Gdy sezon na zioła i warzywa powoli się kończy, warto zastanowić się, jak przechować własne uprawy, aby korzystać z nich jeszcze przez całą zimę.
Zioła śródziemnomorskie nie lubią zimna. Są to rozmaryn, bazylia i majeranek, które możemy zakonserwować w oliwie.
– powiedział Łukasz Skop.
Konserwować możemy zarówno miks, jak i pojedyncze zioła. Wystarczy tylko zerwać zioło, umieścić je w pojemniku na kostki lodu, zalać oliwą i wstawić do zamrażarki.
Gość programu znalazł również rozwiązanie na niedojrzałe pomidory.
Niedojrzałe pomidory zbieramy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Jeśli mamy tych pomidorów dużo, możemy owinąć je w papier śniadaniowy. Należy zwrócić uwagę, aby warzywa nie stykały się ze sobą.
Jeśli chcemy przyśpieszyć dojrzewanie warzyw i owoców, do pojemnika możemy wsadzić banana lub jabłko, które dzięki wydzielaniu etylenu, przyśpieszą ten proces.
Jakie warzywa można i warto mrozić?
Jednym z takich warzyw jest topinambur. Mrożenie nie tylko daje nam możliwość przechowania warzywa przez dłuższy czas, ale również poprawia jego walory smakowe.
Topinambur dużo lepiej smakuje, ma taki przyjemniejszy, delikatniejszy i bardziej orzechowy smak, wtedy kiedy jest przemrożony.
Zobacz też:
- Rośliny cebulowe. Jakie gatunki sadzić i jak je uprawiać?
- Jak założyć wrzosowisko? Najlepsze rośliny na zimozielony ogród wrzosowiskowy
- Kwiaty na balkon zachodni – jakie warto wybrać, na co zwracać uwagę?
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Emely / Getty Images
podziel się: