Meksykańska zupę z guacamole - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki na zupę:
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 1 duża cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki chilli w proszku,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego,
- 1 puszka pomidorów,
- 400 g czarnej fasoli w puszce,
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego .
Składniki na guacamole:
- 1 małe awokado,
- 1/2 pomidora,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- garść posiekanej kolendry,
- sok z jednej limonki,
- 1/2 papryczki chili,
- sól.
Meksykańska zupa z guacamole - sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni obsmażamy cebulę. Solimy, pieprzymy i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy (kolendrę i kmin rzymski). Chwilę później pomidory i fasolę z płynem (około pół puszki) i bulion. Dusimy około 15 minut. W międzyczasie obieramy i rozdrabniamy awokado. Dodajemy łyżeczkę drobno posiekanej czerwonej cebuli, posiekaną kolendrę, sok z limonki i świeżo pokrojone chili. Zupę serwujemy z dodatkiem guacamole.
Zobacz także:
- Meksykański sos guacamole – pasta na wiele sposobów
- Fasola - jak ją gotować? Odmiany fasoli i jej wartości odżywcze
- Jedzenie awokado – sposób obierania i przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: from_my_point_of_view/Getty Images
podziel się: