oraz sos orzechowy satay
Kurczak satay to potrawa o lekko orzechowym i miodowym smaku. Danie to warto wypróbować w sezonie grillowym, ale można również przyrządzić je w kuchni, na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Kurczak satay – co to za potrawa?
Satay to malajsko-indonezyjskie danie. Prawdopodobnie potrawa ta pochodzi z jednej z indonezyjskich wysp – Jawy lub Sumatry. Cieszy się ono jednak popularnością również w innych regionach Azji Południowo-Wschodniej. Kurczaka satay zjemy m.in. w Malezji, Singapurze, Tajlandii, na Filipinach, a także w Holandii (Indonezja była niegdyś kolonią holenderską).
Kurczak satay to jedno z bardziej popularnych dań w Europie, jednak oryginalne przepisy podpowiadają także użycie jagnięciny, wołowiny czy ryby. Satay z kurczaka urzeka sposobem podania – mięso nadziewa się na patyczki bambusowe. W klasycznej, najsmaczniejszej wersji są one później grillowane nad ogniskiem z drewna lub węgla. Danie to zawsze serwowane jest z pikantnymi sosami, często na jego wierzchu znajduje się świeża kolendra i kawałki limonki. Grillowany kurczak satay z sosem orzechowym to danie, które trzeba spróbować.
Kurczak satay z sosem orzechowym – przepis
Przygotowanie kurczaka satay najlepiej rozpocząć dzień wcześniej – warto potrzymać mięso w marynacie przez noc.
Kurczak satay z sosem orzechowym – składniki
· podwójna pierś z kurczaka,
· ząbek czosnku,
· 2 cm korzenia świeżego imbiru,
· 2 łyżki soku z cytryny,
· 2 łyżki sosu sojowego,
· 1 łyżeczka mielonej kolendry,
· 1 łyżeczka kuminu,
· 1 łyżeczka kurkumy,
· szczypta papryczki chilli,
· 3 łyżki oleju,
· limonka do dekoracji,
· świeża kolendra do posypania,
· drewniane patyczki do szaszłyków.
Sos satay – składniki:
· mała puszka mleczka kokosowego,
· 6 łyżek masła orzechowego,
· łyżka soku z cytryny,
· łyżka sosu sojowego,
· łyżeczka miodu,
· szczypta mielonej kolendry,
· szczypta kuminu,
· szczypta papryki chilli.
Kurczak satay z sosem orzechowym – sposób przygotowania
Satay z kurczaka – przygotowanie mięsa
Aby przygotować satay z kurczaka, na początek oczyść i umyj dokładnie mięso. Filet pokrój w szerokie podłużne paski. Warto pamiętać, że mięso straci na objętości podczas grillowania.
Satay z kurczaka – sos satay do mięsa
Aby przygotować marynatę do kurczaka satay, należy zmieszać ze sobą w miseczce: olej, wyciśnięty ząbek czosnku, starty imbir, sok z cytryny, sos sojowy, kolendrę, kumin, kurkumę oraz odrobinę chilli. W tak przygotowanym sosie satay trzeba zanurzyć mięso i odstawić je do lodówki na minimum godzinę, a jeśli jest taka możliwość – na całą noc.
Pasta satay – przepis
W międzyczasie warto przygotować sos orzechowy satay. Mleczko kokosowe należy podgrzać na małym ogniu w rondelku, dodać 6 łyżek masła orzechowego, łyżkę soku z cytryny, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę miodu, szczyptę mielonej kolendry, szczyptę kuminu, szczyptę papryki chilli i wszystko razem mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy.
Szaszłyki satay – nadziewanie mięsa
Dobrym pomysłem jest posmarowanie patyczków oliwą przed nałożeniem na nie kurczaka. Mięso trzeba nadziać na patyczki i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i ustawionego na opcję grill. W trakcie grillowania warto obracać satay z kurczaka, tak aby przypiekł się równomiernie z każdej strony.
Satay z kurczaka w sosie orzechowym – sposób serwowania
Kurczak satay doskonale sprawdza się jako przystawka na przyjęciu dzięki wygodnej formie jedzenia. Potrawa ta wygląda wyjątkowo efektownie, kiedy pałeczki z mięsem ułożone są na eleganckiej salaterce końcówkami do góry, tak aby każdy gość mógł bez problemu je chwycić. Kurczaka satay warto przed podaniem posypać po wierzchu świeżą kolendrą i ułożyć na talerzu kawałek limonki.
Satay z kurczaka może być równie dobrze propozycją na malajsko-indonezyjski obiad. Kurczaka w sosie satay można podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. Satay z kurczakiem prezentuje się świetnie, kiedy sos nałożony jest do osobnej miseczki i ułożony koło talerza z mięsem.
Warto również wybrać się do restauracji, by spróbować tego przysmaku. W menu danie może być zapisane jako “saté” lub “chicken satay”.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN