Jak przechowywać zioła i warzywa z ogrodu na zimę?

Sezon na plony dobiega końca. Jak przechowywać zioła i warzywa by cieszyć się nimi jak najdłużej? O tym w studiu „Dzień Dobry TVN” opowiedział Łukasz Skop, ogrodnik prowadzący cykl „Halo ziemia!”.

Gdy sezon na zioła i warzywa powoli się kończy, warto zastanowić się, jak przechować własne uprawy, aby korzystać z nich jeszcze przez całą zimę.

Zioła śródziemnomorskie nie lubią zimna. Są to rozmaryn, bazylia i majeranek, które możemy zakonserwować w oliwie.

– powiedział Łukasz Skop.

Konserwować możemy zarówno miks, jak i pojedyncze zioła. Wystarczy tylko zerwać zioło, umieścić je w pojemniku na kostki lodu, zalać oliwą i wstawić do zamrażarki.

Gość programu znalazł również rozwiązanie na niedojrzałe pomidory.

Niedojrzałe pomidory zbieramy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Jeśli mamy tych pomidorów dużo, możemy owinąć je w papier śniadaniowy. Należy zwrócić uwagę, aby warzywa nie stykały się ze sobą.

Jeśli chcemy przyśpieszyć dojrzewanie warzyw i owoców, do pojemnika możemy wsadzić banana lub jabłko, które dzięki wydzielaniu etylenu, przyśpieszą ten proces.

Jakie warzywa można i warto mrozić?

Jednym z takich warzyw jest topinambur. Mrożenie nie tylko daje nam możliwość przechowania warzywa przez dłuższy czas, ale również poprawia jego walory smakowe.

Topinambur dużo lepiej smakuje, ma taki przyjemniejszy, delikatniejszy i bardziej orzechowy smak, wtedy kiedy jest przemrożony.

Zobacz też:

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości