Czarny bez – cenne właściwości
Kiedy myślimy o wiośnie, przed oczami pojawia nam się czarny bez. Nie bez powodu. Aromatyczne kwiaty przywołują wspomnienia i wprawiają nas w dobry nastrój. Wiedzieliście, ile rzeczy możemy zrobić z pachnącej rośliny? - Ona jest nieprawdopodobna. Kiedyś za ścięcie tego krzewu w Wielkiej Brytanii groziła kara śmierci. Jest tak cenny – powiedziała.
Agnieszka dodała także, że krzew ten jest niezwykły, bo każdą jego część (korę, korzeń, liście, owoce i kwiaty) możemy wykorzystać w celach leczniczych. Jest jednak jedna ważna rzecz, o której należy pamiętać:
- Pamiętajmy, surowych kwiatów nie jemy, bo są trujące. Ale można je solidnie przesmażyć z masłem klarowanym i dodać do farszu do naleśników – powiedział nasz gość.
Czarny bez – jak wykorzystać go w kuchni?
Wiosną z kwiatów czarnego bzu możemy przygotować pyszny syrop, który później przyda nam się przez cały rok - zarówno do naparów, jak i do domowej lemoniady. Co ważne, taki syrop możemy podawać także dzieciom, kobietom w stanie błogosławionych oraz karmiącym mamom, zwłaszcza w trakcie przeziębienia czy grypy, albo wzmacniająco na układ odpornościowy.
- Nie wszyscy będą w stanie to zrobić, ale możemy pójść do sklepu i zakupić. To jest genialny syrop dla dzieci. Cokolwiek się dzieje, jeśli chodzi o przeziębienie, grypy, działa na układ moczowy, ale przede wszystkim to jest syrop, który zapobiega – dodała Agnieszka Cegielska.
Zdradziła także, że jesienią, gdy pojawią się owoce czarnego bzu, warto wykorzystać je do przetworów. - To jest balsam dla układu oddechowego. Wspiera nasz układ odpornościowy, odżywia nas od środka -podsumowała.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Zobacz także:
Czerwcowe zioła na topie. Co możemy wyczarować z darów natury?
Autor: Nastazja Bloch