Zmiana formy opodatkowania dla ryczałtowców. Dzisiaj ostatni dzień, aby to zrobić

Osoba licząca podatki
Zmiana formy opodatkowania dla ryczałtowców. Dzisiaj ostatni dzień, aby to zrobić
Źródło: seksan Mongkhonkhamsao/Getty Images
Ryczałtowcy, którzy chcą się rozliczać na zasadach ogólnych, mają ostatni dzień na zmianę formy opodatkowania. Zmiana ta będzie miała zastosowanie tylko w trwającym roku podatkowym. Jak i do kiedy można to zrobić?

Zmiana opodatkowania dla przedsiębiorców - termin

Po zmianach wprowadzonych 1 lipca 2022 roku w Polskim Ładzie, część przedsiębiorców może zmienić formę opodatkowania. Osoby rozliczające się ryczałtowo oraz płacące podatek liniowy mogą przejść na skalę podatkową. Termin dopełnienia formalności dla wybranych przedsiębiorców mija 22 sierpnia 2022 roku. 

Jak podaje Ministerstwo Finansów: "do 22 sierpnia 2022 roku należy powiadomić o tym swój urząd skarbowy". W tym należy celu złożyć pisemne oświadczenie o rezygnacji z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych przychodów osiąganych w terminie od 1 lipca do 31 grudnia 2022 roku.

Podatki

Źródło: Dzień Dobry TVN
O co chodzi z ulgą dla klasy średniej?
O co chodzi z ulgą dla klasy średniej?
Kto nie zapłaci podatku dochodowego?
Kto nie zapłaci podatku dochodowego?
Najważniejsze zmiany podatkowe w ramach polskiego ładu
Najważniejsze zmiany podatkowe w ramach polskiego ładu

Jak działa zmiana formy opodatkowania z ryczałtu na zasady ogólne

Osoby, które złożą oświadczenie o rezygnacji z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych od 1 lipca 2022 roku, nie będą mogły zmienić decyzji o opodatkowaniu dochodów na zasadach ogólnych. 

Jednak przedsiębiorcy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, mogą wybrać opodatkowanie według skali podatkowej. Dotyczy to przychodów uzyskanych w całym roku 2022 albo od 1 lipca 2022 roku.

Którzy przedsiębiorcy mogą zmienić formę opodatkowania

Ze zmiany formy opodatkowania mogą skorzystać przedsiębiorcy, którzy uzyskali dochody z:

  • pozarolniczej działalności gospodarczej (jednoosobowo, w spółce, w formie przedsiębiorstwa, w spadku),
    • działów specjalnych produkcji rolnej,
      • najmu prywatnego,

        i stosowali podatek liniowy lub ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.

        Deklarację o zmianie formy opodatkowania do 22 sierpnia muszą złożyć przedsiębiorcy posiadający przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej, którzy chcą zmienić sposób opodatkowania za drugie półrocze 2022 roku (od 1 lipca do 31 grudnia). Pozostałe osoby będą zgłaszać zmianę po zakończeniu roku podatkowego w PIT-ach.

        Wybierając zmianę ryczałtu na skalę podatkową w skali całego roku nie trzeba składać dodatkowego oświadczenia. W takiej sytuacji o wyborze zasad ogólnych według skali przedsiębiorca powiadomi urząd skarbowy po zakończeniu 2022 roku w terminowo złożonym zeznaniu PIT-36 lub PIT-36S. 

        Jak zmienić formę opodatkowania z ryczałtu na skalę podatkową?

        Przedsiębiorcy, którzy chcą zmienić formę opodatkowania od 1 lipca do 31 grudnia 2022 roku muszą:

        • powiadomić swój urząd skarbowy do 22 sierpnia 2022 roku. W tym celu należy złożyć pisemne oświadczenie o rezygnacji z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych przychodów osiąganych od 1 lipca do 31 grudnia 2022 roku,
          • na dzień 1 lipca 2022 roku zaprowadzić podatkową księgę przychodów i rozchodów zgodnie z obowiązującymi przepisami,
            • za okres od 1 lipca 2022 roku obliczać i wpłacać zaliczki na zasadach ogólnych według skali podatkowej.

              Pełen poradnik od Ministerstwa Finansów o zmianach form opodatkowania znajdziesz tutaj.

              Zobacz także:

              Autor: Teofila Siewko

              Źródło: Ministerstwo Finansów

              Źródło zdjęcia głównego: seksan Mongkhonkhamsao/Getty Images

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana