Zapiekane naleśniki ze szpinakiem mogą być przyrządzone z serem feta, suszonymi pomidorami, serem białym lub kurczakiem. Doskonałym dodatkiem do naleśników jest sos beszamelowy, pomidorowy lub czosnkowy. Naleśniki wyglądają elegancko i smakują zarówno dorosłym jak najmłodszym smakoszom.
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem ‒ jak przyrządzić?
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane możemy przygotować z serem feta i suszonymi pomidorami. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto naleśnikowe z ulubionego przepisu i smażymy naleśniki. Następnie zajmujemy się przygotowaniem farszu, do którego będziemy potrzebować następujących składników:
· 250 g świeżego szpinaku,
· 150 g sera feta,
· 10 suszonych pomidorów,
· 1 łyżeczkę suszonego oregano,
· 1 ząbek czosnku,
· oliwa,
· masło,
· 4 łyżeczki orzeszków pinii lub pestek słonecznika.
Szpinak myjemy i osuszamy. W garnku na 2 łyżkach masła podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Na naleśniku układamy liście szpinaku, pokrojony w kosteczkę ser feta, suszone pomidory, suszone oregano. Doprawiamy jeszcze pieprzem. Naleśnik zwijamy w roladkę i podgrzewamy na patelni lub zapiekamy w naczyniu żaroodpornym, polewając sosem lub posypując startym żółtym serem.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym, w sosie śmietanowym lub z sosem beszamelowym to kilka pomysłów na ich podanie. Jak przyrządzić sosy? Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebujemy: 2 łyżeczki oliwy, 1 ząbek czosnku, ½ cebuli, 700 ml passaty pomidorowej oraz oregano, sól, pieprz, cukier, bazylię (najlepiej świeżą). Na oliwie szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i mieszamy. Gotujemy około 10 minut. Sosem polewamy naleśniki przed zapiekaniem. Do sosu śmietanowego przygotowujemy: 200 ml śmietany 12%, ¼ szklanki mleka, sól i pieprz. Składniki mieszamy i wylewamy na naleśniki ułożone w naczyniu, po czym zapiekamy.
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem możemy także podać z różnymi sosami: czosnkowym czy pomidorowym. Jak przygotować farsz z mięsem? Potrzebujemy około 400 g piersi z kurczaka, 30 g cebuli, 6 łyżek szpinaku (może być mrożony), 50 ml śmietany kremówki, 2,5 łyżki majonezu, wywar drobiowy, sok z cytryny, sól, pieprz, majonez, 1 łyżeczkę curry. Na oleju smażymy mięso pokrojone w drobną kosteczkę wraz z cebulą, doprawiając solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z resztą składników i nakładamy na środek naleśnika. Zwijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewając ulubionym sosem.
Jak przygotować naleśniki ze szpinakiem i serem zapiekane np. pod beszamelem? Niezbędne składniki to:
· 800 g świeżego szpinaku,
· 150 g sera żółtego,
· 2 łyżki masła,
· 2 łyżki śmietany,
· 1 jajo,
· 2 łyżki bułki tartej,
· sól,
· pieprz,
· czosnek,
· gałka muszkatołowa.
Szpinak kroimy na małe kawałki, dusimy na maśle, doprawiamy, a następnie dodajemy 100 g żółtego sera (startego), jajko, śmietanę i opcjonalnie bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na naleśniki. Naleśniki możemy zasmażyć w naczyniu żaroodpornym, posypując je startym żółtym serem i polewając sosem. Zamiast żółtego sera do nadzienia możemy użyć także sera białego.
Jak przyrządzić naleśniki ze szpinakiem i białym serem, zapiekane w piekarniku? Ten przepis na dietetyczne naleśniki jest bardzo prosty, a do ich przygotowania potrzebujemy mielonego białego sera, świeżego lub mrożonego szpinaku, masła, czosnku i przypraw. Liście szpinaku podduszamy na maśle z czosnkiem, a wystudzone dodajemy do sera białego. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Takie nadzienie nakładamy na ciasto naleśnikowe, zawijamy je, podgrzewamy na patelni lub zapiekamy w piekarniku. Z naleśnikami z białym serem doskonale komponuje się sos koperkowy (jogurt naturalny gęsty, pół pęczka koperku, sól, pieprz).
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem nigdy nie są nudne. Możemy je urozmaicić także pieczarkami. Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami, zapiekane w sosie lub z serem żółtym są ciekawą odmianą tej lubianej potrawy. Przygotowujemy farsz z następujących składników:
· 400 g świeżego szpinaku,
· 200 g pieczarek,
· 1 cebula,
· 1 łyżka masła,
· 250 ml śmietanki 30%,
· ząbek czosnku,
· sól, pieprz.
Szpinak blanszujemy, na maśle podsmażamy cebulę z pieczarkami. Gdy grzyby zmiękną, dodajemy szpinak i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy chwilę, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy je w rulon i układamy w naczyniu. Posypujemy serem żółtym i zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN