Grzanki z serem i żurawiną
Składniki:
Bagietka 1szt
Ser kozi 100g
Żurawina suszona 40g
Żółtko 1szt
Bazylia, pieprz, sól,
Przygotowanie:
Żurawinę siekamy na drobne kawałeczki. Łączymy z serkiem, bazylią, żółtkiem oraz przyprawami. Bagietkę smarujemy odważnie powstałym twarożkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego i zapiekamy.
Sok pomarańczowy czy żurawinowy?
Składniki:
Sok pomarańczowy 200ml
Żurawina świeża 2 łyżki
Wanilia,
Cukier trzcinowy,
Przygotowanie:
Sok zagotowujemy z żurawiną. Dodajemy laskę wanilii i cukier trzcinowy. Jeżeli przygotowujemy herbatkę w porze wieczornej śmiało możemy dodać troszkę likieru pomarańczowego.
Kaczucha pieczucha z chutneyem żurawinowym
Składniki:
Marynata do kaczuchy:
4 udka kacze
2 łyżki sosu sojowego
skórka i sok z 1 pomarańczy
2 łyżki płynnego miodu
3 cm kawałek korzenia imbiru, startego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Sól, pieprz czarny,
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy składniki na marynatę w naczyniu, wkładamy nóżki i dokładnie wymaczamy w sosie. Układamy nóżki zamarynowane w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 1 godzinę pod folią, odlewając nadmiar płynu i podlewając sosem w razie potrzeby. 45-50 minut wystarczy w pełni.
Kaczka upieczona, zabieramy się do chutneya z żurawiny:
Składniki:
Żurawina świeża 1kg
Cukier 400g
Goździki, anyż,
gałka muszkatołowa,
czarny pieprz,
Imbir świeży
Przygotowanie:
Świeżą żurawinę zalewamy do połowy wodą, gotujemy, a biedaczka popęka i puści sok, słodzimy i w zależności od pożądanej konsystencji krócej lub dłużej gotujemy. Dodajemy przyprawy: goździki, anyż, cynamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, imbir. Bardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku sos do naszej kaczuchy!.
Jaki dodatek do tego?.
Proponujemy przesmażone liście świeżego szpinaku, i plaster białego sera obtoczony w jajku i bułce tartej- usmażony na złoty kolor.
Tort bezowy z kremem waniliowym i żurawiną
Składniki:
Białka 8szt
Cukier 450g
Mąka ziemniaczana 60g
Sok z połowy cytryny,
Żurawina suszona
Przygotowanie:
W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Konieczna szczypta soli do białek! Dodajemy sok z cytryny. To jeszcze nie koniec ubijania. Cały czas to czyniąc dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i już. Teraz na blaszkę kładziemy papier pergaminowy, wykładamy bezę odważnie i wstawiamy do piekarnika. Początkowo temperatura 100 stopni, a potem zmniejszamy ją do 70 stopni. Godzina powinna wystarczyć nam do tego żeby beza miała kruchutką skorupek i ciągnące wnętrze.
Przygotowujemy krem:
Składniki:
Masło 200g
Woda 50g
Cukier 200g
Białka 6szt
Wanilia
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem, aż do uzyskania syropu. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy gorący syrop. Następnie dodajemy miąższ z wanilii. Niestety cały czas wszystko ubijamy. Teraz dodajemy małe kawałki miękkiego masła i otrzymujemy puszysty i lekki krem maślany. Owoce suszonej żurawiny zalewamy alkoholem i odstawiamy. Bezę przekładamy kremem i owocami.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN