13 godzin na dobę

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Kuchnia włoska

Kuchnia |
Kucharze z krakowskiej restauracji "Aqua e Vino" przygotowali w Dzień Dobry TVN kilka potraw kuchni włoskiej.
Kuchnia włoska
/ Dzień Dobry TVN Foto: Bartosz Krupa Kuchnia włoska
Wideo

Kuchnia włoska

  • Kuchnia włoska
    Kuchnia włoska(1 z 1) Fot. Bartosz krupa/East News
Przystawka
INVOLTINI SALMONE

Składniki (porcja dla 2 osób):
300 g świeżego fileta z łososia
100 g rukoli
100 g suszonych pomidorów
1 cytryna
ocet winny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Marynata:
Fileta z łososia pociąć na cienkie plastry, następnie przekładać plastry przelewając je octem winnym, posypując solą i pieprzem. Marynować 24 godz. w lodówce. Przygotowanie:
Po zamarynowaniu osuszyć ręcznikiem papierowym każdy plaster łososia i przełożyć go sokiem z cytryny i oliwą, pozostawić na 2 godziny w lodówce. W plastry łososia zawijamy rukolę i suszone pomidory, układamy na talerzu i dekorujemy.

Pierwsze danie
TAGLIOLINI AL NERO DI SEPPIA

Składniki (porcja dla 2 osób):
200 g makaronu tagliolini
300 g tuby kalmara
50 ml białego wina
4 krewetki black tiger
2 ząbki czosnku
pietruszka
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Oczyszczone kalmary gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie, po ugotowaniu kroimy kalmara w krążki. Krewetki rozkrajamy wzdłuż grzbietu i dokładnie płuczemy. Na patelni z oliwą i rozgniecionym czosnkiem smażymy krewetki z krążkami kalmarów i podlewamy białym winem, kiedy wino odparuje uzupełniamy przegotowaną wodą, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz do smaku i dusimy ok. 2 minut. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron tagliolini, redukujemy nadmiar sosu i nakładamy na talerz.

Drugie danie
PETTO DI ANATRA IN AGRODOLCE

Składniki (porcja dla 2 osób):
400 g piersi z kaczki
100 ml białego wina
150 ml czerwonego wina wytrawnego
30 g rodzynek
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
rozmaryn

Marynata:
Połączyć wino białe z oliwą, dodać rodzynki, rozmaryn, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz do smaku, następnie włożyć pierś z kaczki i marynować ok. 6 godzin.

Sos:
Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem i rozmarynem, dodajemy 1,5 łyżkę miodu, lekko karmelizujemy i podlewamy czerwonym winem, redukujemy do momentu odpowiedniej konsystencji i dodajemy sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Po zamarynowaniu, pierś z kaczki smażymy na patelni grillowej lub teflonowej ok. 5-6 minut w zależności od grubości piersi. Kroimy na plastry, kładziemy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix