Gwiazdy

Alicja Majewska nie zwalnia tempa bo... "Żyć się chce"

Alicja Majewska koncertuje już od ponad 40 lat. Wylansowała szereg przebojów, m.in. „Jeszcze się tam żagiel bieli”,  „Odkryjemy miłość nieznaną” i „Być kobietą”.  22 marca 2019 roku premierę będzie miała jej kolejna płyta - "Żyć się chce".  Na scenie Dzień Dobry TVN artystka wykonała tytułowy utwór z tego albumu!


Zobacz film: Przepis na życie Alicji Majewskiej/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Wokalistka, mimo iż skończyła już 70 lat, nadal intensywnie pracuje. O swoim nowym krążku i muzycznej pasji opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN w rozmowie z Piotrem Kraśko i Kingą Rusin.

Znajomi wybitnej piosenkarki dziwią się, dlaczego jej się ciągle chce. Jak się okazuje Alicja Majewska śpiewa bo ma z tego frajdę, ale też musi śpiewać:

Ja mam frajdę, ale ja też muszę. Ja chcę i muszę.
Okazuje się, że w tym natłoku różnych propozycji muzycznych, na tym rynku estradowym Jest miejsce również na tę działkę, którą ja uprawiam czyli śpiewnie piosenek (...) dobrych.






Alicja Majewska urodziła się 30 maja 1948 we Wrocławiu. Zadebiutowała w 1968 roku na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze, a w 1975 zdobyła nagrodę główną na Festiwalu w Opolu i od tamtej pory nie zwalnia tempa. 

Lista utworów z płyty "Żyć się chce":

  • 1. Apetyt wciąż na życie mam
  • 2. Panom rozsądku nie przybywa
  • 3. Kawiarniane rozmowy
  • 4. Własne słońce
  • 5. Skąd te łzy
  • 6. Za tych, którzy na lądzie
  • 7. Wiesz?
  • 8. Na dwa dni
  • 9. Zaśpiewamy to w słońcu
  • 10. Żal niebieski
  • 11. Pieśń błędnych rycerzy
  • 12. Żyć się chce
  • 13. Przed nocą i mgłą (piosenka z serialu „07 zgłoś się”)

Dyskografia Alicji Majewskiej:

  • 1976: Bywają takie dni
  • 1987: Piosenki W. Korcza
  • 1987: Piosenki Korcza i Młynarskiego
  • 1988: Alicja Majewska, Łucja Prus, Jerzy Połomski – Kolędy
  • 1989: For New Love
  • 1991: Kolędy w teatrze STU
  • 1994: Jeszcze się tam żagiel bieli – The best of
  • 1997: Świat w kolorze nadziei
  • 1999: Być kobietą – Złota kolekcja
  • 2005: Odkryjemy miłość nieznaną
  • 2006: Majewska – Korcz – Live
  • 2007: Idzie kolęda, polska kolęda
  • 2010: Golgota Polska. Artyści polscy Janowi Pawłowi II w hołdzie
  • 2011: Pieśni sakralne
  • 2016: Wszystko może się stać
Co sądzisz o tym artykule?
6
1