Kuchnia kaszubska to kultura jedzenia, która dziś odżywa na nowo. Niegdyś dosyć uboga, dziś coraz bardziej urozmaicana, zaczyna nabierać coraz więcej kolorów. Kaszuby to teren przede wszystkim bogaty w naturalne dary przyrody, które wykorzystuje się w tradycyjnej kuchni. Na nowo odkrywane są dawno zapomniane, a powszechne w Polsce warzywa, jak topinambur, brukiew czy jarmuż. Wykorzystuje się również owoce z krzewów, rosnących dziko i na działkach, takie jak rokitnik, pigwa czy jarzębina.
Tradycyjne potrawy kaszubskie
Kaszuby kojarzą się Polakom z typową tradycyjną kuchnią narodową. Wśród typowych dań kaszubskich znajdziemy te, które na co dzień jada się w całym kraju. Podobno każda kaszubska gospodyni chętnie korzysta z darów lasu, takich jak grzyby, jagody i borówki. Co więcej, turyści twierdzą, że kuchnia kaszubska praktykowana przez rodzime mieszkanki Kaszub jest nie tylko bardzo prosta, ale również smaczna i wyjątkowa pod każdym względem. Zapoznaj się z listą najbardziej znanych potraw i kto wie, być może znajdziesz dla siebie coś ciekawego, o czym wcześniej nie wiedziałeś.
1. Śledzie po kaszubsku to danie dla Kaszub najbardziej charakterystyczne. Robi się je na kilka różnych sposobów. Zwykle jednak między innymi z octem, gorczycą i cebulką.
2. Kaszubski smalec to jedno z najbardziej lubianych w Polsce dań. Chrupiące skwarki połączone z tłuszczykiem na świeżym chlebie z ogórkiem to swego rodzaju symbol nie tylko Kaszub, ale i polskiej wsi.
3. Zupa rybna , którą przyrządzać można na wiele sposobów, ale najbardziej popularna jest zupa z węgorza z sosem koperkowym.
4. Potrawka z kury z rodzynkami wydaje się być dość dziwacznym połączeniem, ale możecie nam wierzyć na słowo, że jest pyszna. Cały sekret tkwi w sosie z rodzynek.
5. Kuch na młodzach , czyli dla niewtajemniczonych kaszubska drożdżówka z kruszonką z rodzynkami. Jest to wyrób zarejestrowany w spisie potraw regionalnych.
6. Plince to inaczej placki ziemniaczane z różnymi dodatkami, takimi jak płatki owsiane czy wędzonka i śmietana.
7. Ruchanki to nazwa dziś zapewne wypowiadana z półuśmiechem przez ludzi spoza Kaszub, jednak na Kaszubach wciąż bardzo popularna. Są to niewielkie placki z ciasta drożdżowego smażone na rozgrzanej płycie.
8. Domowy chleb robić można w całej Polsce i zwyczaj ten staje się znów popularny w obliczu kolejnych fal mody na zdrowe żywienie, jednak rzadko kiedy robi się go na sposób kaszubski. Na Kaszubach natomiast taki chleb wypieka się z mąki żytniej z dodatkiem roztartych ziemniaków. Warto również na Kaszubach spróbować chleba dworskiego robionego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich.
9. Prażnica to inaczej jajecznica, którą robi się na kaszubski sposób. Przede wszystkim jajka rozbija się już na gorący i wysmażony boczek, całość przyprawia solą i pieprzem. Często dodaje się odrobinę mąki. W niektórych miejscach smaży się prażnicę z węgorzem.
10. Ogórki kartuskie , które podajemy na koniec, aby móc przejść od razu do sedna…
Ogórki kartuskie – tradycja jedzenia, pochodzenie i wartości odżywcze
Ogórki kartuskie to słynne na całą Polskę (przynajmniej!) ogórki konserwowe . Tradycja mówi, że przepis na nie przekazywany był z pokolenia na pokolenie w rodzinie, która założyła firmę Eurofoods w Kartuzach. Następnie poprzez produkcję masową ogórki poszły w świat, a przepis na ogórki kartuskie zaczął być popularny w całym kraju. Dziś mało kto pamięta w ogóle, że ogórki kartuskie pochodzą z Kaszub, a na przymiotnik od nazwy miejscowości Kartuzy nikt nie zwraca uwagi.
Dziś przepis na ogórki kartuskie służy gospodyniom domowym w całym kraju. Ogórków używa się przede wszystkim jako przekąski lub przystawki do większych dań i traktuje je jako dodatek. Niesłusznie, ponieważ ogórki te są nie tylko smaczne, ale przy okazji bardzo zdrowe i proste w wykonaniu! Ciekawi? Zapraszamy do samodzielnego wykonania ich z podanego przepisu.
Przepis na ogórki kartuskie
Składniki (kilka słoików w zależności od ich rozmiarów):
· 2 kg ogórków zielonych,
· 2 czerwone papryki,
· 2 cebule.
Przyprawy do każdego słoika:
· 1 łyżeczka gorczycy,
· 1 mały listek laurowy,
· 2 ząbki czosnku,
· kwiat kopru z nasionkami.
Zalewa:
· 1 litr wody,
· płaska łyżeczka soli,
· 1 łyżeczka ziela angielskiego,
· 1 szklanka octu 10 %,
· ½ szklanki cukru.
Przepis na ogórki kartuskie:
1. Najpierw przygotuj zalewę octową. Wszystkie składniki gotuj przez kilka minut, następnie odstaw do wystudzenia.
2. Umyj w międzyczasie ogórki, odetnij szypułki i pokrój na kilka części. Możesz ciąć na przykład na ćwiartki czy plasterki.
3. Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki. Obierz cebulę i pokrój w plasterki.
4. Na dno każdego słoika najpierw kładź plasterek cebuli, a dopiero potem ogórki, paprykę i przyprawy.
5. Po przygotowaniu słoików gotuj je około 10 minut i odstaw do wystudzenia wekami do dołu.
6. Przed zjedzeniem poczekaj przynajmniej kilka tygodni, żeby ogórki zdążyły nabrać odpowiedniego smaku i zmięknąć.
Smacznego!
Zobacz film: Zimna ogórkowa na zakwasie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm