Właściwości zdrowotne brokułów odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Te zielone warzywa wspomagają także pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.Brokuł jest zieloną rośliną z rodziny kapustowatych, dostarczającą bogactwa witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera substancje o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki którym działa przeciwnowotworowo. Właściwości zdrowotne brokułów to m.in. obniżanie ciśnienia krwi oraz usprawnianie pracy układu nerwowego.
Brokuł – co zawiera? Wartości odżywcze brokułu
Brokuł nazywany jest inaczej zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową. Należy do rodziny kapustowatych. Jest rośliną jednoroczną o długiej i grubej łodydze, która kończy się szerokim kwiatostanem nazywanym różą. Ma rozłożyste i faliste liście w kolorze ciemnozielonym lub fioletowozielonym. Wartości odżywcze brokułu określane są jako wysokie, co wynika z zawartości dużej ilości substancji prozdrowotnych. Brokuły są bogatym źródłem witamin i minerałów. W ich składzie znajduje się m.in.: potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan, chrom, witaminy C, K oraz z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla ciężarnych kobiet. Brokuły dostarczają także błonnika niezbędnego dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego. Innymi cennymi związkami występującymi w brokułach są antyoksydanty, tj.: beta-karoten, zeaksantyna, luteina oraz flawonoidy (m.in. kemferol, sulforafan, kwercetyna). Brokuł jest warzywem o niskiej kaloryczności – 100 g dostarcza około 35 kcal. Właściwości brokuła wynikają bezpośrednio z zawartych w nim związków i mogą być wykorzystywane w profilaktyce różnych schorzeń.
Brokuły – właściwości lecznicze i zdrowotne
Właściwości zdrowotne brokułów wynikają m.in. z wysokiej zawartości flawonoidów, a zwłaszcza sulforafanu. Substancja ta ma działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiega mutacjom DNA. Sulforafan nie tylko chroni przed rozwojem nowotworów, ale również hamuje ich rozrost i likwiduje istniejące już komórki nowotworowe. Związek ten wykazuje skuteczność w przypadkach raka prostaty, piersi, jelita grubego i płuc. Sulforafan ma także właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, minimalizuje ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka. Hamuje działanie enzymu związanego z wywoływaniem procesu reumatoidalnego oraz udrażnia tętnice, dzięki czemu redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Należy pamiętać, że brokuły nie zastąpią standardowego leczenia ww. schorzeń. Związki zawarte w brokułach pozwalają na utrzymanie dobrej kondycji tkanki łącznej, stawów, ścięgien i skóry. Wiąże się to z obecnością w zielonym kalafiorze witaminy C, która uczestniczy w syntezie kolagenu. Właściwości lecznicze brokułów są także związane z występowaniem w nich potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy K. Dzięki tym substancjom brokuły mają korzystny wpływ na układ krążenia. Obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują gospodarkę lipidową, wzmacniają naczynia krwionośne oraz przeciwdziałają procesom miażdżycowym. Cennymi składnikami brokułów są także zeaksantyna i luteina, które działają ochronnie na narząd wzroku oraz przeciwdziałają schorzeniom oczu. Regularne spożywanie brokułów korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz prawidłową pracę nerek. Dodatkowo reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając ogólne samopoczucie, zwiększając zdolności poznawcze (pamięć, uwagę, koncentrację) oraz niwelując stres. Brokuły mają niski indeks glikemiczny (IG = 15), dzięki czemu zalecane są w diecie cukrzyka.
>>> Zobacz też:
Fruktany. Czym są i komu mogą szkodzić?
Kiełki brokuła – właściwości
Właściwości lecznicze kiełków brokuła są bardzo podobne do tych, którymi odznacza się samo warzywo, ponieważ zawierają identyczne związki o działaniu prozdrowotnym. Kiełki brokuła doskonale sprawdzają się jako dodatek na kanapki, do sałatek oraz różnych past. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również zwiększają ich wartość odżywczą, dostarczając: witamin z grupy B, witamin C, E i K, beta-karotenu, żelaza, fosforu, magnezu, cynku, wapnia, selenu oraz manganu. Część z tych związków należy do przeciwutleniaczy, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (m.in. nowotworów, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego). Kiełki brokuła chronią przed stanami zapalnymi błony śluzowej żołądka oraz przeciwdziałają wystąpieniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Pozytywnie wpływają na działanie układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu. Związki obecne w kiełkach brokuła warunkują prawidłową pracę mózgu i układu trawiennego, działają przeciwzapalnie i przyspieszają procesy przemiany materii. Podobne właściwości wykazuje sok z brokuła, który, spożywany regularnie, może przyczynić się m.in. do wyeliminowania dolegliwości bólowych stawów oraz wspomóc walkę z cukrzycą.
>>> Zobacz też:
Autor: Anna Kobyłka
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"