Dlaczego warto jeść białe warzywa?
Białe warzywa są przez nas niedocenianie. Dlaczego?
Właśnie dlatego, że są białe. Jesteśmy tak napakowani informacjami, by wybierać te kolorowe, które mają karetenoidy i chlorofile, że pomijamy te warzywa, które są najprostsze i bardzo wartościowe
-tłumaczy dietetyczka Katarzyna Biłous.
Białe warzywa mają w sobie fitaminy, czyli substancje roślinne, które wspierają fizjologiczne działania naszego organizmu. Są to tzw. antyoksydanty fenolowe. Dzięki nim ścianki naczyń krwionośnych są wzmacnianie. Dlatego białe warzywa poleca się szczególnie osobom, którym łatwo tworzą się siniaki. Oprócz tego flawonoidy działają ochronnie w stosunku do witaminy C, przez co wielokrotnie zwiększają jej skuteczność.
Jeżeli mamy problem z przeziębieniami w okresie jesienno-zimowym, to oprócz tego, że warzywa mają witaminy, to mają jeszcze wartości wspierające, żeby witamina C jeszcze z większym impetem działała na nasz organizm
-wyjaśnia gość Dzień Dobry TVN.
noidy
Białe super foods
Do swojej diety warto wprowadzić wszystkie białe warzywa, jednak najbardziej cenione są te, które obfitują w flawonoidy (przeciwutleniacze) i allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym.
- Kapusta – ma właściwości antynowotworowe
- Pietruszka – ma mnóstwo flawonoidów i witaminy C
- Czosnek i cebula – naturalne antybiotyki, pozwalają pozbyć się bakterii. Idealne w walce z infekcją
- Ziemniak – bardzo duża ilość potasu
W jakiej postaci jeść białe warzywa?
Najlepiej na surowo. Jednak nie wszystkie warzywa można spożywać w takiej formie. Kalarepa czy kalafior nadają się do jedzenia bez gotowania, ale już np. ziemniaki potrzebują obróbki termicznej. Ta z kolei powinna być jak najkrótsza, dzięki temu zachowamy wartości odżywcze zawarte w białych warzywach.
Zobacz też:
- Jak liczyć kalorie w diecie, by uzyskać pożądaną masę ciała?
- Dieta SIRT, czyli co jeść, żeby zawsze wyglądać młodo. Wystarczy tych 20 produktów
- Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu”
Autor: Magdalena Gudowska