Lody waniliowe domowej roboty – przepisy, porady

photo_8920928
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Lody waniliowe są najprostsze do przygotowania w domu. Mogą być doskonałym pomysłem na poobiedni deser lub sposobem na ochłodę w upały. Lody waniliowe można przygotować, korzystając z różnych przepisów – z mlekiem, bez jajek, bez śmietany, w wersji dietetycznej.

Większość z nas nie wyobraża sobie lata bez lodów. Są lubiane i jadane o każdej porze roku, samodzielnie i jako część składowa słodkich deserów. Wszyscy znają także smak gorącej szarlotki z lodami waniliowymi. Już choćby dlatego warto nauczyć się przygotowywania ich w domu, tak aby w razie potrzeby umieć wyczarować zniewalający podniebienia deser.

Przepis na lody waniliowe

Przepisów na lody waniliowe można znaleźć naprawdę sporo – jedne zakładają użycie jajek, inne nie, dlatego warto wypróbować kilka receptur i znaleźć tę jedyną, idealną. Podstawowy przepis na domowe lody waniliowe jest niezwykle prosty, a dzięki niemu można delektować się smakiem prawdziwych lodów jeszcze tego samego dnia.

Składniki (na 4 porcje):

  • ¼ litra mleka,
  • ¼ litra śmietanki,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • ½ laski wanilii.

Przygotowanie:

  1. Laskę wanilii przetnij na pół i wyłuskaj nasionka.
  2. W garnku zagotuj mleko, śmietankę, ziarenka oraz laskę wanilii.
  3. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, wyjmij z mleka laskę wanilii.
  4. Do ubitych jajek wlewaj powoli gorące mleko, wciąż ubijając.
  5. Masę postaw na małym ogniu i podgrzej ciągle mieszając. Nie dopuść do zagotowania.
  6. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia cały czas mieszając.
  7. Ostudzoną masę przełóż do odpowiedniego naczynia i włóż do zamrażalnika na kilka godzin.
  8. Lody pozostaw w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia. Od czasu do czasu przemieszaj.

Jeśli to konieczne, możesz także wykorzystać przepis na lody waniliowe bez jajek. Jest to sposób na lody dla wszystkich, którzy nie mogą jeść jajek, a z lodów domowej roboty nie chcą zrezygnować. Poniższy sposób na lody nie wymaga również mieszania ich w trakcie zamrażania. Jest to więc wygodna metoda na stworzenie przepysznych, mleczno-kremowych deserów.

Składniki (na 1 litr lodów):

  • 400 g śmietanki 36%,
  • 300 g mleczka zagęszczonego słodzonego,
  • 1 laska wanilii.

Przygotowanie:

  1. Przekrój laskę wanilii i wyjmij nasiona.
  2. Do garnka wlej śmietankę, mleczko, nasiona i dobrze wymieszaj używając miksera.
  3. Włóż masę do lodówki na 30 minut, aby się schłodziła.
  4. Wyjmij masę i ubijaj mikserem, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Miksuj około 5 minut, aż masa zgęstnieje.
  6. Wstaw lody do zamrażalnika na 4 godziny.

Domowe lody waniliowe z dodatkami i dietetyczne

Lody waniliowe można także urozmaicić, dodając np. wiśnie. Jak przygotować domowe lody waniliowe z mleka z owocami? Przepis jest niezwykle prosty, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Składniki (na 1,2 litra lodów):

  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego,
  • 400 g śmietanki 36%,
  • 180 g cukru pudru,
  • 2 laski wanilii,
  • 250 g wiśni świeżych lub mrożonych.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj, ewentualnie rozmroź i pokrój na kawałki.
  2. W garnku ubij na sztywną pianę śmietanę z cukrem pudrem.
  3. Do ubitej śmietany dodaj ziarenka wanilii.
  4. Mieszając, dodawaj stopniowo mleko.
  5. Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny.
  6. Wyjmij, dodaj kawałki wiśni, wymieszaj i wstaw do zamrożenia.

Przepis na dietetyczne lody domowej roboty z dodatkiem bakalii to receptura, którą możesz wykorzystać, jeśli chcesz zjeść coś pysznego, zimnego, a jednocześnie mało kalorycznego. Lody waniliowe, które można jeść bez obaw o dodatkowe kilogramy czy centymetry w pasie, powstają na bazie chudego twarogu i odtłuszczonego kefiru.

Składniki (na 6 porcji):

  • 3 żółtka,
  • 2 białka,
  • 1 kostka chudego twarogu,
  • 1 łyżka odtłuszczonego kefiru,
  • aromat waniliowy,
  • garść ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina),
  • słodzik do smaku.

Przygotowanie:

  1. Żółtka utrzyj z twarogiem i kefirem na gładką masę.
  2. Dodaj 15 kropli aromatu waniliowego (im więcej go dodasz, tym bardziej intensywny będzie smak). Wymieszaj.
  3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
  4. Do masy twarogowej dodawaj powoli ubitą pianę, mieszając delikatnie.
  5. Posłodź masę do smaku, dodaj posiekane drobno bakalie. Całość wymieszaj jeszcze raz.
  6. Lody przełóż do pojemnika i włóż go do zamrażalnika. Co pół godziny przemieszaj, aby nie utworzyły się kryształki lodu.

Na temat lodów wciąż panuje wiele mitów. Jak więc odróżnić je od faktów? Sprawdźcie, oglądając to krótkie wideo:

Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości