Czarna rzodkiew od dawna wykorzystywana jest do przyrządzania domowych leków i kosmetyków, a także dodawana do zdrowych surówek, np. z dodatkiem jabłka. Dobroczynny wpływ na organizm ma również sok z czarnej rzodkwi. W jakich przepisach warto wykorzystać to warzywo?
Więcej:
- Naturalne przepisy Agnieszki Cegielskiej. Smacznego!
- Jesienne superfoods. Brokuły – jak wpływają na zdrowie?
- Syrop z cebuli – lekarstwo na infekcje i kaszel
Przepisy z czarną rzodkwią – potrawy i domowe leki
Czarna rzodkiew wciąż nie jest warzywem zbyt popularnym w Polsce. Jedzona jest głównie jako dodatek do kanapek lub składnik surówek. Jedną z najpopularniejszych jest surówka z czarnej rzodkwi z jabłkiem .
Przepis na surówkę z czarnej rzodkwi z jabłkiem
Składniki (na 4 porcje):
- 2 bulwy czarnej rzodkwi,
- 2 jabłka,
- bulwa selera,
- duża pomarańcza,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- cukier, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Rzodkiew i selera dokładnie obierz, po czym zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
2. Obierz pomarańczę i jabłka, a następnie pokrój owoce na niewielkie kawałki.
3. Wymieszaj składniki w misce.
4. Do surówki dodaj jogurt naturalny i dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
5. Jeszcze raz starannie wymieszaj składniki.
Taka surówka z czarną rzepą doskonale nadaje się jako zdrowy dodatek do dań obiadowych.
Czarna rzepa doskonale będzie smakować również z dodatkiem marchewki.
Przepis na surówkę z czarnej rzodkwi z marchewką
Składniki (na 4 porcje):
- 2 czarne rzodkiewki,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- dwie łyżeczki cukru,
- odrobina soli i pieprzu.
Przygotowanie:
1. Rzodkiew dokładnie obierz, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posól i odstaw na ok. 30 minut.
2. Obierz marchew i również zetrzyj na tarce.
3. Odciśnij sok z rzepy, po czym wymieszaj warzywo ze startą marchewką.
4. Polej jarzyny olejem.
5. Do jogurtu naturalnego dodaj sól, pieprz i cukier, po czym starannie wymieszaj.
6. Polej rzodkiew i marchew jogurtem i jeszcze raz dokładnie połącz składniki.
Taka sałatka z czarnej rzodkwi to prawdziwa bomba witaminowa.
Osoby, którym znudziły się tradycyjne ziemniaki, mogą spróbować również purée z gotowanej czarnej rzodkwi .
Przepis na purée z gotowanej czarnej rzodkwi
Składniki (na 4 porcje):
- 4 bulwy czarnej rzepy,
- szklanka śmietany,
- 2 łyżki masła,
- łyżka mąki pszennej,
- sól, cukier i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Obierz rzepę i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Miękką rzepę drobno zetrzyj do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Podsmaż mąkę i masło.
4. Mąkę i masło wymieszaj ze śmietaną i gotuj przez chwilę.
5. Wymieszaj wszystkie składniki, doprawiając je cukrem, solą i pieprzem.
6. Zagotuj całość do zgęstnienia.
Purée z rzepy doskonale nadaje się jako dodatek do potraw mięsnych, a także sycących obiadów wegetariańskich.
Czarna rzodkiew może być również stosowana do domowych leków, np. na przeziębienie. Jednym z nich jest naturalny syrop na kaszel. Wystarczy wydrążyć bulwę rzepy, pozostawiając w niej niewielką ilość miąższu, po czym wlać do niej płynny miód i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie w rzodkwi powinien wytworzyć się syrop, który należy pić trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Na bazie tego warzywa można wykonać również tabletki do ssania na ból gardła. Cienkie plastry rzepy należy posypać cukrem czy ksylitolem lub posmarować miodem i ssać nie rzadziej niż dwa razy dziennie. Taki domowy medykament pomoże złagodzić ból i zwalczyć stan zapalny.
Wyjątkowo korzystny dla zdrowia jest również sok z czarnej rzodkwi . Można go uzyskać, wyciskając obraną i umytą rzepę w sokowirówce lub wkładając jej kawałki do blendera, a następnie mieszając ją z miodem w proporcjach 10:3. Taki napój należy pić przed posiłkiem w ilości jednej łyżeczki do herbaty. Po pewnym czasie można zwiększyć jego ilość do jednej łyżki stołowej, jednak tylko, gdy nie ma działań niepożądanych, szczególnie bólu w prawym boku. Może to nastąpić np. w przypadku kamieni żółciowych.
Właściwości czarnej rzodkwi
Czarna rzodkiew to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, witaminy C i PP, a także potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor i molibden. Jest również bogata w błonnik i kwas foliowy, a także glukozynolany, które wykazują działanie antynowotworowe. Warzywo to wspomaga także procesy odchudzania. W 100 gramach czarnej rzepy znajduje się ok. 26 kcal.
Czarna rzepa doskonale wpływa na pracę wielu narządów, w tym wątroby oraz serca. Wykazuje również działanie żółciopędne i antybakteryjne. Dzięki zawartości fitoncydów bywa nawet nazywana naturalnym antybiotykiem.
Wyciąg z czarnej rzodkwi znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Wiele firm stosuje go w swoich produktach, np. w szamponach przeciwłupieżowych. Odżywka z czarną rzepą doskonale działa również na włosy na całej ich długości, wzmacniając je, odżywiając, uelastyczniając i nadając im piękny połysk.
Czarna rzodkiew potrafi zdziałać cuda. Włączenie jej do jadłospisu z pewnością będzie korzystne dla całego organizmu.
Autor: Adrian Adamczyk