Kurczak faszerowany ryżem i suszonymi owocamiSkładniki na 1,5 kg kurczaka:
1 kurczak
1/2 szklanki ryżu
50 g oczyszczonych migdałów
50 g suszonych moreli
30 g rodzynek
4 łyżki masła klarowanego
5 goździków
1/2 łyżeczki cynamonu sól
pietruszka świeża
Przygotowanie:
Ryż na wpół gotujemy. Zalewamy wrzątkiem rodzynki i morele. Krótko smażymy na dużym ogniu na maśle. Dodajemy do ryżu rodzynki, morele, migdały, klarowane masło, tłuczone goździki, cynamon i mieszamy. Farszem zapełniamy umytego i osuszonego kurczaka, zaszywamy. Wykładamy go na posmarowane naczynie. Smarujemy olejem. Dodajemy do naczynia 1/2 szklanki gorącej wody. Pieczemy w piekarniku 10 min. w 220-250 st. C i kolejne 50 min. w 180 st. C, do upieczenia. Od czasu do czasu polewamy kurczaka wytopionym sosem, by nie był suchy. Z gotowego kurczaka wykładamy farsz. Mięso kroimy na kawałki. Wykładamy na talerze. Obok każdego kawałka dajemy porcję farszu, polewamy sosem z pieczenia, posypujemy posiekaną pietruszką i serwujemy.
Wołowina Wellington
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
200 g grzybów (mogą być pieczarki)
150-200 g kasztanów
1 cebula
500 g gotowego ciasta francuskiego
1-2 łyżki musztardy dijon
6-8 plastrów szynki parmeńskiej
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
30g masła
mąka do posypania
2 roztrzepane żółtka
Przygotowanie:
Grzyby, kasztany i cebule wkładamy do robota kuchennego, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy na grudkowatą masę. Przekładamy na patelnię i smażymy przez ok. 10 min. (nie natłuszczamy patelni), często mieszając, aby odparowała wilgoć z grzybów. Rozkładamy masę na talerzu do ostygnięcia.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek z masłem. Doprawiamy wołowinę i podsmażamy przez 30 sek. z każdej strony. Wołowinę zdejmujemy z patelni, i gorącą smarujemy musztardą. Rozkładamy na blacie arkusz folii spożywczej i układamy na niej plastry szynki parmeńskiej w nachodzących na siebie rzędach. Na nich rozsmarowujemy szerokim nożem masę grzybowo-kasztanową, na masie układamy filet wołowy. Starannie zawijamy filet, tworząc kształt cylindra i zabezpieczamy brzegi folii, aby się nie rozwinęła. Schładzamy przez 30 min. w lodówce, aby wołowina stała się sztywniejsza i zachowała kształt. Po tym rozwijamy filet wołowy z folii, układamy na środku ciasta francuskiego i znowu starannie zawijamy. Wkładamy z powrotem do lodówki na kolejne 30 min. Po wyciągnięciu smarujemy żółtkiem i delikatnie dekorujemy nożem, robiąc nacięcia. Pieczemy przy temperaturze 1800-200 st. C. Mięso będzie fajnie różowe.
Keks mięsny
Składniki:
350 g wędzonej kiełbasy różnej
400 g fasoli czerwonej z puszki bez wody
100 g sera żółtego
100 g śmietany kwaśnej
100 g majonezu
3 jajka
1szklanka maki
1 łyżeczka sody
1/2 soku z cytryny lub 1/2 łyżki octu
1 pęczak pietruszki
1 pęczak kopru
Przygotowanie:
Kroimy kiełbasy i ser na drobne kawałeczki, dodajemy fasole. Sodę gasimy lub octem lub sokiem z cytryny i tez do masy. Majonez ze śmietaną i jajkami ubijamy razem, dodajemy mąkę i posiekane zioła i mieszamy. Potem wszystko mieszamy razem. wykładami do formy dla keksów czy pasztetów pieczemy ok. 30-40 min. przy 180 st. C.
Pierniczki czekoladowe
Składniki
1,5 szklanki pszennej mąki
1/2 szklanki miodu
50 gramów masła
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
Przygotowanie:
Mieszamy w misce miód, przyprawy, kakao i masło. Dodajemy imbir. Następnie dajemy dwa żółtka, mieszamy. Oddzielnie ubijamy na sztywno białka i powoli, łyżką, łączmy je z masą.
Mieszamy mąkę z sodą, przesiewamy ją do masy i wszystko razem jeszcze raz mieszamy.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Kładziemy na nie kulki (trochę większe od orzecha włoskiego). Ciasto będzie klejące, musimy więc podczas tej czynności, za każdym razem, moczyć dłonie w wodzie.
Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 10 min.
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy glazurę i pokrywamy nią gorące pierniczki.
Ciasteczka orzechowe
Składniki:
200 g migdałów
2/3 szklanki maki (ok. 170 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Migdały i cukier mielimy do konsystencji mąki. Przesiewamy do masy mąkę.
Białka oddzielnie ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Potem mieszamy ubite białka z orzechową masą. Robimy piłeczki trochę większe od orzecha włoskiego. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, trochę przyciskamy i dekorujemy całym migdałem. Pieczemy 18 min. przy temperaturze 200-220 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN