Gołąbki w sosie pomidorowym
Składniki:
1 włoska kapusta
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 mały koncentrat pomidorowy
3 łyżki masła sklarowanego (ewentualnie oleju)
1 laska cynamonu
2 goździki
1 łyżka poszatkowanego imbiru
2 ząbki czosnku
szczypta chilli
1 płaska łyżka kminu mielonego
łyżeczka zmielonej kolendry
nadzienie:
1 serek Capri
garstka uprażonych i grubo zmielonych nerkowców
1 łyżeczka kurkumy
łyżka poszatkowanych liści kolendry
sól do smaku
1 łyżeczki pieprzu Cayenne
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Kapustę wkładamy na 15 minut do małej ilości gotującej się wody , przykrywamy pokrywką. Zdejmujemy największe liście, a środek będziemy musieli użyć na przykład do surówki. Odcinamy zgrubienie na środku każdego liścia. Na rozgrzane masło sklarowane wkładamy laskę cynamonu, goździki i smażymy aż wydobędzie się intensywny zapach. Dodajemy pastę zrobioną z ugniecionego w moździerzu imbiru i czosnku. Po chwili smażenia dodajemy zmielone przyprawy, wlewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Dusimy 15 minut, wyjmujemy przyprawy w całości. Serek Capri mieszamy z pozostałymi składnikami, solimy do smaku. Farsz rozkładamy na liściach kapusty i zwijamy gołąbki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy sosem, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 30 minut.
Krupnik z pastą curry
Składniki:
1/4 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
3 łyżki oleju
2 małe marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
1 małego selera startego na tarce
1 pora pokrojonego w talarki
1 litr wody
1 liść laurowy
4 łyżki kaszy jęczmiennej
woda
1-2 łyżki pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
sok z limonki do smaku
garść uprażonych na sucho orzeszków ziemnych
listki kolendry lub natka pietruszki
Pasta curry mussamun
Pochodzi z południowej części Tajlandii. Dodatek przypraw korzennych zawdzięczamy wpływom muzułmańskim, stąd też nazwa mussamun. Pasty wychodzi więcej, można ją przechowywać w lodówce i używać przez miesiąc czasu.
Składniki:
1 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych
5 małych cebulek szalotek (lub 3 cebulki dymki)
2 ząbki czosnku
3 czerwone suszone chili bez pestek
1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
1 łyżka świeżej lub suszonej trawy cytrynowej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1 łyżka prażonej i zmielonej kolendry
1 łyżeczka prażonego i zmielonego kminu
1 mielonego kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
Wszystkie składniki mielimy w blenderze (można dodać trochę oleju, aby wszystkie składniki się połączyły) lub ucieramy w blenderze.
Przygotowanie:
W garnku na oleju dusimy marchewkę, selera , pietruszkę i pora. Po pięciu minutach dodajemy pastę curry i dusimy jeszcze 2 minuty. Wlewamy litr wody, dodajemy puszkę mleczka kokosowego, liść laurowy, kaszę jęczmienną i ziemniaki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Solimy do smaku, dodajemy sok z limonki. Posypujemy orzeszkami i kolendrą.
Kluski śląskie z glonami nori
Składniki:
1 kg ugotowanych, gorących ziemniaków
mąka ziemniaczana
posolony wrzątek
stopione masło
pasta z glonów nori:
4 arkusze nori (wodorosty do zwijania sushi)
sos sojowy
woda
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i formujemy kulę. Spłaszczamy ją, dzielimy na 4 równe części. Wyjmujemy jedną część i w jej miejsce wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy z powrotem część masy ziemniaczanej. Całość zagniatamy, formujemy kulki wielkości małych pyz i spłaszczamy robiąc wgłębienie kciukiem. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Nori zwijamy w rulon i kroimy nożyczkami na małe kawałki. W małym garnku wlewamy sos sojowy i wodę w równych proporcjach, tak aby przykryła algi. Gotujemy aż całość zamieni się w pastę. Wgłębienia klusek wypełniamy pastą z glonów, polewamy sosem sojowym i stopionym masłem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN