Śledzik z pesto i pumperniklem
Składniki:
Śledź - 4 filety
Cebulka czerwona - 1 szt.
Seler naciowy - 2 łodygi
Musztarda - 1 łyżka
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Śledzie kroimy w drobną kostkę i łączymy z pokrojonym podobnie selerem oraz cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem.
Pietruszka 1 pęczek
Czosnek mały ząbek
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Sól, biały pieprz
Pumpernikiel 2 op.
Przygotowanie:
Pietruszkę kroimy drobno, czosnek podobnie, a następnie wszystko miksujemy w blenderze z dodatkiem oliwy. Z pumpernikla wycinamy gwiazdki, układamy porcje śledzia-tatara i przykrywamy drugą gwiazdką. Wierzch gwiazdki górnej polewamy pesto. Francuskie z ostrą czerwoną kapustą, żurawiną i kawałkiem ryby
Składniki:
Biała ryba 300 g
Ciasto francuskie 1 op.
Kapusta czerwona 500 g
Żurawina 100 g
Miód 100 g
Cebula 1 szt.
Masło 100 g
Ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Z ciasta wykrawamy małe kółka i odstawiamy na bok. Kapustę szatkujemy drobno, gotujemy w wodzie około 15 minut. Al dente taka powinna być, lekko chrupiąca, a nie mazia. Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy kapustę, ocet balsamiczny. Teraz pora na żurawinę z miodem i przyprawy. Sól i pieprz czarny. Lekko przestudzamy i wykładamy na ciastko. Na wierzch kładziemy kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika. 200 stopni około 10 minut.
Makowa baklawa
Składniki:
Ciasto filo 1op.
Masło 200 g
Mak mielony suchy 200 g
Rodzynki, orzechy, morele po 100 g
Skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Mak mielony gotujemy w mleku. Kiedy dobrze napęcznieje, odcedzamy, łączymy z bakaliami i skórką pomarańczową. Arkusze ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem. Na 2 warstwy posmarowanego ciasta wykładamy warstwę maku z bakaliami, przykrywamy ciastem i ponownie wykładamy farsz. Zwijamy w cienkie roladki. Kroimy w pierścienie 2 cm i stawiamy na sztorc w blaszce. Pieczemy około 15 minut w temp. 190 stopni.
Cukier 200 g
Miód 150 g
Woda 200 g
Sok z pomarańczy
Przygotowanie:
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy syrop mocno słodki. Gorącą baklawę zalewamy syropem i odstawiamy do wystudzenia.
Przepisy autorstwa Andrzeja Polana.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN