Przepisy kulinarne

Pieczone jabłka - pyszna przekąska dla dzieci

Przepisy kulinarne

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dzisiaj Jerzy Nogal. Przygotował dania, które można zabrać na piknik lub na długą, rowerową przejażdżkę z dzieckiem. Na stole pojawiły się: onigiri, sushi rolls, rabarbar z cukrem tymiankowym, spring rolls w liściach sałaty lub kapusty, kasza pęczak z warzywami, sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem, pieczone jabłka, tortilla z guacamole, roladki z cukinii oraz pita.

 

 

Onigiri

Składniki:

ryż

śliwki marynowane lub inne owoce w marynacie

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości wody, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie posklejał. Przecedzamy ryż przez sito i studzimy. Rozkładamy ryż na folię spożywczą, na środku kładziemy śliwkę i zawijamy w sakiewkę tak, by śliwka była wewnątrz ryżu. Formujemy kulkę i odkładamy do wystygnięcia. Można je obtoczyć w maku lub sezamie

Sushi rolls

Składniki:

ryż

rukola

wasabi

awokado

cukier

sól

ogórek

rzepa

ocet jabłkowy

inne dodatki

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości wody, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie posklejał. Przecedzamy ryż przez sito i raz, krótko przelewamy zimną wodą. Gdy trochę przestygnie, mieszamy go z octem z solą i cukrem. Warzywa kroimy w paski długości jednego boku nori.

Kładziemy wodorost na macie do zwijania, nakładamy połowę ryżu na 2/3 nori. Na ryżu układamy warzywa i rukolę, smarujemy cienką warstwą wasabi. Rolujemy ciasno i odkładamy na chwilę. Później kroimy na równe wałeczki.

Rabarbar z cukrem tymiankowym

Składniki:

cukier

rabarbar

tymianek

Przygotowanie:

Obieramy rabarbar i kroimy w kawałki. Maczamy w cukrze utartym z tymiankiem.

Spring rolls w liściach sałaty lub kapusty

Składniki:

zioła

makaron ryżowy

ulubione warzywa

liście kapusty lub sałaty

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w cienkie paseczki „julienne”. Obrywamy listki mięty i innych ziół. Gotujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją z opakowania. Liść moczymy 15 sek. we wrzątku, połóż go na deskę i układamy na nim wszystkie dodatki. Zawijamy warzywa i zioła w liść, tak jak naleśniki lub gołąbki. Kroimy na pół lub na kilka części.

Kasza pęczak z warzywami

Składniki:

cukinia

marchew

kalarepa

oliwa

sól

rzodkiewki

kasza pęczak

cebula dymka

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę na sypko, dodajemy oliwę. Dowolne warzywa kroimy według fantazji i rozkładamy na pergaminie, na blasze do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy w 180 st. C ok. 15 min. albo smażymy na patelni. Warzywa dodajemy do kaszy. Możemy dodać soku z pomarańczy albo z cytryny.

Sakiewki z kozim serem, gruszkami i miodem

Składniki:

ciasto francuskie

rolada kozia mała

gruszka

tymianek

jabłko

Przygotowanie:

Wałkujemy ciasto francuskie, tniemy na kwadraty 10 x 10 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy kawałek gruszki, kozi ser, tymianek i odrobinę miodu. Łączymy rogi kwadratów i kleimy brzegi. Pieczemy 25-30 min. w 180 st. C.

Pieczone jabłka

Składniki:

jabłka

cynamon

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy od góry, w otwór wsadzamy laskę cynamonu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż zmięknie. Zawijamy w papier do pieczenia.

Tortilla z guacamole

Tortilla

Składniki:

mąka

olej

woda

sól

kumin

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy na cienkie placki o średnicy 10 cm. Smażymy ok. minuty z każdej strony na średnio rozgrzanej suchej patelni. Układamy gorące na wałku do ciasta do ostygnięcia.

Guacamole

Składniki:

sól

chilli

awokado

pomidor

kolendra

sok z limonki

cebula czerwona

sałata lodowa lub rzymska

Przygotowanie:

Pomidory i cebulę siekamy na drobne cząstki, wyciągamy miąższ z awokado, skrapiamy sokiem z limonki, miażdżymy widelcem. Dodajemy cebulę i pomidory oraz chilli i kolendrę, solimy. Nakładamy do placków tortilli, dodajemy porwaną w kawałki sałatę.

Roladki z cukinii

Składniki:

cukinia

naleśniki

szparagi

sałata

Przygotowanie:

Cukinię tniemy wzdłuż na cienkie plastry, krótko podsmażamy na oliwie, Robimy naleśniki i kroimy je w paski szerokości plastrów cukinii. Na plaster cukinii kładziemy naleśnik, zioła, sałatę i szparagi. Zwijamy ciasno.

Pita

Składniki:

mąka

tymianek

jogurt

sól

olej

proszek do pieczenia

twaróg owczy lub feta

Przygotowanie:

Składniki łączymy, aby ciasto wyszło zwarte i elastyczne. Nakładamy farsz na rozpłaszczony placek, zamykamy i formujemy placek grubości 7 mm. Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni aż się zrumieni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości