Makaron ze szparagami można wzbogacać o różne inne dodatki. Makaron ze szparagami i kurczakiem , boczkiem, sosem śmietanowym czy cukinią, a nawet suszonymi pomidorami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Dowiedz się, jak przyrządzić takie danie!
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
To jedna z podstawowych wersji tego dania. Do jej przygotowania potrzebne będą:
· ok. 250 g makaronu – najlepiej penne, określanego także jako rurki,
· pęczek szparagów,
· 2 łyżki oleju do smażenia,
· szklankę śmietany 18%,
· tarty ser do posypania,
· pieprz i sól do smaku.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie połamać szparagi i smażyć je przez kilka minut na oleju. Dodać śmietanę i podsmażać do lekkiego zgęstnienia. Wrzucić odcedzony makaron na patelnię, doprawić pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać. Podgrzewać przez chwilę, a po przełożeniu potrawy na talerze posypać tartym serem. Pyszne danie gotowe!
Makaron ze szparagami i boczkiem lub kurczakiem
Potrawa wzbogacona o kawałki mięsa stanie się jeszcze bardziej sycąca. Aby ją przygotować, do bazowego przepisu należy dodać ok. 80 dag boczku lub 160 dag piersi z kurczaka. Szparagi posiekać na części długości ok. 3 cm. Pokroić boczek lub kurczaka na drobne kawałki i podsmażyć do zarumienienia. Następnie postępować tak, jak przy podstawowym przepisie, razem z makaronem dodając kawałki mięsa. Można też urozmaicić danie, przygotowując makaron ze szparagami i pieczarkami oraz kurczakiem. Pokrojone w plasterki grzyby należy przez chwilę dusić na patelni, a potem wrzucić do sosu śmietanowego z resztą składników. Taka potrawa z pewnością na dłużej zagości na Twoim stole!
Makaron ze szparagami i cukinią, pomidorami lub szpinakiem – wegetariańska uczta
Makaron ze szpinakiem można wzbogacić też o warzywne dodatki. Warto również pomyśleć nad zmianą makaronu penne na “świderki” lub “nitki”.
Makaron ze szparagami i cukinią oraz pomidorami to doskonały smak i ozdoba stołu. Takie wiosenne danie przygotujemy z:
· 200 g makaronu,
· 4 pomidorów,
· 1 cukinii,
· 2 ząbków czosnku,
· 2 łyżek oliwy,
· pieprzu i soli do smaku.
Makaron ugotować, w tym czasie krojąc obranego pomidora na kawałki, a cukinię w plasterki. Posiekać czosnek. Pomidory podsmażać na małym ogniu z łyżką oleju przez ok. 20 minut. Na drugiej patelni podsmażyć cukinię i czosnek. Połączyć wszystko na patelni z pomidorami, doprawiając solą i pieprzem.
Makaron ze szparagami i szpinakiem jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu. Potrzebne będzie:
· 1,5 pęczka szparagów,
· 30 dag szpinaku,
· 25 dag makaronu,
· 20 dag śmietany 30%,
· ząbek czosnku,
· szczypta ulubionych, suszonych ziół,
· sól i pieprz do smaku.
Szparagi i makaron ugotować oddzielnie. Posiekać czosnek i porwać szpinak. Następnie podsmażyć szpinak z czosnkiem na śmietanie aż do jej zgęstnienia, doprawiając mieszankę ziołami, solą i pieprzem. Dodać makaron i szparagi. Smażyć jeszcze przez chwilę.
Przy takim makaronie ze szparagami, przepis warto wzbogacić o starty ser do udekorowania.
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami oraz szynką parmeńską
Ten przepis na makaron ze szparagami jest niezwykle prosty, a rezultat znakomity. By przyrządzić takie danie, potrzebne będzie:
· 250 g makaronu,
· garść suszonych pomidorów,
· kilka plasterków szynki parmeńskiej,
· 2 łyżki oleju do smażenia,
· czerwona cebula,
· sól i pieprz do smaku.
Makaron ugotować, a cebulę zeszklić na patelni. Dodać do niej pokrojone szparagi i podsmażyć. Dodać suszone pomidory i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać pokrojoną w paski szynką parmeńską. Makaron ze szparagami i szynką oraz suszonymi pomidorami gotowy!
Makaron ze szparagami i łososiem lub krewetkami
Makaron ze szparagami i krewetkami lub łososiem to dania o niepowtarzalnym smaku. Przyrządza się je według podstawowego przepisu na makaron ze szparagami zielonymi , jedynie wzbogacając je o dodatki. Łososia najlepiej wrzucić do gotującego się sosu śmietanowego, by połączyć ich smaki. Krewetki powinno się najpierw podsmażyć z odrobiną czosnku. Można także urozmaicić przepis, tworząc makaron ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi oraz owocami morza, dodając pomidorki do lekko podsmażonych krewetek, pozwalając im puścić sok.
Dietetyczny makaron ze szparagami
Dietetyczny makaron ze szparagami można przygotować w podobny sposób, co tradycyjny. Wystarczy zamienić kilka składników. Przede wszystkim wybierzmy ciemny makaron i lekkie dodatki, jak kurczak czy krewetki. Kluczowy jest tu sos. Najlepiej przygotować go, miksując gęsty jogurt naturalny, np. typu greckiego, z rozgniecionym czosnkiem oraz ziołami, np. natką pietruszki czy odrobiną estragonu. Sos można lekko podgrzać lub polewać danie mieszanką na zimno. W ten sposób można również przygotować pyszną sałatkę bazującą na makaronie ze szparagami ze słoika .
Przygotowanie makaronu ze szparagami nie zajmuje wiele czasu, a rezultat bywa zachwycający. Dlatego warto spróbować różnych przepisów na to pyszne danie i zaskoczyć znajomych oraz domowników!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN