Ziemniaki po szwedzku po raz pierwszy przygotowane zostały w restauracji Hasselback, dlatego czasami można spotkać się z nazwą “ ziemniaki po szwedzku hasselback” . Jak przygotować szwedzkie ziemniaki i z czym je podawać? Podpowiadamy.
Krótka historia pieczonych ziemniaków po szwedzku
Ziemniaki po szwecku, czyli Hasselbackspotatis , to danie, które początkowo podawane było w skromnej restauracji. Dopiero po pewnym czasie potrawa zyskała na popularności i przeniosła się na stoły wyższych sfer. Jedna z historii głosi, że danie powstało w roku 1700, a inna że zagościło w kuchniach dopiero w latach 40. XX wieku. W drugiej połowie XX wieku ziemniaki po szwedzku zaczęły być podawane w Szwecji na śniadanie z chlebem . W Polsce ta potrawa jest raczej traktowana jako danie obiadowe lub serwowane gościom na uroczystą kolację.
Składniki potrzebne do przygotowania ziemniaków pieczonych po szwedzku
Lista potrzebnych składników jest bardzo krótka, ponieważ szwedzkie ziemniaki to proste danie. Do przygotowania ziemniaków po szwedzku w wersji podstawowej potrzebne są:
· ziemniaki średniej wielkości,
· olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
· masło,
· czosnek (wedle uznania),
· sól, pieprz i inne przyprawy (wedle uznania).
Możemy także zdecydować się na ziemniaki po szwedzku z boczkiem lub z szynką. Co ważne, boczek nie powinien mieć za dużo tłuszczu. Dla niektórych prawdziwym rarytasem są ziemniaki po szwedzku z serem , na przykład żółtym lub mozzarellą.
Ziemniaki po szwedzku: przepis
Przepis na ziemniaki pieczone po szwedzku jest bardzo prosty. Ziemniaki obieramy, chociaż w przypadku młodych ziemniaków lepiej jest je wyszorować i pozostawić skórkę, która będzie chrupiącym i zaskakującym elementem dania. Następnie ziemniaczki nacinamy na szerokość 2-3 milimetrów. Możemy oprzeć ziemniaki na łyżce, aby przez przypadek ich nie przekroić do końca. Im cieniej natniemy ziemniaki, tym więcej stworzymy warstw składników. Następnie dokładnie płuczemy ziemniaki i osuszamy ręcznikiem papierowym lub gazą. W tym momencie warto włączyć piekarnik, aby nagrzał się do około 200 stopni. Kolejnym krokiem jest nafaszerowanie ziemniaków ulubionymi składnikami. Może być to czosnek, boczek, czy szynka. Następnie smarujemy dokładnie ziemniaki olejem lub oliwą z oliwek. Pomocny jest tutaj pędzelek, który pozwala wprowadzić olej do środka, w nacięcia. Teraz możemy przejść do przyprawienia naszej potrawy solą, pieprzem, papryką czerwoną, oregano, czy bazylią. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i pozostawiamy na około 50-60 minut w piekarniku.Warto zaznaczyć, że czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ziemniaków. Ponadto, młode ziemniaki mogą upiec się w krótszym czasie (około 40 minut), natomiast ziemniaki stare mogą piec się dłużej. Jeżeli nie posiadamy naczynia żaroodpornego, możemy ułożyć ziemniaki na blasze (przecięciem do góry). Ziemniaczki można trochę przypalić od góry, włączając funkcję grillowania w piekarniku. Jeżeli decydujemy się na ziemniaki z serem, to ten składnik należy dodać na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia, aby lekko się stopił, ale nie przypalił.
Mięsa i dodatki do szwedzkich ziemniaków
Ziemniaki po szwedzku możemy serwować jako osobne danie, podając je na ciepłym półmisku lub dużym talerzu, z którego goście będą nakładali sobie odpowiednie porcje, na przykład w formie przystawki. Ziemniaki można także posypać świeżymi ziołami lub zaserwować do nich sos tatarski. Ponadto, ziemniaki pieczone po szwedzku możemy podawać z wieloma rodzajami mięs, na przykład: karkówką, kurczakiem, wieprzowiną. Dobrym pomysłem jest serwowanie szwedzkich ziemniaków do ryby, tworząc wariację na temat dania angielskiego fish and chips . Do ziemniaków pieczonych po szwedzku możemy także przygotować sos czosnkowy lub dip jogurtowy. Jeśli domownicy lub goście są fanami sera, możemy przygotować sos serowy, którym polejemy ziemniaki pod koniec pieczenia. Bardzo dobrym pomysłem jest podanie humusu, którym można nasmarować ziemniaki i stworzyć ciekawy smak. Tego typu danie będzie doskonałą przystawką na spotkanie ze znajomymi lub na rodzinny obiad w swobodnej atmosferze. Do ziemniaków można przygotować lekką sałatkę lub surówkę.
Ziemniaki po szwedzku to danie proste, a bardzo wykwintne, które możemy podawać z różnymi dodatkami. Co więcej, składniki, którymi faszerujemy ziemniaki, możemy dobrać indywidualnie do każdej osoby. Ziemniaki po szwedzku to doskonały pomysł na rodzinny obiad lub na spotkanie z przyjaciółmi!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN