Schab po kowalsku to świetne danie na obiad – z pewnością będzie smakować każdemu domownikowi. Schab przygotowany po kowalsku zapieka się w piekarniku, a na jego wierzch kładzie się ser. Można też dodać pieczarki lub inne warzywa, żeby urozmaicić smak potrawy. Schab podany dodatkowo z sałatką i kaszą albo ryżem to bardzo sycące danie – z pewnością po takim jedzeniu nikt nie wstanie od stołu głodny.
Schab po kowalsku – przepis
Schab po kowalsku z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. Jest łatwym do zrobienia daniem, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo koszt składników nie jest wysoki.
Składniki:
· 1 kg schabu bez skórki,
· 3-4 jajka,
· 1 cebula,
· 20 dag sera żółtego,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· 100 ml keczupu,
· 100 ml majonezu,
· 3 łyżki śmietany 12% lub 18%,
· bułka tarta,
· 3 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie:
1. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Majonez i keczup mieszamy na jednolitą masę w małej miseczce.
3. Schab kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy je tłuczkiem do mięsa.
4. Mięso przyprawiamy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą, odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby przesiąkło przyprawami.
5. Jaja roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Smażymy ją na wolnym ogniu do czasu, aż się zeszkli.
7. Schab obtaczamy w jajach ze śmietaną i w bułce tartej.
8. Kawałki mięsa smażymy na patelni do czasu, aż się delikatnie zarumienią.
9. W żaroodpornym naczyniu układamy kawałki schabu i posypujemy je startym serem i usmażoną cebulką. Na wierzchu kładziemy łyżką sos majonezowo-keczupowy.
10. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy do niego naczynie ze schabem i pieczemy do czasu, aż rozpuści się ser.
11. Zapieczony schab po kowalsku możemy podać z ulubioną sałatką i kaszą, na przykład gryczaną.
Schab po kowalsku z pieczarkami - przepis
Schab po kowalsku z pieczarkami to nieco urozmaicona wersja dania. Pieczarki świetnie komponują się ze schabem, dzięki czemu całe danie jest jeszcze smaczniejsze. Składniki potrzebne do po przygotowania schabu z pieczarkami po kowalsku to:
· 1 kg schabu bez skórki,
· 30 dag pieczarek,
· 20 dag sera żółtego lub mozarella,
· 1 cebula,
· 1 jajko,
· bułka tarta do panierki,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypta soli,
· szczypta pieprzu,
· olej do smażenia.
Przygotowanie:
1. Schab kroimy na mniejsze kawałki i każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
2. Kawałki schabu przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Jajko roztrzepujemy.
4. Kawałki schabu obtaczamy w jajku i tartej bułce.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu do czasu, aż z obydwu stron nabiorą złotego koloru, zdejmujemy z patelni.
6. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7. Cebulę kroimy w piórka i smażymy ją razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
8. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy je do cebulki i razem smażymy przez około 5 minut.
9. Kawałki schabu układamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch kładziemy pieczarki z cebulą i ser.
10. Danie smażymy w rozgrzanym piekarniku do czasu, aż rozpuści się ser.
11. Schab po kowalsku możemy podawać z ulubioną sałatką i kaszą lub ryżem.
Kotlet po kowalsku – przepis
Kotlet schabowy po kowalsku możemy przyrządzić na obiad albo sycącą kolację. Żeby zrobić kotlet kowalski, musimy postępować dokładnie tak jak podczas przygotowywania schabu pokrojonego na mniejsze kawałki. Najważniejsze, by kotlety zapiec w piekarniku razem z serem żółtym albo mozarellą.
Nie musimy od początku przygotowywać schabu. Kotlet po kowalsku możemy zrobić również wtedy, gdy z poprzedniego obiadu zostały nam zwykłe kotlety schabowe. Schabowy po kowalsku jest urozmaiconą wersją popularnego kotleta schabowego. Kotlet kowalski podawany z zapieczonym serem jest chrupiący i bardzo sycący. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić danie, możemy przygotować kotlet po kowalsku z pieczarkami. Pieczarki idealnie komponują się ze smakiem schabu i żółtego sera. Kotlety po kowalsku możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub ulubionym rodzajem kaszy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN