Prosta zupa z groszku
Składniki:
400 g groszku
1 duża cebula (obrana i posiekana)
1 duży ziemniak (obrany i posiekany)
2 łyżki liści melisy
1 litr wywaru warzywnego
100 g masła
4 plastry boczku wędzonego
Sposób przygotowania:
Podsmaż cebulę na maśle, aż będzie miękka, dodaj ziemniaki i wywar, gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj groszek i melisę, gotuj na małym ogniu 3 minuty. Zmiksuj zupę i podaj z kleksem śmietany. Upiecz plastry boczku na chrupko. Ostudź, posiekaj i posyp nim zupę.
Zupa z makaronem, kurczakiem, kokosem i limonką
Składniki:
2 pokrojone w kostkę piersi kurczaka
100 g jajecznych nudli
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łodyżki trawy cytrynowej (posiekane)
1 limonka (obrana skórka i wyciśnięty sok)
1 garść liści kolendry
500 ml wywaru z kurczaka
1 łyżeczka posiekanego imbiru
2 małe papryczki chili (posiekane)
400 ml mleka kokosowego
2 posiekane szalotki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
Sposób przygotowania:
Zagotuj w garnku wywar. Zamarynuj kurczaka w czosnku, sosie sojowym, soku z limonki, kurkumie. Pozostaw na 30 minut. Bardzo drobno posiekaj w blenderze trawę cytrynową, skórkę z limonki i większość liści kolendry. Powinna postać gęsta zielona pasta. Dodaj do gotującego się wywaru. Gotuj na małym ogniu i dodaj nudle. Gotuj 4 minuty, aż będą miękkie. Wyjmij nudle z wywaru. Na patelni na oleju podsmaż imbir, chili i szalotki. Kiedy szalotki się zezłocą, dodaj kurczaka I też usmaż na złoto. Dodaj do wywaru kurczaka, marynatę, nudle, mleko kokosowe. Gotuj 5 minut. Wlej na patelnię odrobinę wody, żeby zeskrobać cały smak, który przykleił się do dna. Przelej to wszystko do zupy. Dodaj resztę kolendry.
Moja zupa z selera i gruszki
Składniki:
675 g obranych gruszek
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 posiekana cebula
450 g selera (obranego i posiekanego)
1,2 litry wywaru warzywnego
Sól i pieprz
Śmietanka sojowa
1 łyżeczka masła sojowego
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Pokrój gruszki w plastry i ugotuj je w 300 ml wody aż będą miękkie. Zmiksuj gruszki z wodą. Rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę. Kiedy będzie miękka, dodaj seler i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zalej wywarem i dodaj zmiksowane gruszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Zmiksuj zupę i przelej do czystego garnka. Podgrzej i dopraw do smaku. Jeśli chcesz, dodaj do zupy masło. Podawaj z kleksem śmietanki i posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy autorstwa Josepha Seeletso.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN