Amarantus jest zbożem, które mimo iż niegdyś było podstawowym pożywieniem pierwszych cywilizacji, jeszcze kilka lat temu było niemalże całkiem zapomniane. Na szczęście po wielu latach wraca do łask. Nic zresztą dziwnego – jego właściwości zdrowotne i walory smakowe wielokrotnie przewyższają inne popularne zboża.

Amarantus , zwany inaczej szarłatem, był jedną z pierwszych uprawianych przez człowieka roślin w całej historii ludzkości. Podobnie jak ziemniaki, kukurydza i fasola był podstawą żywienia w cywilizacjach Azteków, Inków i Majów, zanim jeszcze Europejczycy odkryli Amerykę Południową. O amarantusie mówi się często „zboże XXI wieku”. Jest to termin uświadamiający społeczeństwu, że w świetle licznych problemów ze zdrowiem pojawiających się obecnie po spożyciu modyfikowanych zbóż, amarantus jest doskonałą alternatywą. Właściwości amarantusa wyróżniają go na tle innej żywności. W związku z tym, a także z powszechnie panującą modą na zdrową żywność amarantus po wielu wiekach znów powrócił do łask.

>>>Co jeść, aby przyspieszyć metabolizm?

Co to jest amarantus?

Amarantus to rodzaj roślin należący do rodziny szarłatowatych. Obejmuje około 100 gatunków rozprzestrzenionych na prawie całym świecie. Są to rośliny jednoroczne, które osiągają wysokość nawet 3 metrów. Niektóre gatunki uprawiane są jako rośliny ozdobne. Większość upraw amarantusa wykorzystuje się jednak w przemyśle spożywczym. Dość popularne są obecnie sałatki z amarantusem, olej z amarantusa czy płatki amarantusowe . Wszystkie te produkty można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, coraz częściej pojawiają się również w supermarketach.

Właściwości amarantusa

Ze względu na swoje właściwości amarantus zajmuje wysokie miejsce wśród innych uprawianych dziś powszechnie zbóż. Ziarno amarantusa w 100 g zawiera aż 17 g białka, 65 g węglowodanów oraz 7,5 g tłuszczu. Są to zatem niemalże idealne proporcje w żywieniu współczesnego człowieka. Nasiona amarantusa posiadają w swoim składzie również dużą ilość błonnika, antyoksydantów oraz minerałów takich jak wapń (w stężeniu większym i lepiej przyswajalnym niż np. mleko), magnez (30% dziennego zapotrzebowania, czyli więcej niż w szpinaku czy czekoladzie), miedź i fosfor, a także dużą ilość witamin (głównie z grupy B i E).

Wśród właściwości amarantusa jedną z najważniejszych, zwłaszcza we współczesnych trendach żywieniowych, jest brak glutenu. Osoby z uczuleniem lub nietolerancją glutenu mogą bez obaw spożywać mąkę z amarantusa oraz same ziarna amarantusa. Dla odchudzających się lub dbających o linię dobrym pomysłem będą ciasteczka z amarantusa, ponieważ są mniej tuczące od tych pszenicznych czy owsianych.

Mam ochotę na zdrowe i lekkie śniadanie Źródło: Dzień Dobry TVN

W ziarnie amarantusa znajduje się również lizyna , która potrzebna jest do prawidłowego wzrostu organizmu, regeneracji komórek, produkcji hormonów i przeciwciał. Duża zawartość błonnika pozwoli na utrzymanie szczupłej figury, zwłaszcza, że w procesie produkcji i przygotowywania do spożycia błonnik ten nie jest usuwany tak jak w przypadku białej mąki pszenicznej.

Amarantus zawiera również spore ilości skwalenu, czyli związku hamującego starzenie się komórek. Dlatego też spożywanie nasion amarantusa poleca się osobom chorym na miażdżycę, cukrzycę i z podwyższonym poziomem cholesterolu. Pomocne w zwalczaniu tych chorób oraz jako czynnik zmniejszający niebezpieczeństwo zachorowania na serce są obecne w amarantusie jedno- i wielonasycone kwasy tłuszczowe .

Coraz częściej można spotkać w sklepach kremy z dodatkiem nasion amarantusa . Mają one świetny wpływ na skórę suchą i skłonną do łuszczenia się. Kremy z dodatkiem amarantusa pomagają również w opóźnianiu procesu starzenia się skóry.

Mimo obecności substancji antyodżywczych, ograniczających wchłanianie wartości odżywczych z ziaren amarantusa, nie jest to duży problem. Każdej z nich można pozbyć się poprzez niewielką obróbkę termiczną tego zboża (np. gotowanie, pieczenie, suszenie).

>>>Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną? Sprawdzone zamienniki

Jak jeść amarantus?

Amarantus wykorzystać można w wielu potrawach i jako dodatek do dań obiadowych i śniadaniowych. Płatki amarantusowe sprawią, że śniadanie będzie bardziej sycące, natomiast popping z amarantusa (inaczej amarantus ekspandowany) może być doskonałą przekąską w pracy czy między zajęciami.

Jak gotować amarantus? Gotowanie amarantusa jest bardzo proste. Wystarczy wsypać ziarna amarantusa do gotującej się wody na około 15 minut. Amarantus powinien wchłonąć wodę i wielokrotnie zwiększyć swoją objętość. Spożywanie amarantusa polecamy np. z warzywami. Amarantusem można zastąpić kaszę lub ziemniaki w tradycyjnym polskim obiedzie. Możesz również wykorzystać przepisy z amarantusem na kotleciki warzywne lub mięsne oraz sałatki czy zupy.

Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0