Witamina B12 znajduje się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, rybach, owocach morza, jajach i nabiale. Zawierają ją także spirulina, tofu i algi, jednak nie są one źródłem wersji biologicznie aktywnej. To oznacza, że osoba spożywająca te produkty w dużych ilościach może mieć odpowiedni poziom B12 we krwi, ale jednocześnie- ze względu na jej słabą czynność - cierpieć na deficyt tej witaminy. Znajdziemy ją również w produktach roślinnych fortyfikowanych, np. w napoju mlecznym przeznaczonym dla wegan.
Niedobory witaminy B12
Niedobory mogą być spowodowane czynnikami egzogennymi (nieprawidłowa dieta) lub endogennymi (upośledzenie wchłaniania, choroby przewodu pokarmowego, zabiegi chirurgiczne i zapalenie błony śluzowej żołądka).
Skutkami niedoboru witaminy B12 są:
- anemia megaloblastyczna,
- zmniejszenie masy ciała,
- brak apetytu,
- nudności,
- biegunki lub zaparcia,
- nieodwracalne zmiany w układzie nerwowym skutkujące drętwieniem kończyn, osłabieniem siły mięśniowej, zmęczeniem, depresją, zaburzeniami koncentracji i pamięci, a nawet ślepotą.
Aby sprawdzić, czy mamy niedobory witaminy B12, warto zbadać:
- stężenie witaminy we krwi,
- stężenie kwasu metylomalonowego (MMA) we krwi lub w moczu,
- poziom homocysteiny i holo-transkobalaminy.
Przedawkowanie witaminy B12
Wiele witamin można przedawkować, co potem przekłada się na nasz stan zdrowia. Czy tak samo jest z B12?
W jej przypadku zatruć się nie obserwuje, ale (...) nie szalejmy z nią
- radzi dietetyk, Urszula Somow.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
>>> Zobacz także:
- Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
- Wlewy witaminowe. Hit czy wielkie oszustwo?
- Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Autor: Iza Dorf