Brzana staje się coraz popularniejszą rybą na polskich stołach, a wśród hobbystów cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Jak, gdzie i kiedy można ją złowić.

W Polsce występuje ponad 120 gatunków ryb. Jedynie nieliczne z nich polecane są do spożycia. Do najchętniej jedzonych wciąż należą karpie (ze względu na tradycję świąteczną) i łososie. Warto jednak zwrócić uwagę również na inne obecne w Polsce gatunki ryb, które ze względu na mniejszą popularność nie są hodowane w sposób masowy, a przez to są zdrowsze i lepiej smakują.

  • Brzana? Co to za ryba?
  • Rozmnażanie brzany
  • Okres, wymiar ochronny i dzienny limit połowu
  • Brzana – połów na spinning
  • Brzana – na co bierze?
  • Przygotowanie brzany

Brzana? Co to za ryba?

Brzana jako jedna z najpopularniejszych wśród wędkarzy ryb w Polsce, zwykle nie jest znana osobom spoza grona hobbystów. A szkoda! Ta niepozorna ryba zawiera mniej tłuszczu od łososia, jest lekkostrawna i ma wciąż sporo dobrze wchłanialnego białka. Z tego względu poleca się ją również osobom chorym, starszym i małym dzieciom.

Brzana należy do rodziny karpiowatych i żyje w podobnym do popularnych karpi środowisku. Zasiedla zwykle rzeki średnio- i wielkonizinne. Głównym źródłem pożywienia brzany jest mięso. Żeruje przede wszystkim na drobnych organizmach, takich jak ślimaki, skorupiaki, rzadziej na małych rybkach.

Rozmnażanie brzany

Męskie osobniki dojrzewają zwykle w wieku 2-3 lat, natomiast żeńskie dopiero po ukończeniu 4. roku życia. Tarło odbywa się etapami między majem a sierpniem. Informacją istotną dla wędkarzy jest przede wszystkim fakt, że zarówno ikra, jak i mięso brzany w okresie tarła są trujące. I mimo że po odbyciu tarła jest ono już jak najbardziej bezpieczne dla zdrowia, polecamy jeszcze trochę poczekać z łowieniem. Ryby wtedy znacząco tracą na wadze, zrzucając w ten sposób większą ilość zgromadzonego wcześniej najbardziej wartościowego tłuszczu.

Zobacz też: Brania ryb a pogoda

Okres, wymiar ochronny i dzienny limit połowu

Jeżeli jesteśmy zainteresowani samodzielnym połowem brzany, musimy pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze jej połów od 1 stycznia do 30 czerwca jest kategorycznie zakazany – to tak zwany okres ochronny. Po drugie musimy uwolnić z haczyka każdą złowioną brzanę, mającą od ogona do pyszczka mniej niż 40 cm. Po trzecie obowiązuje nas dzienny limit połowu, który wynosi trzy sztuki na osobę. Brzana nie znajduje się pod generalną ochroną, jednak te przepisy umożliwiają prawidłowy wzrost i rozwój gatunku. Za ich nieprzestrzeganie grożą wysokie kary.

Zobacz też: Sygnalizator brań

Brzana – połów na spinning

Za najlepszą metodę połowu brzany uważa się spinning, chociaż nie jest to metoda doskonała, ponieważ brzana nie jest również typowym przedstawicielem ryb drapieżnych. Spinning polega na naprzemiennym zarzucaniu przynęty i ściąganiu jej przy pomocy kołowrotka. Całość ma na celu zwabienie drapieżnej ryby. Brzana ma w końcu odnosić wrażenie, że goni przestraszoną rybkę, z tego powodu należy cały czas poruszać wędziskiem. W spinningu obecnie używa się raczej sztucznych przynęt. Stosowanie naturalnych, takich jak np. żaby, w wielu miejscach jest już zakazane.

Podczas przygotowań do połowu należy pamiętać, aby zadbać o porządny sprzęt. Brzana jest z reguły silnym i bardzo walecznym gatunkiem, który potrafi wędkarzom sprawić sporo problemów, zatem szczególnie należy zwrócić uwagę na wytrzymałość sprzętu. Poleca się również połowy raczej przy pomocy łódki z silnikiem spalinowym, gdyż brzana pływa zwykle w silnych nurtach, w słabo dostępnych z brzegu miejscach.

Brzana – na co bierze?

Brzany najlepiej łowić w ciągu dnia i mimo że przy spinningu obecnie stosuje się zwykle przynętę sztuczną, tak w dalszym ciągu najpopularniejszymi przynętami są przygotowywane przez wędkarzy robaki, rosówki, mielonki i pijawki. Jednak podobno najskuteczniejszą metodą jest w dalszym ciągu sposób naszych dziadków, czyli łowienie brzany na ser. Należy go jednak przed włożeniem na haczyk uformować w zbitą kulę. Można go przygotować albo bezpośrednio przed łowieniem, albo dzień wcześniej – pokroić ser w kostkę i włożyć na noc do zamrażalnika. Dzięki temu zyskamy pewność, że ser nie zsunie się z haczyka.

Zobacz też: Kołowrotki sumowe – jak złapać dużą rybę?

Przygotowanie brzany

Przygotowanie brzany do spożycia jest banalnie łatwe i niczym nie różni się od przygotowania innych ryb. W wersji podstawowej wystarczy upiec rybę na grillu lub w piekarniku, natartą odrobiną soli i z kilkoma kroplami cytryny. Dla bardziej wymagających polecamy przepis na brzanę w sosie pomidorowym z pietruszką. Przepis łatwo znaleźć w Internecie albo zaaranżować samodzielnie.

Smacznego!

Zobacz też: Dorsz po angielsku

Zobacz film: Ale ryba! Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0