Agrest to owoc pyszny i pełen korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Najczęściej spożywany jest bez niczego, w postaci owocowej przekąski - prosto z krzaczka lub kupnego pojemnika. Warto jednak wykorzystać go w kuchni. Poniższy przepis to propozycja na kolejny deser z tego sezonowego owocu - domowe lody agrestowe.
Lody należą do najbardziej uwielbianych deserów na świecie, jednak ich idealne przygotowanie nie jest prostą sztuką. Doskonale o tym wiedzą bracia Bartoti, którzy swoje przysmaki tworzą na podstawie rodzinnej receptury. Ich lodziarnia w rankingu tych najlepszych w Polsce zajmuje pierwsze miejsce. W Dzień Dobry TVN zdradzili, czego to zasługa.
Lody to ulubiony deser wielu osób, które jedzą je przez cały rok, nie tylko latem. Wśród owocowych smaków dominują lody truskawkowe, które można także przygotować w domu. Domowe, samodzielnie wykonane lody cieszą jeszcze bardziej, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Takie lody można zrobić w prosty sposób, nawet jeśli nie posiadasz maszynki do lodów. Sprawdź przepis.
Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, każdy szuka sposobów na schłodzenie. Jak w domowym zaciszu zrobić smaczne lody, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze funkcjonowanie w ciepłe dni? Swoje przepisy zdradził w Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn.
Ekipa zawładnęła sercami młodych ludzi. Już nie tylko nagraniami piosenek, relacjami live czy zabawnymi filmikami. Dziś fani Friza i jego kolegów walczą o zakup lodów, które wciąż sprzedają się jak świeże bułeczki.
Zastanawiasz się, co przygotować na domowy, sobotni obiad? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dałby się pokroić". Specjalnie dla nas szef kuchni przygotował swoje popisowe dania: kotlet schabowy, zielone risotto z warzywami i płatkami parmezanu oraz tartę z pieczonymi lodami waniliowymi z kajmakiem pod korzenną bezą.
Prosty przepis na lody bananowe jest znakomitą propozycją na pyszną, zdrową i niezwykle łatwą w przygotowaniu przekąskę. Taki deser to także doskonałe rozwiązanie dla wegan, alergików lub osób będących na diecie.
Zaczynając przygodę z domowymi deserami na zimno, warto wypróbować prosty przepis na lody śmietankowe. To prawdziwy klasyk, który smakuje doskonale i jest w stanie przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Do jego wykonania potrzebna będzie tylko śmietana do deserów, mleko i cukier. Nie potrzebne są nawet żółtka jaj!
Lody waniliowe są najprostsze do przygotowania w domu. Mogą być doskonałym pomysłem na poobiedni deser lub sposobem na ochłodę w upały. Lody waniliowe można przygotować, korzystając z różnych przepisów – z mlekiem, bez jajek, bez śmietany, w wersji dietetycznej.
Często mamy jakieś sny, ale nie zawsze je pamiętamy. Wiążą się one z różnymi wydarzeniami lub sytuacją, w jakiej się znajdujemy. Bywa jednak, że śni się nam coś z pozoru przypadkowego, jak np. lody. Sennik szeroko wyjaśnia, co taki motyw zwiastuje. Sprawdź znaczenie snu o lodach.
79-letnia Pani Lucyna Orłowska postanowiła zostać na emeryturze bizneswoman. Założyła w Krakowie lodziarnię. Uczy się też rachunkowości w technikum i odkryła w sobie zamiłowanie do komputerów. Czy ma same piątki? Skąd wziął się pomysł na prowadzenie lodziarni, skoro całe życie przepracowała w polskiej służbie zdrowia? Jakie ma plany na przyszłość? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Robert Stockinger.
W polskiej kuchni Dzień Dobry TVN pojawiło się dziś "coś francuskiego". Kucharz David Gaboriaud ze swoją książką o takim właśnie tytule i przepisami na: szakszukę, królika z białą kiełbasą i rozmarynem oraz ptysie nadziewane lodami kokosowymi i polane sosem czekoladowy. Smacznego!
Lody na śniadanie? Wydaje się, że to szalony pomysł, ale Agata Jędraszczak z Kuchni Agaty pokazała prezenterowi Dzień Dobry Wakacje Olivierowi Janiakowi sposób na pełnowartościowe mrożone śniadanie na słodko (i bez dodatku cukru). Wypróbujcie w domu jej przepis na lody z jogurtu naturalnego, owoców i pełnoziarnistych ciasteczek - dzieci będą zachwycone!
W kuchni Dzień Dobry TVN: pomarańcza z natką pietruszki, sorbet mango marakuja, czekolada mleczna z borowikami, wanilia z palonym masłem, sorbet z truskawek, masło orzechowe wegańskie czyli letnie desery w wykonaniu mistrza lodziarskiego Pawła Petrykowskiego. Smacznego!
Polskie lodziarnie przeżywają prawdziwy renesans. Kucharz DDTVN Piotr Kucharski odwiedził taką, która nie tylko zaskakuje nowymi smakami, ale również sposobem przygotowania i podawania lodów. Zobaczcie, jak szpachluje i roluje się lody.
