Chcesz zachować młodość? Jedz białe warzywa

Białe warzywa są niedoceniane, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – przyznała dietetyk Katarzyna Biłous. A szkoda, bo są nie tylko naturalnymi antybiotykami, ale też doskonałym antyoksydantami. O tym, dlaczego jeszcze warto je jeść porozmawialiśmy w studiu Dzień Dobry TVN.

Dlaczego warto jeść białe warzywa?

Białe warzywa są przez nas niedocenianie. Dlaczego?

Właśnie dlatego, że są białe. Jesteśmy tak napakowani informacjami, by wybierać te kolorowe, które mają karetenoidy i chlorofile, że pomijamy te warzywa, które są najprostsze i bardzo wartościowe

-tłumaczy dietetyczka Katarzyna Biłous.

Białe warzywa mają w sobie fitaminy, czyli substancje roślinne, które wspierają fizjologiczne działania naszego organizmu. Są to tzw. antyoksydanty fenolowe. Dzięki nim ścianki naczyń krwionośnych są wzmacnianie. Dlatego białe warzywa poleca się szczególnie osobom, którym łatwo tworzą się siniaki. Oprócz tego flawonoidy działają ochronnie w stosunku do witaminy C, przez co wielokrotnie zwiększają jej skuteczność.

Jeżeli mamy problem z przeziębieniami w okresie jesienno-zimowym, to oprócz tego, że warzywa mają witaminy, to mają jeszcze wartości wspierające, żeby witamina C jeszcze z większym impetem działała na nasz organizm

-wyjaśnia gość Dzień Dobry TVN.

noidy

Białe super foods

Do swojej diety warto wprowadzić wszystkie białe warzywa, jednak najbardziej cenione są te, które obfitują w flawonoidy (przeciwutleniacze) i allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym.

  • Kapusta – ma właściwości antynowotworowe
  • Pietruszka – ma mnóstwo flawonoidów i witaminy C
  • Czosnek i cebula – naturalne antybiotyki, pozwalają pozbyć się bakterii. Idealne w walce z infekcją
  • Ziemniak – bardzo duża ilość potasu

W jakiej postaci jeść białe warzywa?

Najlepiej na surowo. Jednak nie wszystkie warzywa można spożywać w takiej formie. Kalarepa czy kalafior nadają się do jedzenia bez gotowania, ale już np. ziemniaki potrzebują obróbki termicznej. Ta z kolei powinna być jak najkrótsza, dzięki temu zachowamy wartości odżywcze zawarte w białych warzywach.

Zobacz też:

Autor: Magdalena Gudowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości