Profilaktyka zdrowia

Czosnek na przeziębienie – jak stosować, aby cieszyć się pełnią jego właściwości?

Przeziębienie może dopaść nas w każdej chwili. Jak sobie z nim szybko poradzić? Świetnym sposobem na przeziębienie jest czosnek, a najlepiej z innymi warzywami i owocami! Poznaj sprawdzone sposoby na wykorzystanie czosnku.

Zobacz też:  Jak uprawiać czosnek w domu? Praktyczne wskazówki uprawy czosnku >>> 

Czosnek to niezwykle popularna i wszechstronna roślina. Był uprawiany już ok. 5 tysięcy lat temu, początkowo w Azji i Indiach, z czasem zyskał popularność również w starożytnym Rzymie, Grecji czy Egipcie. Dziś jest znany i ceniony niemalże na całym świecie. Jest stosowany jako warzywo i przyprawa, ale wykorzystuje się go nie tylko w kuchni. Czosnek jest również rośliną leczniczą. Od lat wiadomo, że czosnek na przeziębienie to świetny pomysł. Jest to niezwykle istotna właściwość, ponieważ jako naturalny środek czosnek na przeziębienie może być stosowany również w ciąży . W czym tkwi sekret czosnku?

Czosnek to prawdziwa skarbnica korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, witaminy oraz składniki mineralne. Najcenniejszym składnikiem czosnku są olejki eteryczne. Główną substancją aktywną w czosnku jest alliina, związek chemiczny z grupy tioaminokwasów. Chociaż jest pozbawiona właściwości farmakologicznych, to świeży czosnek zawiera enzym rozkłądający alliinę do allicyny, która posiada właściwości bakteriobójcze. W składzie wyróżnić należy również kwas pirogronowy, salicynę i fitosterole. Oprócz tego czosnek zawiera ajoeny, które stosowane są jako środek bakteriostatyczny, mają właściwości antykrzepliwe, antybiotyczne oraz zdolność obniżania cholesterolu. Jak jeść czosnek na przeziębienie, aby cieszyć się pełnią jego niezwykłych właściwości?

Zobacz też: Jak jeść czosnek? Co można przyprawiać czosnkiem? >>>

Czosnek na przeziębienie – jak przygotować?

W celu wzmocnienia organizmu często zaleca się jedzenie ząbków czosnku. Surowy czosnek na przeziębienie jest dobrym pomysłem , jednak nie wszystkim ten sposób spożywania przypadnie do gustu. Dlatego istnieją lepsze sposoby podania tej cennej rośliny. Należy pamiętać, że czosnek nie lubi wystawiania na działanie wysokich temperatur, traci wtedy swoje właściwości. Aby móc w pełni skorzystać z dobrodziejstw, jakie oferuje czosnek, lepiej nie poddawać go obróbce termicznej. Zatem pieczony czosnek na przeziębienie (mimo wielu zalet, takich jak brak charakterystycznego smaku i zapachu) nie będzie dobrym rozwiązaniem. Bardzo dobrym wyborem będzie natomiast nalewka lub syrop z czosnku.

Czosnek na przeziębienie – przepis na nalewkę

W tym przepisie niezwykłe właściwości czosnku łączą się z sokiem z cytryny (w którym znajdziemy wspierającą odporność witaminę C) oraz miodem. Miód, podobnie jak czosnek, ma właściwości bakteriobójcze, jest dobry na przeziębienia i choroby gardła. Podane razem cytryna, miód i czosnek na przeziębienie zadziałają jeszcze lepiej na nasz organizm.

Składniki (na ok. 300 ml nalewki):

  • sok z 2 cytryn,
  • 3 łyżki miodu,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 1 szklanka ciepłej (nie gorącej) wody.

Przygotowanie:

Zgnieć ząbki czosnku, dolej sok z cytryn, wodę i miód. Przelej całość do butelki i odstaw na noc do lodówki.

Nalewkę z czosnku możemy przygotować również w wersji dla dorosłych – z alkoholem. Niestety, nalewki nie możemy wypić od razu, ponieważ musi odstać kilka tygodni.

Składniki (na ok. pół litra nalewki):

  • ½ główki czosnku,
  • 0,5 litra wódki,
  • ½ szklanki miodu,
  • ½ cytryny.

Przygotowanie:

Pokrój czosnek i cytrynę, zalej je miodem i wódką. Odstaw na 2–3 tygodnie, przefiltruj i odstaw na kolejne 2–3 tygodnie.

Innym sposobem podania czosnku jest syrop. W tym przepisie nie tylko cytryna i czosnek działają na przeziębienie . Imbir również pomaga je wyleczyć.

Składniki (na ok. 400 ml syropu):

  • 1 główka czosnku,
  • 1 szklanka miodu,
  • ½ szklanki wody,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 cm korzenia imbiru.

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj sok z cytryny, starty imbir i wodę. Wymieszaj całość w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przecedź do słoika, dodaj miód, zakręć słoik i ponownie wymieszaj, aż miód się rozpuści. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Zobacz też: Jak uprawiać czosnek w domu? Praktyczne wskazówki uprawy czosnku >>> 

Cebula i czosnek na przeziębienie

Dla czosnku dobrym towarzystwem jest nie tylko cytryna i miód, ale także cebula, która również ma charakterystyczne właściwości. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze oraz witaminę C, co sprawia, że jest dobra na przeziębienie i wzmacnia odporność. Poza tym zawiera witaminy z grupy B, A, E, K, a także wapń, potas, fosfor, magnez i sód.

Czosnek na przeziębienie dla dzieci

Ze względu na właściwości czosnku, który jest naturalnym środkiem bakteriobójczym, warto włączyć go również do diety dzieci. Czosnek można wprowadzić do ich jadłospisu w 10.–11. miesiącu życia. Ze względu na jego silny smak i aromat należy zaczynać od małych ilości i zwiększać je z czasem. Na początku można dodawać czosnek do potraw poddawanych obróbce termicznej, dzięki czemu będzie łagodniejszy w smaku.

Co sądzisz o tym artykule?
77
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0