W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwe lato. Daria Ładocha przygotowała orzeźwiające i zdrowe lody. Pojawiły się takie smaki jak: sorbet cytrynowy z miętą, czekoladowe lody z espresso, różane z truskawkami, biała czekolada z imbirem i bananowe z cynamonem. Macie ochotę? Lubicie lody?
Lody najlepiej smakują wiosną i latem. W Dzień Dobry TVN poszukiwacz smaków Mikołaj Rey pokazał, jak w nowoczesny sposób przygotować lody z zielonej herbaty. Potrzebne do tego są: zielona herbata, mleko, śmietana, owoce, mikser oraz... ciekły azot. Na początku się dymiło, a po dodaniu granatu mieliśmy nawet pewne obawy o własne bezpieczeństwo, ale w końcu okazało się, że było pysznie :) Czy takie lody można robić w warunkach domowych?
Podobno da się z niej wytłoczyć olej. Należy do rodziny kapustowatych. Zawiera m.in.: witaminy, żelazo, kwas foliowy i aminokwasy siarkowe, które działają antywirusowo i zapewniaja jej charakterystyczny ostry smak. Rukolę, bo o niej mowa, szczególnie cenią osoby dbające o figurę, dlatego że jest lekkostrawna, niskokaloryczna i korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey wybrał się farmę rukoli. Jak przechowywać rukolę, by nie zwiędła?
Lato to dobra pora na lody. Zrobienie ich w domu wcale nie jest takie trudne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to miłośniczka naturalnej kuchni Iwona Zasuwa. Przygotowała dla nas: sorbet arbuzowy, lody owocowe, lody bananowe, lody mango z kardamonem oraz czekoladową polewę do lodów.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji Masterchefa. Przygotowała przekąski z produktów, których spożywanie może prowadzić do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. Na stole pojawiły się: witaminowy koktajl z kiwi i szpinaku, zielony chłodnik pełen energii oraz ananasowe carpaccio z dietetycznymi lodami z owoców leśnych.
Ostatnio dołączyła do obsady serialu „Sama Słodycz”. Najchętniej gotuje dania kuchni włoskiej. Gotowania uczyła się od swojej mamy. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Sienkiewicz przygotowała: polędwiczkę na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym, ciastka francuskie z masą migdałową oraz gulasz warzywny z prażonymi migdałami. Smacznego!
Basia jest pierwszą zwyciężczynią programu „Masterchef”. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała potrawy w sam raz na wiosenne przesilenie. Idealnie nadają się, by dziarskim krokiem przejść przez próg wiosny, która już puka do naszych drzwi. Granola z jogurtem i owocami, quinoa ze szpinakiem i krótko smażonym łososiem, krem czekoladowy z awokado i szpinakiem oraz ekspresowe lody truskawkowe z czarnym pieprzem i czekoladą. Było jak w Ritzu!
Reni Jusis i jej mała podopieczne przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN wegańską pizzę, zdrowe lody, frytki i naleśniki. Skorztystajecie z ich przepisów!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Andrzeja Polana z trzema małymi asystentkami: Helenką, Aurelią i Karolinką. Mistrz z pomocą uroczych asystentek przygotowała to, co dzieci lubią najbardziej... słodkości. Skotrzystajcie z jego przepisu na: tutki z popcornem karmelowym, bezowe Kacperki z kremem czekoladowym, truskawkowe ludziki z serkiem i pyszne lody truskawkowe!
W ostatniej edycji programu X Factor znalazła się pod skrzydłami Kuby Wojewódzkiego, ale wyeliminowała ją Tatiana Okupnik. Nigdy nie ukrywała, że było to dla niej bolesne. Jednak para nie poszła w gwizdek i teraz nagrywa swoją pierwszą autorska płytę. W kuchni Dzień Dobry Wakacje Joanna Kwaśnik udowodniła jednak, że oprócz charyzmy i genialnego głosu posiada także głęboko skrywany talent. Przed nami zdecydowała się go odkryć. Towarzyszył jej narzeczony Ziemowit.
Latem idealna dla ochłody. Doskonale pasuje do niej bita śmietana i lody. Magda Różczka udowodniła w studiu Dzień Dobry Wakacje, że wcale nie trzeba iść do cafeterii, by napić się dobrej mrożonej kawy.
Pochodna robaków, środek do zwalczania wszy w lodach. Mowa o koszenili, czyli naturalnym czerwonym barwniku pozyskiwanym z mszyc oraz o piperonalu – związku organicznym stosowanym w przemyśle perfumeryjnym oraz jako aromat do likierów. Czy te substancje mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Magdalenę Makarowską.
Sezon na rabarbar trwa krótko, warto więc go wykorzystać. A nic tak nie urozmaici naszych dań, jak to smaczne warzywo. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wyczarował z rabarbaru istne cuda!
Wystarczy przybyć na Dolny Mokotów, by posmakować lodów pomidorowych, z chili, szparagowych, buraczanych, a nawet o smaku piwa - te specjalnie dla kibiców na Euro 2012. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak gościł u Włocha, którego kręcą takie smaki!