Materiał promocyjny

Pomaluj mój... talerz

Tomek Woźniak ma 22 lata i studiuje zarządzanie w języku angielskim. Gotowanie jest jego największą pasją. Prowadzi także kulinarnego bloga. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że oprócz zapachu i smaku w kuchni, niebanalne znaczenie ma również kolor przyrządzanych potraw. Jakie barwy pobudzają nasz apetyt, a jakie zniechęcają do jedzenia?

Nudle z wieprzowiną

Przepis na 4-6 porcji. Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

1 marchew

1 cukinia

1 papryka czerwona

kapusta pak choi lub bok choi (można zastąpić liśćmi szpinaku)

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju lub oliwy

2 polędwiczki wieprzowe ok. 500 g

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu ostrygowego (dostępny w sklepach z produktami orientalnymi lub na stoiskach z kuchnią świata)

2 łyżeczki cukru

300 g chińskiego makaronu jajecznego (ang. egg noodles)

Cebula dymka drobno posiekana do posypania

1 czerwone chilli (aby zmniejszyć ostrość można usunąć pestki)

1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Obraną marchew, cukinię oraz paprykę pokroić na cienkie paski. Kapustę pok choi pokroić na małe kawałki. W tym czasie w woku lub na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Po 1 minucie wrzucić cebulę pokrojoną w słupki i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać mięso pokrojone na cienkie kawałki i smażyć, aż stanie się zarumieni. Dodać tofu pokrojone w kostkę i smażyć przez 3-4 minuty, aż będzie złociste i chrupiące.

Dodać sos sojowy, ostrygowy i cukier. Smażyć, aż oblepi wszystkie składniki. Dodać warzywa i podsmażać przez 5-6 minut, cały czas mieszając, aż lekko zmiękną lecz zachowają swoją kruchość. W tym czasie w osobnym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić makaron jajeczny i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszać od czasu do czasu, aby się nie skleił. Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć na patelnię i wymieszać z warzywami i mięsem. Nudle przełożyć na talerz, posypać posiekaną dymką, chilli i sezamem.

Sugestie: Olej arachidowy można zastąpić o wiele tańszym olejem ryżowym. Lepiej wykorzystać olej, bo w przeciwieństwie do oliwy ma wyższy stopień spalania.

Sałatka cezara po tuningu

Przepis na 4-6 osoby. Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

2 kromki pieczywa (może być nawet lekko czerstwa bagietka)

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub tymianku (niemielonego)

4-5 liści sałaty rzymskiej/lodowej

4 pomidorki

1 zielony ogórek

1 owoc granatu

1 mango

200 g sera pleśniowego typu gorgonzola, lazur lub roquefort

Dressing cezara:

6 filecików sardeli (fileciki anchois)

4 łyżki jogurtu naturalnego (lub śmietana 12%)

sok z 1 cytryny

1 łyżka oliwy

kilka listków mięty

1 łyżeczka kaparów

sól

pieprz

garść świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pokroić kromki pieczywa na 1-cm kostkę, skropić obficie oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Posypać suszonym rozmarynem póki będą wilgotne, wtedy z łatwością się przyklei. Kawałki pieczywa ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku przez ok 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupkie. Do dressingu potrzebny będzie blender wraz z pojemnikiem do miksowania. Wrzucić wszystkie podane składniki i zmiksować na jednolitą emulsję. Sprawdzić, czy dressing jest odpowiednio doprawiony. Jeśli będzie trzeba doprawić dodatkowo solą oraz pieprzem.

Sałatę rzymską umyć i osuszyć w wirówce do sałaty lub na ściereczce. Pomidory i ogórka pokroić na drobną kostkę. Liście sałaty podrzeć. Przeciąć owoc granatu na pół i uderzając łyżką wydobyć pestki oddzielając je od łykowatej i gorzkiej białej błony. Przełożyć sałatę do miski, wymieszać z pomidorami, ogórkiem, pestkami granatu, mango pokrojonym w paski, grzankami i pokruszonym serem pleśniowym. Tuż przed podaniem polać sałatę dressingiem i od razu podawać.

Tiramisu po liftingu

Przepis na 4-6 porcji. Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny chłodzenie

Składniki:

250 g sera mascarpone

200 ml śmietany 12% (wersja lżejsza z jogurtem greckim)

4 łyżki cukru pudru

150 ml (4x) espresso

4 łyżki amaretto lub khalua

100 ml wody

12 podłużnych biszkoptów

Garść herbatników digestive lub ciasteczka migdałowe cantucci

Garść świeżych porzeczek, jeżyn oraz malin

Sposób przygotowania:

Wymieszać serek mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem, aby uzyskać jednolitą krem pozbawioną grudek. Jeśli masa jest wystarczająco słodka to trzeba dodać nieco mniej cukru. Do szerokiego naczynia (takiego, gdzie wygodnie będzie można zanurzyć biszkopty) wlać kawę, alkohol oraz wodę i w tej mieszance zwilżyć dokładnie biszkopty z obu stron. Całe dno (indywidualnych naczynek lub przezroczystej miski) wyłożyć biszkoptami, dodać pokruszone herbatniki, krem mascaporne, owoce i następnie zrobić kolejną warstwę. Na samej górze ułożyć owoce, które będą świetnie się prezentować i kusić swoim kolorem. Wstawcie tiramisu do lodówki na minimum 2 godziny, ponieważ dobrze schłodzone smakuje najlepiej!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości