Pokrzywa to wyrób stosowany w leczeniu cukrzycy, chorób serca, chorób wątroby, reumatyzmu i wielu innych. Czy warto więc nabyć ten parzący chwast? Jak stosować pokrzywę?
>>> Zobacz także:
- Herbata z pokrzywy – jakie ma działanie i na co pomaga?
- Właściwości lecznicze soku z pokrzywy. Na co pomaga?
- Właściwości syropu z pokrzywy. Przepisy, które warto wypróbować
Pokrzywa zwyczajna - dobrze znany chwast
Pokrzywę zwyczajną spotkać można na łąkach, polach, w lasach, rowach czy nawet ogródkach. Bezpośredni i często przypadkowy kontakt z tą rośliną może wywoływać pęcherze i nieznośne uczucie swędzenia.
Na co dzień pokrzywę wykorzystuje się w celach leczniczych. Roślina ta jest ogólnodostępna, a poza tym wykazuje szerokie zastosowanie w terapiach różnych schorzeń. Takie połączenie sprawia, że każdy z nas na co dzień może korzystać z dobrodziejstwa, jakie niesie ze sobą stosowanie pokrzywy.
Pokrzywa zwyczajna - właściwości lecznicze
Ten cudowny chwast jest niezwykłym naturalnym źródłem żelaza. Jest wręcz idealny dla tych, którzy w sposób naturalny chcą zadbać o dobre wyniki między innymi hemoglobiny. To także źródło witamin C, K, E, B2, A, a także krzemu, magnezu, potasu, wapnia, fosforu, cynku, lecytyny, chlorofilu.
Na bazie rośliny przygotowuje się specjalne preparaty, które posłużyć mogą w różnych celach. Wyciągi stosuje się zazwyczaj jako dodatek do preparatów farmaceutycznych dedykowanych osobom cierpiącym z powodu zaburzeń w pracy wątroby, nerek czy trzustki.
Jak się okazało, zastosowań rośliny jest o wiele więcej. Dlatego dziś wyrób stosuje się również wspomagająco w leczeniu:
- zaburzeń w wydalaniu moczu,
- krwiomoczu,
- anemii,
- hemofili,
- krzywicy,
- marskości wątroby,
- zaburzeń trawienia.
Pokrzywa zwyczajna - zastosowanie
Wyroby na bazie pokrzywy stanowią ogólnodostępne produkty, które najczęściej przyjmują postać herbat ziołowych do zaparzania, wyciągów z liści rośliny, kosmetyków czy płukanek.
Istnieją dwie metody stosowania pokrzywy - wewnętrzne i zewnętrzne.
Podawanie wewnętrzne:
- syrop z soku pokrzywy,
- sok z liści,
- napar z liści.
Podawanie zewnętrzne:
- okłady,
- masaże z wykorzystaniem olejku na bazie rośliny,
- wyciąg spirytusowy,
- kosmetyki na bazie pokrzywy.
Pokrzywa zwyczajna - na co działa?
Stosowanie tego daru natury może przynieść wiele korzyści. Najbardziej widoczne będą te ze stosowania jej w przypadku zaburzeń w pracy układu pokarmowego. Nie od dziś wiadomo, że napary na bazie pokrzywy zwyczajnej przynoszą ulgę w przypadku zaburzeń w pracy przewodów żółciowych. Pokrzywa usprawnia też odprowadzanie żółci, co sprzyja efektywniejszej przemianie materii.
Szczególnie często wykorzystuje się również napary z pokrzywy w leczeniu chorób krwi. Roślina posiada duże ilości flawonoidów, garbników i witaminy K, które wpływają na krzepliwości krwi.
Pokrzywa a reumatyzm
Badania z 2013 roku wskazują na korzystny efekt działania pokrzywy względem chorób tkanki łącznej. Roślina zawiera duże ilości kwasu kynureninowego, który wykazuje efekt oczyszczający naczynia z kwasu moczowego. To kwas moczowy jest głównym winowajcą osłabienia i bólu stawów. Stosowanie pokrzywy może okazać się szczególnie skuteczne, jeśli odpowiednio dobierzemy preparat, a tym samym zadziałamy jednocześnie od wewnątrz i od zewnątrz.
Bardzo popularnym starodawnym sposobem leczenia reumatyzmu jest chłostanie się rośliną po miejscach dotkniętych chorobą. Podobno taki model terapeutyczny pozwala osiągnąć niezwykle skuteczne efekty.
Jak użyć pokrzywę w celach kosmetycznych?
Pokrzywa zwyczajna to nie tylko leki. To również surowiec do produkcji kosmetyków o zbawiennym działaniu dla włosów, skóry i paznokci. Wspomaga skuteczne leczenie grzybicy skóry, trądziku, łuszczycy, łupieżu czy aft skórnych.
Nieprzypadkowo duża ilość szamponów i odżywek do włosów produkowanych jest na bazie pokrzywy lub z dodatkiem ekstraktu ziela. Pokrzywa ułatwia eliminację łupieżu, jeśli jest regularnie stosowana do pielęgnacji przetłuszczającej się skóry głowy.
Pokrzywa zwyczajna w kuchni
Roślina znalazła również zastosowanie w kuchni, gdzie w postaci przypraw dodawana jest do sałatek czy zup. Szczególnie popularne są koktajle na bazie pokrzywy, które słyną z właściwości orzeźwiających.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: E+