Materiał promocyjny

Kuchnia żurawinowa

Dziś w kuchni Dzień DObry TVN Andrzej Polan przedstawił kilka przepisów na dania z żurawiną

Grzanki z serem i żurawiną

Składniki:

Bagietka 1szt

Ser kozi 100g

Żurawina suszona 40g

Żółtko 1szt

Bazylia, pieprz, sól,

Przygotowanie:

Żurawinę siekamy na drobne kawałeczki. Łączymy z serkiem, bazylią, żółtkiem oraz przyprawami. Bagietkę smarujemy odważnie powstałym twarożkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego i zapiekamy.

Sok pomarańczowy czy żurawinowy?

Składniki:

Sok pomarańczowy 200ml

Żurawina świeża 2 łyżki

Wanilia,

Cukier trzcinowy,

Przygotowanie:

Sok zagotowujemy z żurawiną. Dodajemy laskę wanilii i cukier trzcinowy. Jeżeli przygotowujemy herbatkę w porze wieczornej śmiało możemy dodać troszkę likieru pomarańczowego.

Kaczucha pieczucha z chutneyem żurawinowym

Składniki:

Marynata do kaczuchy:

4 udka kacze

2 łyżki sosu sojowego

skórka i sok z 1 pomarańczy

2 łyżki płynnego miodu

3 cm kawałek korzenia imbiru, startego

1 łyżeczka oleju sezamowego

Sól, pieprz czarny,

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy składniki na marynatę w naczyniu, wkładamy nóżki i dokładnie wymaczamy w sosie. Układamy nóżki zamarynowane w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 1 godzinę pod folią, odlewając nadmiar płynu i podlewając sosem w razie potrzeby. 45-50 minut wystarczy w pełni.

Kaczka upieczona, zabieramy się do chutneya z żurawiny:

Składniki:

Żurawina świeża 1kg

Cukier 400g

Goździki, anyż,

gałka muszkatołowa,

czarny pieprz,

Imbir świeży

Przygotowanie:

Świeżą żurawinę zalewamy do połowy wodą, gotujemy, a biedaczka popęka i puści sok, słodzimy i w zależności od pożądanej konsystencji krócej lub dłużej gotujemy. Dodajemy przyprawy: goździki, anyż, cynamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, imbir. Bardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku sos do naszej kaczuchy!.

Jaki dodatek do tego?.

Proponujemy przesmażone liście świeżego szpinaku, i plaster białego sera obtoczony w jajku i bułce tartej- usmażony na złoty kolor.

Tort bezowy z kremem waniliowym i żurawiną

Składniki:

Białka 8szt

Cukier 450g

Mąka ziemniaczana 60g

Sok z połowy cytryny,

Żurawina suszona

Przygotowanie:

W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Konieczna szczypta soli do białek! Dodajemy sok z cytryny. To jeszcze nie koniec ubijania. Cały czas to czyniąc dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i już. Teraz na blaszkę kładziemy papier pergaminowy, wykładamy bezę odważnie i wstawiamy do piekarnika. Początkowo temperatura 100 stopni, a potem zmniejszamy ją do 70 stopni. Godzina powinna wystarczyć nam do tego żeby beza miała kruchutką skorupek i ciągnące wnętrze.

Przygotowujemy krem:

Składniki:

Masło 200g

Woda 50g

Cukier 200g

Białka 6szt

Wanilia

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem, aż do uzyskania syropu. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy gorący syrop. Następnie dodajemy miąższ z wanilii. Niestety cały czas wszystko ubijamy. Teraz dodajemy małe kawałki miękkiego masła i otrzymujemy puszysty i lekki krem maślany. Owoce suszonej żurawiny zalewamy alkoholem i odstawiamy. Bezę przekładamy kremem i owocami.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości