoba spożywająca te produkty w dużych ilościach może mieć odpowiedni poziom B12 we krwi, ale jednocześnie- ze względu na jej słabą czynność - cierpieć na deficyt tej witaminy. Znajdziemy ją również w produktach roślinnych fortyfikowanych, np. w napoju mlecznym przeznaczonym dla wegan.

Niedobory witaminy B12

Niedobory mogą być spowodowane czynnikami egzogennymi (nieprawidłowa dieta) lub endogennymi (upośledzenie wchłaniania, choroby przewodu pokarmowego, zabiegi chirurgiczne i zapalenie błony śluzowej żołądka).

Skutkami niedoboru witaminy B12 są:

  • anemia megaloblastyczna,
  • zmniejszenie masy ciała,
  • brak apetytu,
  • nudności,
  • biegunki lub zaparcia,
  • nieodwracalne zmiany w układzie nerwowym skutkujące drętwieniem kończyn, osłabieniem siły mięśniowej, zmęczeniem, depresją, zaburzeniami koncentracji i pamięci, a nawet ślepotą.

Aby sprawdzić, czy mamy niedobory witaminy B12, warto zbadać:

  • stężenie witaminy we krwi,
  • stężenie kwasu metylomalonowego (MMA) we krwi lub w moczu,
  • poziom homocysteiny i holo-transkobalaminy.

Przedawkowanie witaminy B12

Wiele witamin można przedawkować, co potem przekłada się na nasz stan zdrowia. Czy tak samo jest z B12?

W jej przypadku zatruć się nie obserwuje, ale (...) nie szalejmy z nią

- radzi dietetyk, Urszula Somow.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

>>> Zobacz także:

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości