Troć bałtycka występuje w wodach przybrzeżnych Atlantyku, Morza Północnego i Bałtyku. Osiąga długość do 100 cm. Bardziej krępa niż łosoś, o mocnej budowie ciała. A jak smakuje? O tym - nasz nadworny poeta smaku Mikołaj Rey!
Andrzej Polan i Piotr Kucharski wyruszyli w Morze Północne, żeby zobaczyć ukryte między fiordami farmy łososi. Norwegia jest największym eksporterem tych ryb. Ich mięso jest cenione za delikatny smak i urodzaj składników odżywczych.
Gdyby nie zostali muzykami to poszliby w ślady Roberta Kubicy. Kochają szybkie samochody. Kiedy tylko pojawiają się na scenie, ludzi ogarnia ludyczny trans. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz i Paweł Golec z żonami: Edytą i Katarzyną! A pstrągi przywieźli prosto z górskiego potoku :)
Pytanie z pozoru retoryczne. A jednak są ryby takiego autoramentu, które nie powinny pojawiać się na naszym talerzu a w naszym koszu. Tropem takich poszła Reni Jusis.
Kulinarna gwiazda tunezyjskiej telewizji zabrała nas na tunezyjski targ. Węże, ryby, mięso, ośmiornice, kalmary, daktyle, tuńczyk, który zjadł inną rybę. Na koniec przyszedł czas na przyprawy, bo bez przypraw tunezyjska kuchnia praktycznie nie istnieje.
Czy rozmiar ma znaczenie? O to pytała nasza dziennikarka Katarzyna Olubińska!
Każdy z nas powinien spożywać około 300 gram ryb tygodniowo. Ile ryby jest w sushi? Jak dużo kawałków powinniśmy zjeść sushi, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość ryby w organizmie? Ile kalorii zawiera sushi i czy jest zdrowe? W studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z dietetykiem Anną Jelonek.
Dziś w naszej kuchni Artur Moroz i Paweł Chomentowski zaproponowali kilka przepisów na dania z ryb.
Marynowane śledzie, dorsz, ogórki, czyli potrawy, które kiedyś dojrzewały w beczkach i w nich były przechowywane. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: śledzie w sosie mango, w winie oraz torcik ze śledzi i ogórków. Smacznego!
Mówi się "zdrów jak ryba". Zaleca się spożywanie ryb, bo są zdrowe, a tu okazuje się, że ryby mogą zawierać... rtęć. Skąd pochodzi rtęć w rybach i jak bardzo niekorzystanie wpływa na ludzki organizm? O tym w Dzień Dobry TVN z dietetyk Anna Jelonek.
W zasadzie rosół, ale nie do końca. Tłusta wołowina i dwa rodzaje makaronu. Bardzo popularna w Warszawie. Podróżnik kulinarny Maciej Nowak zaprezentował skarby kuchni azjatyckiej. Czy w Polsce można przyrządzić tradycyjną zupę pho i czy to prawda, że raz spróbowana uzależnia?
W kuchni dzień Dobry TVN, oprócz Andrzeja Polana, prym wiódł łosoś. Bogaty w kwasy omega 3, smaczny i nietuczący. Czego chcieć więcej? Ano pysznej fasoli Jaś, w sosie pomidorowym, która stymuluje nasz proces trawienia. Smacznego! Co łączy Boguslawa Lindę i Andrzeja Polana.
Wszystko to, co spływa do Wisły widać niestety i także czuć. W samym centrum Warszawy można złowić nie tylko okazję w centrach handlowych, ale także 11 kilogramową rybę. A że rybka lubi pływać przekonał się reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
Tym razem, niestety po raz ostatni, Maciej Nowak i Dyrektor Zarządzający Noble Concierge Edyta Brykała pod lupę wzięli restauracje, a w nich potrawy z ryb. Gdzie przyrządzane są najlepiej?
Joanna Jabłczyńska dostała się za kulisy tunezyjskiej telewizji. Jak wygląda hierarchia zawodowa w tamtejszej telewizji i, kto tam tak naprawdę rządzi? Joasia zobaczyła także, jak "robi się" telewizję informacyjną.
Co w budynku studni miejskiej w Warszawie robią małże, rybki, skorupiaki i gupiki? I co testują? Jak wygląda ich standardowa "rozmowa kwalifikacyjną"?
Makrela, dorsz, karp, mintaj , łosoś - do wyboru i do koloru! Co roku musimy zdecydować, jaka ryba zagości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia oraz Wigilię. W kuchni Dzień Dobry TVN proponujemy kilka z nich.
W Dzień Dobry TVN prawdziwie męska kuchnia w prawie świątecznym wydaniu. Dwaj miłośnicy dobrych smaków, Robert Sowa i Piotr Gąsowski udowodnili , że w wigilijny wieczór warto karpia zastąpić łososiem. A Wy? Stawiacie na karpia czy na łososia?
W marynacie, wędzona lub jako dodatek do sałatek. Makrela - jedna z najbardziej popularnych ryb w naszej kuchni. Dlatego nie mogło jej także zabraknąć w kuchni Dzień Dobry TVN. Rozsmakuj się z nami w zdrowych rybach!