Materiał promocyjny

Tortilla, łosoś i wieprzowina

W kuchni Dzień Dobry TVN, w cyklu „Rodzinne gotowanie”, swoje ulubione potrawy zaprezentowała Mirosława Klepacka z synem Michałem. Zapraszamy na tortillę z łososiem i duszoną wieprzowinę z brokułami.

Tortilla z łososiem

Składniki:

6 tortilli

200 g filetu z łososia

300 g łososia wędzonego

1 łyżka chrzanu

200 g serka kremowego

2 cukinie

1 ogórek zielony

2 avocado

1 seler naciowy

1 papryka

3 pomidory

2 czerwone cebule

Pieprz biały

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:

Łososia doprawiamy białym pieprzem, Przyprawą Uniwersalną Kucharek i sokiem z cytryny. Pomidory, paprykę, czerwoną cebulkę i avocado kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą z oliwek, octem winnym a następnie dodajemy kolendrę. Doprawiamy szczyptą soli i cukru. Cukinię kroimy w batoniki i chwilę grillujemy. Doprawionego łososia smażymy na patelni grillowej. Tortillę wstawiamy na chwilę na suchą patelnię. Podgrzewamy. Ser mieszamy z chrzanem, smarujemy delikatnie podgrzane tortille, wykładamy łososia wędzonego i kawałki łososia smażonego. Następnie dodajemy pokrojonego w zapałki selera naciowego, cukinię. Wszystko polewamy salsą i zawijamy. Potem tylko chwilę podpiekamy na patelni.

Tarta z cukinią i pomidorami

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

400 g serka kremowego

4 cukinie

100 g boczniaków

4 pomidory

2 cebule

2 jajka

2 żółtka

50 g sera parmezan

50 g masła

Oliwa czosnkowa

Bazylia

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i kroimy w grubsze kawałki. Przesmażamy na maśle z cebulką, doprawiamy Przyprawą Uniwersalną Kucharek i czarnym pieprzem. Boczniaki skropione oliwą czosnkową pieczemy w piecu. Pomidory obieramy ze skórki, filetujemy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na blaszce do tarty i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni. Podpiekamy na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód z ciasta francuskiego wykładamy wymieszane serki z jajkami i żółtkami, podsmażoną cukinią i świeżą bazylią. Wierzch posypujemy pomidorkami i parmezanem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 30 minut.

Duszona wieprzowina z brokułami

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

4 cebule

3 ząbki czosnku

1 włoszczyzna

4 pomidory

4 ciabatty

Oliwa z oliwek

200 ml jogurtu naturalnego

Świeża bazylia

Kumin

Gorczyca

Kolendra

Pieprz czarny

Przyprawa Uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:

Mięso dokładnie nacieramy Przyprawą Uniwersalną Kucharek oraz pozostałymi przyprawami. Na oliwie szklimy czosnek, cebulę i dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyznę i wszystko dusimy do momentu aż mięso będzie się prawie rozpadać. Brokuły dzielimy na różyczki z długimi ogonkami i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru. Bardzo miękkie mięso wyjmujemy z sosu i rozdrabniamy na małe kawałki, dodajemy troszkę sosu dla nadania soczystości. Nastepnie razem wszystko podsmażamy na patelni. Lekko posmarowane oliwą kromki ciabatty grillujemy na patelni. Na kromki wykładamy kawałki mięsa i podajemy z brokułami gotowanymi, plastrami pomidorów i sosem jogurtowym.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości