Domowa dieta "pudełkowa". Menu na cały dzień

Dietę "pudełkową" można przygotować w domu. Nie masz pomysłu na to, co włożyć do opakowań? Oto propozycja menu na cały dzień: śniadanie - kanapki ze szparagami i jajkiem, obiad - kurczak z ryżem i rodzynkami, kolacja - sałatka we włoskim stylu. W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik MasterChefa Piotr Pielichowski pokazał, jak wszystko przygotować i zapakować. Smacznego!

Śniadanie: Kanapka fit ze szparagami i jajkiem

Kanapka

Składniki:

2 kromki chleba pełnoziarnistego

2 łyżki serka philadelphia

1 plasterek szynki parmeńskiej

1 jajko na twardo pokrojone w plastry

2 szparagi zielone i grube strugane

Sól i pieprz do smaku

Do podania:

kilka sztuk pomidorków koktajlowych

kilka sztuk rzodkiewek

Przygotowanie:

Kromki chleba posmarować grubą warstwą serka philadelphia.

Potem kolejno układać (według własnej fantazji) jajko,szparagi ,szynkę

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka marchewkowa

Składniki:

1 marchewka (strugana skropiona oliwą i cytryną)

Kilka listków natki pietruszki

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewkę z natką pietruszki skropić oliwą i cytryną.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Obiad: Kurczak tandoori lekko pikantny z ryżem jaśminowym i rodzynkami

Kurczak

Składniki:

1 pierś z kurczaka kukurydzianego ze skórą

1 łyżka pasty tandoori

Pół garści rodzynek moczonych w wodzie

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pierś kurczaka marynować kwadrans (ale nie od strony skóry), następnie położyć na suchej patelni skórą do dołu.

Smażyć kilka minut do uzyskania złotego koloru skóry.

Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne dwie minuty.

Pokroić w plastry.

Ryż jaśminowy ugotować i wymieszać z rodzynkami.

Sałatka

Składniki:

Kilka listków kolendry

Kilka listków bazylii

Kilka listków pietruszki

Kilka plasterków cukinii

Kilka plasterków mango pokrojonego w plastry

Sól, pieprz, cytryna, oliwa do smaku

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki.

Doprawić solą, pieprzem, cytryną i oliwą.

W pudełeczku obiadowym umieścić wszystkie elementy osobno.

Kolacja: Sałatka wiosenna we włoskim stylu

Składniki:

1 pierś kurczaka kukurydzianego ze skórą

Kilka suszonych pomidorów w oliwie

Szparagi zielone jak najcieńsze

Garść kukurydzy konserwowej

Garść świeżego groszku cukrowego

Pół garści parmezanu skrojonego w listki

Dresing:

Sól i pieprz

2 łyżki oliwy (możemy wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów)

Naparstek musztardy

Kilka kropli z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w szklance i ubić widelcem do uzyskania kremowej konsystencji

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana