Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie. Źródła syropu glukozowo-fruktozowego

Słodycze uzależnienie
Mediaphotos/Getty Images
Źródło: E+
Syrop glukozowo-fruktozowy w dużych ilościach wykazuje wysoką szkodliwość dla zdrowia. Sprzyja rozwojowi otyłości, cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Syrop glukozowo-fruktozowy dodawany jest m.in. do słodyczy, napojów gazowanych i produktów mlecznych.

Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje szerokie zastosowanie w produkcji żywności. Jego zaletą jest niska cena oraz łatwość użycia, gdyż ma postać płynną i nie wymaga rozpuszczania.

Syrop glukozowo-fruktozowy – co to jest? Skład

Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją słodzącą powszechnie wykorzystywaną w przemyśle spożywczym. Otrzymuje się go najczęściej ze skrobi kukurydzianej, rzadziej z pszenicznej lub ziemniaczanej. Skład syropu glukozowo-fruktozowego to cukry proste, a dokładnie: 55 proc. glukozy i 42 proc. fruktozy. Pozostałe 3 proc. stanowi dodatek innych cukrów. Syrop glukozowo-fruktozowy jest bezbarwny i płynny. Odznacza się małą lepkością i wysoką siłą słodzącą.

Syrop glukozowo-fruktozowy a cukier

Syrop glukozowo-fruktozowy jest chętniej stosowany przez producentów żywności niż tradycyjny cukier z dwóch prostych przyczyn. Jedną z nich jest niska cena pozwalająca na zmniejszenie kosztów produkcji przy jednoczesnym zwiększeniu zysku. Drugą z przyczyn jest natomiast łatwość użycia syropu glukozowo-fruktozowego i jego właściwości technologiczne. Syrop glukozowo-fruktozowy nie wymaga rozpuszczania, nie ulega krystalizacji oraz cechuje się niską lepkością. Jego dodatek do żywności skutkuje poprawą cech produktu, m.in. smaku i konsystencji.

Syrop glukozowo-fruktozowy – gdzie występuje?

Syrop glukozowo-fruktozowy występuje w wielu produktach żywnościowych. Jest powszechnie stosowany do słodzenia napojów gazowanych, niegazowanych oraz alkoholowych, m.in. do piw smakowych czy likierów. Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest w produkcji dżemów, galaretek, lodów oraz różnego rodzaju wyrobów cukierniczych i piekarniczych. Znajduje się także w fermentowanych napojach mlecznych, do których należą smakowe jogurty i maślanki. Syrop glukozowo-fruktozowy można znaleźć również w gotowych zupach, keczupie, mielonym mięsie oraz w zalewie do ogórków i śledzi.

Syrop glukozowo-fruktozowy – zdrowie

Wysokie spożycie produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Ten powszechnie dodawany do żywności składnik odgrywa istotną rolę w rozwoju wielu chorób, do których należą: otyłość, cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki lipidowej, schorzenia układu sercowo-naczyniowego, kamica nerkowa, dna moczanowa, a nawet nowotwory. Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego wynika w dużej mierze z wysokiej zawartości fruktozy, która może zaburzać odczuwanie głodu i sytości. Skutkuje to zwiększeniem apetytu i wzrostem ilości pobieranego pokarmu. Konsekwencją jest szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie, co prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. Syrop glukozowo-fruktozowy przyczynia się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi, co może zwiększać ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałów serca, udaru mózgu oraz schorzeń wątroby. Nadmierna ilość syropu glukozowo-fruktozowego sprzyja osłabieniu naczyń krwionośnych i kości, a także obniżeniu naturalnej odporności organizmu. Składnik ten zaburza gospodarkę węglowodanową, powodując nagłe zmiany poziomu cukru we krwi, co może wywoływać insulinooporność tkanek, a w konsekwencji cukrzycę.

Produkty bez syropu glukozowo-fruktozowego

Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności, jednak nie występuje we wszystkich produktach. W celu wyeliminowania syropu glukozowo-fruktozowego z diety wystarczy dokładnie czytać etykiety artykułów spożywczych informujące o ich składzie. Produkty bez syropu glukozowo-fruktozowego to głównie żywność nieprzetworzona, cechująca się krótkim wykazem składników na etykiecie. Trudno jest jednoznacznie określić grupę produktów, w których syrop glukozowo-fruktozowy nie występuje. Ze względu na jego szkodliwość wielu producentów rezygnuje z dodawania go do żywności. Na rynku można więc znaleźć jogurty smakowe, lody i słodycze bez syropu glukozowo-fruktozowego.

Syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy

Syrop glukozowo-fruktozowy jest otrzymywany głównie ze skrobi kukurydzianej. W procesie produkcji można jednak wykorzystać również pszenicę. Produkty żywnościowe zawierające syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy mogą być źródłem glutenu. Związek ten jest szkodliwy dla osób z celiakią oraz alergią na gluten. Spożycie produktów zawierających gluten przez osoby chore prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego ważne jest dokładne czytanie etykiet.

Jakich substancji unikać w produktach spożywczych? Zobacz wideo:

Zobacz także:

Dieta węglowodanowa na masę i odchudzanie. Co można jeść, stosując dietę węglowodanową?

Dieta, która odbuduje florę bakteryjną po COVID-19. Naukowcy szukają chętnych do badania

Detoks organizmu - moda czy skuteczna dieta? "Można go wsadzić między bajki a marketing"

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: E+

podziel się:

Pozostałe wiadomości