Materiał promocyjny

Świąteczne spotkanie przy biurku

Makowa baklawa i śledzik z pesto i pumperniklem - to propozycje mistrza Andrzeja Polana na świąteczne spotkanie przy biurku

Śledzik z pesto i pumperniklem

Składniki:

Śledź - 4 filety

Cebulka czerwona - 1 szt.

Seler naciowy - 2 łodygi

Musztarda - 1 łyżka

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w drobną kostkę i łączymy z pokrojonym podobnie selerem oraz cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem.

Pietruszka 1 pęczek

Czosnek mały ząbek

Oliwa z oliwek 4 łyżki

Sól, biały pieprz

Pumpernikiel 2 op.

Przygotowanie:

Pietruszkę kroimy drobno, czosnek podobnie, a następnie wszystko miksujemy w blenderze z dodatkiem oliwy. Z pumpernikla wycinamy gwiazdki, układamy porcje śledzia-tatara i przykrywamy drugą gwiazdką. Wierzch gwiazdki górnej polewamy pesto. Francuskie z ostrą czerwoną kapustą, żurawiną i kawałkiem ryby

Składniki:

Biała ryba 300 g

Ciasto francuskie 1 op.

Kapusta czerwona 500 g

Żurawina 100 g

Miód 100 g

Cebula 1 szt.

Masło 100 g

Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Z ciasta wykrawamy małe kółka i odstawiamy na bok. Kapustę szatkujemy drobno, gotujemy w wodzie około 15 minut. Al dente taka powinna być, lekko chrupiąca, a nie mazia. Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy kapustę, ocet balsamiczny. Teraz pora na żurawinę z miodem i przyprawy. Sól i pieprz czarny. Lekko przestudzamy i wykładamy na ciastko. Na wierzch kładziemy kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika. 200 stopni około 10 minut.

Makowa baklawa

Składniki:

Ciasto filo 1op.

Masło 200 g

Mak mielony suchy 200 g

Rodzynki, orzechy, morele po 100 g

Skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Mak mielony gotujemy w mleku. Kiedy dobrze napęcznieje, odcedzamy, łączymy z bakaliami i skórką pomarańczową. Arkusze ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Na 2 warstwy posmarowanego ciasta wykładamy warstwę maku z bakaliami, przykrywamy ciastem i ponownie wykładamy farsz. Zwijamy w cienkie roladki. Kroimy w pierścienie 2 cm i stawiamy na sztorc w blaszce. Pieczemy około 15 minut w temp. 190 stopni.

Cukier 200 g

Miód 150 g

Woda 200 g

Sok z pomarańczy

Przygotowanie:

Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy syrop mocno słodki. Gorącą baklawę zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.

Przepisy autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości