Wegański bigos
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie przez noc
2 cebule, drobno posiekane
4 łyżki oleju rzepakowego
4 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
200 g czerwonej soczewicy, wypłukanej na sicie
6 – 10 wędzonych śliwek (najlepiej suski sechlońskiej)
1 szklanka czerwonego wina (może być półsłodkie lub słodkie porto)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę odciskamy z soku i niedbale kroimy. Grzyby gotujemy z odrobiną soli w wodzie, w której się moczyły, około 30 minut. W dużym garnku szklimy cebulę z szczyptą soli na oleju. Dodajemy przyprawy i smażymy 5 minut. Dodajemy soczewicę, śliwki, kapustę, grzyby wraz z wodą z gotowania oraz wino, sos sojowy i koncentrat. Dolewamy około 1 l zimnej wody i 1 łyżeczkę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Bigos gotujemy powoli, cierpliwie i długo aż smaki się połączą. Najlepiej smakuje bigos po 2-3 dniach leżakowania. Podajemy z opieczonym razowym chlebem lub z gotowanymi ziemniakami.
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ. 500
½ łyżeczki soli
1 łyżka oleju
około 150 ml gorącej wody
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 cebule, drobno posiekane
2 łyżki oleju
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnice razem z solą. Dodajemy olej i wodę i mieszamy aż wszystko się połączy. Wyrabiamy gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy gorąca miską lub garnkiem i czekamy aż naczynie ostygnie, minimum 30 minut. Dzięki temu ciasto odpocznie, nie będzie się rwać podczas klejenia pierogów, a pierogi nie rozpadną się podczas gotowania.
Kapustę odciskamy z soku, zalewamy ok. 200 ml wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Grzyby zalewamy 200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i przyprawy i gotujemy do miękkości. Studzimy.
Na oleju szklimy posoloną cebulę. Dodajemy drobno posiekane grzyby i posiekaną kapustę i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy sola i pieprzem i studzimy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy kołka np. szklanką i kleimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką albo jako dodatek do barszczu.
Kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego
Składniki:
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
½ łyżki cukru
1 łyżka mleka lub wody
250 g mąki pszennej typ. 500
1 łyżeczka soli
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
70 g rozpuszczonego masła
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 cebule, drobno posiekane
2 łyżki oleju
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Do posmarowania pasztecików:
2 żółtka
100 ml mleka
czarnuszka
kminek
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i odstawiamy, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, żółtka, jajko, śmietanę, tłuszcz i drożdże. Szybko wygrabiamy jednolite ciasto i odkładamy je w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Kapustę odciskamy z soku, zalewamy ok. 200 ml wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.
Grzyby zalewamy 200 ml wody, dodajemy szczyptę soli i przyprawy i gotujemy do miękkości. Studzimy.
Na oleju szklimy posoloną cebulę. Dodajemy drobno posiekane grzyby i posiekaną kapustę i smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i studzimy.
Gdy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy je uderzając ręką w ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w prostokąt. Prostokąt dzielimy na podłużne paski i na każdym pasku układamy wałeczek z farszu. Zlepiamy paszteciki tworząc dekoracyjna falbankę. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkami rozkłóconymi z mlekiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Paszteciki pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160˚C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN