Skorupki jaj - jak można je wykorzystać? Kilka praktycznych sposobów

Skorupki jaj
Jennifer A Smith/GettyImages.com
Skorupki jaj w wielu domach zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. To duży błąd. Istnieje szereg sposobów na to, jak je sprytnie wykorzystać. Zamiast więc wyrzucać skorupki, można użyć ich do czegoś pożytecznego. W dodatku mogą one także przysłużyć się zdrowiu.

Zastosowanie skorupek jaj jest naprawdę szerokie. Można je stosować jako dodatek do czyszczenia, prania, wykorzystywać jako nawóz, a nawet dodawać do posiłków, bo zawierają sporo wapnia. Ponadto, skorupki jaj można też wykorzystać jako świetny materiał do produktów spod znaku DIY.

Skorupki jaj na kości i nie tylko

Nie jest tajemnicą, że skorupki jajek zawierają dużo wapnia. W ich składzie można także znaleźć żelazo, mangan, miedź, selen, fluor, cynk czy krzem. To czyni ten odpad spożywczy cennym produktem, który może – dzięki umiejętnemu wykorzystaniu – dobroczynnie wpływać na zdrowie. Zaleca się również skorupki jaj na odchudzanie, bo rzekomo obniżają one poziom cholesterolu i redukują zaparcia. Ponoć skorupki jaj na włosy także działają pozytywnie – wzmacniają je i pomagają odzyskać utracony blask. Niektórzy twierdzą też, że ich regularne spożywanie pozwala zachować dobrą kondycję paznokci i wspomaga regenerację skóry, zwłaszcza tej podrażnionej. Do tego wapń ze skorupek jajek skutecznie wzmacnia kości i zagęszcza ich strukturę. Warto więc je stosować jako suplement diety. Ponoć na osoby z tendencją do przeziębień i infekcji także pozytywnie wpływa regularne spożywanie skorupek. Dzięki swoim właściwościom wzmacniają one odporność.

Skorupki jaj dla psa to również świetne panaceum na biegunki u czworonogów. Taki składnik wkomponowany w posiłek pupila pomoże mu szybko uporać się z żołądkowymi rewolucjami. Ważne jednak, aby produkt podawać w formie maksymalnie rozdrobnionej, czyli pod postacią mączki ze skorupek jajek.

Skorupki jaj – jak je jeść?

Skorupki jaj mają na kości niebagatelny wpływ. Składają się prawie w 90% z wapnia, są więc jego cennym źródłem. Z tego względu wiele osób stara się je włączyć do codziennego menu. Niektórych prawdopodobnie zaskoczyć fakt, że można zastosować skorupki jaj na osteoporozę. Przepis ich przygotowania jest bardzo prosty. Skorupki jaj trzeba dokładnie umyć, gotować przez ok. 10 minut, a następnie piec przez kolejne 10 minut w piekarniku nastawionym na ok. 100 stopni. Później wystarczy skorupki lekko rozdrobnić palcami, a następnie przełożyć do plastikowego woreczka i przy użyciu młotka kuchennego rozbić na drobny proszek. Można też wykorzystać młynek do kawy. Zmielone skorupki jajek często stanowią składnik pożywnych koktajli. Nie zmieniają one smaku, a włączenie ich do takiego posiłku może przynieść szereg profitów. Sproszkowane skorupki należy wsypać pod koniec przyrządzania koktajlu i dobrze wymieszać. Zmielonymi skorupkami posypuje sałatki, dodaje do zup, kasz, ziemniaków, makaronów, twarogów lub soków warzywnych. Można je nawet dosypać do kawy. Niektórzy twierdzą, że taki dodatek sprawia, że klasyczna „mała czarna” smakuje jeszcze lepiej.

Skorupki jaj – zastosowanie w domu i w ogrodzie

Nawóz ze skorupek jaj działa naprawdę znakomicie, bo zawarte w nim wapń i minerały wpływają na rozwój zarówno roślin doniczkowych, jak i ogrodowych. Dzięki nim rosną one w dobrej kondycji. Najlepiej wykorzystać resztki po jajkach pochodzących z chowu ekologicznego, bo nie zawierają one szkodliwych substancji. Pokruszone skorupki wystarczy umieścić w ziemi przed posadzeniem rośliny. Dzięki temu zawarty w tym odpadzie spożywczym wapń będzie działać już u podstawy korzeni, a gleba uzyska właściwe pH. Warto również podsypać nimi obszar dokoła sadzonek – pod wpływem wilgoci skorupki będą uwalniały wapń do gleby, a do tego skutecznie odstraszą ślimaki. Ponadto, można użyć ich pod pomidory, a także ogórki, fasolę czy cukinię. Nie powinno się ich jednak stosować do roślin, które preferują kwaśną ziemię. Skorupki w postaci pokruszonej warto wsypać do karmnika dla ptaków, bo stanowią wartościowy pokarm.

Wiele osób może zaskoczyć fakt, że skorupki jaj to świetna broń w walce z zabrudzeniami garnków i patelni ze stali. Ten naturalny specyfik radzi sobie z nimi naprawdę dobrze, warto więc pomyśleć o zmianie chemicznych środków właśnie na tego rodzaju produkt, który może być tak samo efektywny, a do tego jest całkowicie za darmo. Mielone skorupki jaj w połączeniu z wodą i sodą oczyszczoną po zmieszaniu na gęstą papkę są świetnym sposobem na czyszczenie zabrudzeń na tego rodzaju powierzchniach.

W domu można je wykorzystać także do zrobienia własnoręcznych produktów np. ozdób na Wielkanoc takich jak wiosenne wianki. Pokruszonych skorupek jaj mogą też użyć dzieci do wykonania kreatywnej mozaiki na papierze czy pomysłowej ozdoby doniczek.

>>> Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości