Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Tutki z popcornem karmelowym
Składniki:
1szklanka ziarna kukurydzy
3 łyżeczki sody oczyszczonej
6 szklanek drobnego cukru
3 łyżeczki soli
6 łyżek masła
Przygotowanie:
Zaczynamy wszystko od przygotowania stanowiska. Miskę dużą, najlepiej metalową smarujemy delikatnie olejem za pomocą pędzelka lub ściereczki. Przygotowujemy również dwie blaszki, które wykładamy papierem do pieczenia. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i do mocno nagrzanego wsypujemy ziarna kukurydzy. Garnek przykrywamy pokrywką i potrząsamy nim tak aby wszystkie ziarna kukurydzy dobrze się mieszały i pękały. Gotowy popcorn wsypujemy do posmarowanej olejem miski, ziarna nieotwarte usuwamy. Zabieramy się za karmel. W większym rondlu umieszczamy dwie szklanki wody, dodajemy cukier drobny, sól oraz masło. Wszystko razem gotujemy do powstania złotego karmelu na wierzchu. Mniej więcej zajmie nam to około 20 minut. W trakcie gotowania, boki garnka smarujemy pędzelkiem z wodą, to zapobiegnie powstawaniu grudek na ściankach. Kiedy już karmel powstanie, dodajemy do karmelu sodę i szybko mieszamy rózgą, warto to robić w pobliżu zlewu i bardzo ostrożnie, gdyż soda mocno napowietrza karmel dzięki czemu jest delikatniejszy do jedzenia ale za to może wykipieć masa. Taką masę wylewamy na popcorn, wszystko razem mieszamy i, kiedy popcorn jest otulony w karmelu wysypujemy na przygotowane blaszki z pergaminem do zastygnięcia. Z kolorowego papieru przygotowujemy tutki, wypełniamy popcornem i częstujemy dzieciaków.
Bezowe Kacperki z kremem czekoladowym
Składniki:
7 szt. białek
350 g cukru
3 tabliczki białej czekolady
300 g orzechów laskowych
200 ml śmietany
400 g mąki
200 g masła
2 szt. żółtek
100 g cukru
małe draże czekoladowe
szczypta soli
truskawki świeże
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą, w trakcie dodajemy cukier na 3 razy. Masę na bezy wyciskamy na pergamin za pomocą worka cukierniczego, nadając kształt Kacpra. Suszymy bezy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godziny. Z mąki, cukru, masła oraz żółtek przygotowujemy kruche ciasto i wypiekamy babeczki. Orzechy laskowe prażymy w piecu, studzimy. Orzechy miksujemy, łączymy z rozpuszczoną czekoladą białą i śmietaną. Babeczki napełniamy kremem czekoladowym, układamy Kacperki, ozdabiamy małymi drażami czekoladowymi.
Truskawkowe ludziki z serkiem
Składniki:
20 szt. dużych truskawek
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
mięta świeża
małe draże czekoladowe
Przygotowanie:
Truskawki przekrawamy na wysokości 2/3. W większej części wydrążamy środek, wypełniamy ubitym serkiem mascarpone ze śmietaną. Przykrywamy górą, z draży robimy oczka. Gotowe.
Pyszne lody truskawkowe
Składniki:
400 g mrożonych truskawek
200 g skondensowanego mleka
3 łyżki sera mascarpone
1 kg świeżych truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na jednolitą masę. Lody są gotowe, możemy je przygotować również ze świeżych truskawek, ale wtedy masę musimy zamrozić.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN