Przepisy kulinarne

Podróż przez desery świata

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy finalistkę 2. edycji MasterChefa Dianę Volokhovą. Przygotowała dla nas desery świata: czerwony aksamit z Kanady, wiedeński strudel jabłkowy z ciasta filo oraz truskawkowo-cytrynową napoleonkę.

Czerwony aksamit (Kanada)

Składniki:

340 g mąki

300 g cukru

1 łyżka kakao

1/4 łyżeczka soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3 jajka

300 g oleju roślinnego

280 g maślanki

2 łyżeczki żelowego czerwonego barwnika

Krem:

500 g serka Philadelphia

250 g cukru pudru

200 g masła o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka wanilii (ewentualnie1 łyżka cukru waniliowego, lub 2-3 kropli esencji waniliowej)

Przygotowanie:

Krem: ubijamy masło do białego koloru i puszystości, dodajemy cukier puder i mieszamy razem. Oddzielnie ubijamy serek z wanilią. Łączymy dwie części w jedną, wkładamy do lodówki na 1,5 godz.

Ciasto: przygotowujemy dwie formy do wypiekania biszkoptów, dno wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy maślankę z sodą, zostawiamy do momentu, gdy razem zareagują. W oddzielnej miseczce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia. Trochę ubijamy jajka, potem dodajemy cukier i razem dobrze ubijamy do puszystości. Następnie, mieszając ciasto, powoli wlewamy maślankę, dodajemy barwnik (barwnika można użyć mniej, ponieważ po wmieszaniu kakao, kolor sam się zmieni). Nie przerywając mieszania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Jak wszystko się połączy, do masy możemy przesiać mączną kakaową mieszankę. Wszystko łączymy za pomocą szpatułki i dzielimy na dwie tortownice. Pieczemy ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną biszkopty, dopiero po wystygnięciu można wyjmować z formy i ściągać papier. Biszkopty przekładamy kremem. Biszkopty są wystarczająco wilgotne, więc nie trzeba ich nasączać.

Strudel jabłkowy z ciasta filo (Wiedeń)

Składniki:

6 listków ciasta filo

1/2 szkl. rodzynków

2 jabłka

70 g cukru

1/2 szkl. orzechów włoskich podpiekanych

2 łyżki koniaku lub rumu

50 g masła

30 g bułki tartej

1/2 łyżki cynamonu

1 szczypta soli

1 szczypta goździków

1/2 szkl. soku z cytryny

Przygotowanie:

Namaczamy rodzinki w rumie. Orzechy rozdrabniamy, jabłka czyścimy i kroimy na cienkie plastry, od razu wkładamy do miski z wodą i sokiem z cytryny. Zlewamy wodę, wyciskamy jabłka, dodajemy orzechy, bułkę tartą, odciśnięte z rumu rodzynki. Rum zlewamy. Dodajemy cynamon, goździki i cukier (zostawiamy 4 łyżki cukru na potem). Masę dobrze mieszamy. Na papier pergaminowy wykładamy pierwszy listek filo i smarujemy go rozpuszczonym masłem. Lekko przyprószamy cukrem, układamy drugi listek ciasta i znowu smarujemy masłem, i posypujemy cukrem. Tak postępujemy z pozostałymi 4 listkami, ostatni listek smarujemy tylko po brzegach. Wykładamy nadzienie na ciasto (z wyjątkiem 5-cm marginesów). Za pomocą papieru piekarniczego składamy nasz strudel, najpierw boki, a potem rolujemy. Szew musi zostać na dole, przenosimy strudel razem z papierem pergaminowym na blachę i smarujemy masłem. Pieczemy przez 20-25 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Strudel wiśniowy z ciasta filo

Składniki:

6 listków ciasta filo

roztopione masło do smarowania

600 g wiśni świeżej lub mrożonej

100 g płatków migdałowych

50 g rodzynków

50 g orzechów włoskich

2 łyżki rumu lub brandy

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ciasto robi się tak jak w przepisie „strudel jabłkowy z ciasta filo”, różnica polega na tym, że w razie korzystania z mrożonej wiśni, trzeba ją rozmrozić i ułożyć na sitko. Migdały i orzechy mielimy i mieszamy z cukrem. Mieszanką posypujemy całe ciasto, wykładamy wiśnie z rodzynkami (w jabłkowym strudlu nadzienie wykładami z jednego boku, tu rozprowadzamy po całości).

Napoleonka truskawkowo-cytrynowa (Neapol i cały świat)

Składniki:

2 op. ciasta francuskiego

Krem budyniowy:

4 żółtka

200 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

50 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka brandy

Krem lemon curd:

4 cytryny (skórka i sok z nich)

200 g cukru

100 g masła pokrojonego w kostkę

3 jajka

1 żółtko

Dżem truskawkowy:

250 g truskawek świeżych lub mrożonych

150 g cukru

1 łyżka octu balsamicznego kremowego (gęstego)

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kawałki (muszą być min. 4 warstwy), dziurawimy widelcem i pieczemy w 220 st. C aż ciasto nabierze brązowego koloru.

Krem budyniowy: gotujemy mleko. Mieszamy mąkę z cukrami pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy żółtka, brandy lub koniak i miksujemy. Wlewamy mleko i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu (ciągle mieszając) do czasu aż masa będzie gęsta. Odstawiamy do ostudzenia.

Krem lemon curd: do gorącej wody wstawiamy miskę. Wsypujemy do niej skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier. Mieszamy do czasu aż masło i cukier się rozpuszczą. Jajka z żółtkiem roztrzepujemy i dodajemy do cytrynowej masy. Gotujemy ok. 10-13 min., od czasu do czasu mieszając. Krem jest gotowy, kiedy na tylnej stronie łyżki prowadzimy palec a krem się nie łączy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

Dżem truskawkowy: na wolnym ogniu gotujemy truskawki razem z cukrem, na koniec doprawiamy krem balsamikem (wzmocni smak), odstawiamy do wystudzenia.

Wszystkie części kremu po wystudzeniu mieszamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości